Zbiór zadańKlasyWynikiRankingStrona główna

  Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Ciągi liczbowe

Zadania z matur CKE dla liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy

Uczeń:

 

Zadanie 1.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21045) [ Rozwiąż
Podpunkt 1.1 (2 pkt)
 Pan Stanisław spłacił pożyczkę w wysokości 18720 zł w osiemnastu ratach. Każda kolejna rata była mniejsza od poprzedniej o 40 zł.

Oblicz kwotę pierwszej raty.

Odpowiedź:
R_1= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21053) [ Rozwiąż
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Masa m leku L zażytego przez chorego zmienia się w organizmie zgodnie z zależnością wykładniczą:
m(t)=m_0\cdot(0,6)^{0,25t}, gdzie:

m_0 – masa (wyrażona w mg) przyjętej w chwili t=0 dawki leku,
t – czas (wyrażony w godzinach) liczony od momentu t=0 zażycia leku.

Chory przyjął jednorazowo lek L w dawce 625 mg. Oblicz, ile mg leku L pozostanie w organizmie chorego po 20 godzinach od momentu przyjęcia dawki.

Odpowiedź:
m(t)=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 2.2 (1 pkt)
 Liczby m\left(\frac{3}{2}\right), m\left(\frac{19}{2}\right) i m\left(\frac{35}{2}\right) w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny.

Wyznacz iloraz tego ciągu.

Odpowiedź:
q=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 3.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21058) [ Rozwiąż
Podpunkt 3.1 (2 pkt)
 Ciąg \left(3x^2+41x+138,x^2+12x+36,-x^2-12x-16\right) jest arytmetyczny.

Oblicz x.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21069) [ Rozwiąż
Podpunkt 4.1 (2 pkt)
 W ciągu arytmetycznym \left(a_n\right), określonym dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1, a_1=10 i a_4=13.

Oblicz sumę stu początkowych kolejnych wyrazów tego ciągu.

Odpowiedź:
S_{100}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21074) [ Rozwiąż
Podpunkt 5.1 (2 pkt)
 Trójwyrazowy ciąg (x+6,3x+20,9x+70) jest geometryczny.

Oblicz x.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21082) [ Rozwiąż
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Trójwyrazowy ciąg (x+6,y-2,y+2) jest arytmetyczny. Suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa 6. Oblicz wszystkie wyrazy tego ciągu.

Wyznacz x.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Wyznacz y.
Odpowiedź:
y= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21087) [ Rozwiąż
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Dany jest ciąