Zbiór zadańKlasyWynikiRankingStrona główna

  Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Równania i nierówności

Zadania z matur CKE dla liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy

Uczeń:

 

Te zadania nie obowiązują na sprawdzian: 9 12 14 24 32

 

Zadanie 1.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11761) [ Rozwiąż
Podpunkt 1.1 (0.2 pkt)
 Zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności -2(x+9)\leqslant\frac{-4-x}{3} jest przedział postaci:
Odpowiedzi:
A. (a,+\infty) B. [a,+\infty)
C. (-\infty, a] D. [-\infty, a)
Podpunkt 1.2 (0.8 pkt)
 Podaj liczbę a.
Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 2.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11762) [ Rozwiąż
Podpunkt 2.1 (0.4 pkt)
 Jednym z rozwiązań równania \sqrt{8}\cdot (x^2-6)(x-2)=0 jest liczba:
Odpowiedzi:
A. -2 B. -6
C. -36 D. 36
E. \sqrt{6} F. 6
Podpunkt 2.2 (0.6 pkt)
 Podaj największe rozwiązanie tego równania.
Odpowiedź:
x_{max}= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 3.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11763) [ Rozwiąż
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Równanie \frac{(x+7)(x+8)^2}{(x-8)(x+7)^2}=0:
Odpowiedzi:
A. ma dwa rozwiązania równe -7 oraz 8 B. nie ma rozwiązania
C. ma dokładnie jedno rozwiązanie równe 7 D. ma dokładnie jedno rozwiązanie równe -8
Zadanie 4.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11784) [ Rozwiąż
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Równanie \frac{(x^2+2x)(x+3)}{x^2-9}=0 w zbiorze liczb rzeczywistych ma dokładnie:
Odpowiedzi:
A. cztery rozwiązania B. trzy rozwiązania
C. dwa rozwiązania D. jedno rozwiązanie
Zadanie 5.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11809) [ Rozwiąż
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Równanie \frac{(x^2+3x)(x^2+1)}{x^2-16}=0 w zbiorze liczb rzeczywistych ma dokładnie:
Odpowiedzi:
A. dwa rozwiązania B. cztery rozwiązanie
C. jedno rozwiązanie D. trzy rozwiązanie
Zadanie 6.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11855) [ Rozwiąż
Podpunkt 6.1 (0.2 pkt)
 Zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności \frac{3}{5}-\frac{x}{2}>\frac{x}{5}, jest przedział postaci:
Odpowiedzi:
A. (a,+\infty) B. (-\infty,a]
C. [a,+\infty) D. (-\infty,a)
Podpunkt 6.2 (0.8 pkt)
 Podaj liczbę a:
Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11856) [ Rozwiąż
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Suma wszystkich rozwiązań równania 8x(x^2-36)(x-3)=0 jest równa:
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11885) [ Rozwiąż
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Równanie (x^2-64)(x^2+11)=0 ma dokładnie
Odpowiedzi:
A. cztery rozwiązania B. dwa rozwiązania
C. jedno rozwiązanie D. trzy rozwiązania
Zadanie 9.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11909) [ Rozwiąż
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Jednym z rozwiązań równania 8(x+4)-x^2(x+4)=0 jest liczba:
Odpowiedzi:
A. 0 B. -10
C. -4 D. -3
E. 1 F. -5
Zadanie 10.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11912) [ Rozwiąż
Podpunkt 10.1 (0.2 pkt)
 Zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności \frac{7x-3}{8}>-3x jest przedział postaci:
Odpowiedzi:
A. \left(a,+\infty\right) B. \left(-\infty,a]
C. \left(-\infty,a) D. \left[a,+\infty\right)
Podpunkt 10.2 (0.8 pkt)
 Podaj liczbę a.
Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11913) [ Rozwiąż
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Suma wszystkich rozwiązań równania (4x+3)(4x-2)(x+3)=0 jest równa:
Odpowiedź:
suma=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 12.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11934) [ Rozwiąż
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Punkt A=(1,2) należy do wykresu funkcji f, określonej wzorem f(x)=(m^2+10m+22)x^3-m^2-9m-19 dla każdej liczby rzeczywistej x.

Wtedy liczba m jest równa:

Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 13.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11941) [ Rozwiąż
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 Równanie \frac{(x^2+8x)(x-3)(x-8)}{x^2-64}=0 ma w zbiorze liczb rzeczywistych dokładnie:
Odpowiedzi:
A. dwa rozwiązania: x=3, x=-8 B. dwa rozwiązania: x=3, x=0
C. jedno rozwiązanie: x=3 D. trzy rozwiązania: x=3, x=-8, x=8
Zadanie 14.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11962) [ Rozwiąż
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Dana jest nierówność kwadratowa (3x-12)(x-k)\lessdot 0 z niewiadomą x i parametrem k\in\mathbb{R}. Rozwiązaniem tej nierówności jest przedział (3,4).

Liczba k jest równa:

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 15.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11966) [ Rozwiąż
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 Wyznacz najmniejsze i największe rozwiązanie równania \frac{(6-x)(3x-3)}{(3x+3)(3+3x)}=0.
Odpowiedzi:
x_{min}= (wpisz dwie liczby całkowite)

x_{max}= (wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 16.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11967) [ Rozwiąż
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 Dana jest nierówność 7-\frac{x}{2}\geqslant \frac{x}{3}+5.

Najmniejszą liczbą całkowitą, która nie spełnia tej nierówności jest:

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 17.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11984) [ Rozwiąż
Podpunkt 17.1 (0.2 pkt)
 Zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności 7-\frac{3}{2}x\lessdot \frac{2}{3}-x jest przedział postaci:
Odpowiedzi:
A. (-\infty, a) B. (-\infty, a\rangle
C. \langle a, +\infty) D. (a, +\infty)
Podpunkt 17.2 (0.8 pkt)
 Liczba a jest równa:
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 18.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-11985) [ Rozwiąż
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 Równanie \frac{x-2}{(x-3)(2-x)}=0 ma w zbiorze liczb rzeczywistych dokładnie:
Odpowiedzi:
A. jedno rozwiązanie B. dwa rozwiązania
C. trzy rozwiązania D. zero rozwiązań
Zadanie 19.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12006) [ Rozwiąż
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
 Liczba wszystkich całkowitych dodatnich rozwiązań nierówności \frac{3x-56}{12}\lessdot \frac{1}{3} jest równa:
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 20.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12029) [ Rozwiąż
Podpunkt 20.1 (1 pkt)
 Iloczyn wszystkich rozwiązań równania 2(x+5)(x^2+9)=0 jest równy:
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 21.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12030) [ Rozwiąż
Podpunkt 21.1 (0.2 pkt)
 Zbiorem rozwiązań nierówności \frac{\frac{131}{8}-5x}{2}\lessdot 3\left(\frac{23}{16}-\frac{1}{2}x\right)+7x-\frac{49}{8} jest przedział postaci:
Odpowiedzi:
A. (-\infty, a] B. (-\infty, a)
C. [a,+\infty) D. (a, +\infty)
Podpunkt 21.2 (0.8 pkt)
 Podaj liczbę a.
Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 22.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12057) [ Rozwiąż
Podpunkt 22.1 (0.2 pkt)
 Zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności \frac{13-x}{2}-13x\geqslant 1 jest przedział postaci:
Odpowiedzi:
A. [a,+\infty) B. (-\infty,a]
C. (-\infty,a) D. (a,+\infty)
Podpunkt 22.2 (0.8 pkt)
 Podaj liczbe a.
Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 23.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12085) [ Rozwiąż
Podpunkt 23.1 (1 pkt)
 Wskaż rysunek, na którym przedstawiony jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych x, spełniających alternatywę nierówności 0 > 7-3x lub 7-3x\leqslant 5x-3:
Odpowiedzi:
A. C B. D
C. B D. A
Zadanie 24.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12086) [ Rozwiąż
Podpunkt 24.1 (1 pkt)
 Wyznacz rozwiązanie równania x\sqrt{3}-3=-3x+4:
Odpowiedź:
x= + \cdot
(wpisz cztery liczby całkowite)
Zadanie 25.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12087) [ Rozwiąż
Podpunkt 25.1 (1 pkt)
 Podaj najmniejsze i największe rozwiązanie równania \frac{x^2-144}{x^2-12x}=0.
Odpowiedzi:
x_{min}= (wpisz liczbę całkowitą)
x_{max}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 26.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12111) [ Rozwiąż
Podpunkt 26.1 (1 pkt)
 Liczba 5 jest rozwiązaniem równania:
Odpowiedzi:
A. x^2(x-5)+2x(x-5)=0 B. \frac{x+4}{x+5}=0
C. \frac{x+5}{x^2-25}=0 D. \frac{x+5}{x}=1
Zadanie 27.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12112) [ Rozwiąż
Podpunkt 27.1 (0.2 pkt)
 Zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności 5-\frac{2+4x}{4}\geqslant -3x+1 jest zbiór postaci:
Odpowiedzi:
A. (-\infty, a] B. (-\infty, a]\cup[b, +\infty)
C. [a, +\infty) D. (-\infty, a)
Podpunkt 27.2 (0.8 pkt)
 Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 28.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12185) [ Rozwiąż
Podpunkt 28.1 (1 pkt)
 Iloczyn wszystkich rozwiązań równania 4(x+5)(x^2-9)=0 jest równy:
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 29.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12186) [ Rozwiąż
Podpunkt 29.1 (1 pkt)
 Rozwiązanie nierówności \frac{-13-5x}{2}\lessdot 3\left(-\frac{3}{2}-\frac{1}{2}x\right)+7x+35 zapisz w postaci przedziału.

Podaj najmniejszy koniec liczbowy tego przedziału.

Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 30.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12187) [ Rozwiąż
Podpunkt 30.1 (1 pkt)
 Podaj najmniejsze rozwiązanie równania \frac{x^2-8x}{x^2-4x}=0:
Odpowiedź:
x_{min}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 31.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12188) [ Rozwiąż
Podpunkt 31.1 (1 pkt)
 Podaj sumę i iloczyn wszystkich rozwiązań równania x(x+4)(x+5)=0:
Odpowiedzi:
suma= (wpisz liczbę całkowitą)
iloczyn= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 32.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12189) [ Rozwiąż
Podpunkt 32.1 (1 pkt)
 Liczba rozwiązań równania x(x+5)=(x+5)^2 jest równa:
Odpowiedzi:
A. 3 B. 0
C. 2 D. 1
Zadanie 33.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12190) [ Rozwiąż
Podpunkt 33.1 (1 pkt)
 Rozwiązaniem równania \frac{x+6}{x+7}=3 jest liczba:
Odpowiedź:
x=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 34.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12191) [ Rozwiąż
Podpunkt 34.1 (1 pkt)
 Linę o długości 340 metrów rozcięto na trzy części, których długości pozostają w stosunku 3:4:5. Z tego wynika, że najdłuższa z tych części ma długość:
Odpowiedź:
d\ [m]=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 35.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12198) [ Rozwiąż
Podpunkt 35.1 (1 pkt)
 Równania (x^2-7x+6)(x^2-16)=0 nie spełnia liczba:
Odpowiedzi:
A. 6 B. 4
C. -1 D. -4
Zadanie 36.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12199) [ Rozwiąż
Podpunkt 36.1 (1 pkt)
 Nierówność (x-1)(x+4)^2(x-6)(x-3)>0 spełnia liczba:
Odpowiedzi:
A. -2 B. 8
C. -7 D. -6
Zadanie 37.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12345) [ Rozwiąż
Podpunkt 37.1 (0.2 pkt)
 Zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności \frac{4(3-x)}{12}\leqslant -3 jest przedział postaci:
Odpowiedzi:
A. (-\infty, a) B. [a, +\infty)
C. (-\infty, a] D. (a, +\infty)
Podpunkt 37.2 (0.8 pkt)
 Liczba a jest równa:
Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 38.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12346) [ Rozwiąż
Podpunkt 38.1 (0.5 pkt)
 Równanie \frac{x(x-4)(-3-x)}{2x+6}=0 w zbiorze liczb rzeczywistych ma k rozwiązań.

Podaj liczbę k:

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 38.2 (0.5 pkt)
 Podaj najmniejsze i największe rozwiązanie tego równania:
Odpowiedzi:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
max= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 39.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12386) [ Rozwiąż
Podpunkt 39.1 (0.2 pkt)
 Zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności 11-2(1+12x)\geqslant 2x-17 jest przedział postaci:
Odpowiedzi:
T/N : [a, +\infty) T/N : (-\infty, a]
Podpunkt 39.2 (0.8 pkt)
 Podaj liczbę a.
Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 40.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12387) [ Rozwiąż
Podpunkt 40.1 (1 pkt)
 Podaj najmniejsze i największe rozwiązanie równania 2x(x-4)(x^2-16)=0:
Odpowiedzi:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
max= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 41.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12406) [ Rozwiąż
Podpunkt 41.1 (1 pkt)
 Dana jest nierówność 3-\frac{3-2x}{2}\geqslant 3x.

Największą liczbą całkowitą, która spełnia tę nierówność, jest:

Odpowiedź:
x_{max,\in\mathbb{Z}}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 42.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12407) [ Rozwiąż
Podpunkt 42.1 (1 pkt)
 Dane jest równanie 4(x-4)^2(x^2+16)=0.

Podaj liczbę rozwiązań tego równania:

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 43.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12426) [ Rozwiąż
Podpunkt 43.1 (0.2 pkt)
 Zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności 7-x\leqslant \frac{5x-3}{2} jest przedział:
Odpowiedzi:
A. (-\infty,a) B. [a, b]
C. [a, +\infty) D. (a, +\infty)
E. (a,b) F. (-\infty, a]
Podpunkt 43.2 (0.8 pkt)
 Podaj najmniejszy koniec liczbowy tego przedziału.
Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 44.  (1 pkt)  (Numer zadania: pp-12427) [ Rozwiąż
Podpunkt 44.1 (1 pkt)
 Suma wszystkich rozwiązań równania (-x+3)(3+2x)(-2-x)=0 jest równa:
Odpowiedź:
suma=
(wpisz dwie liczby całkowite)

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm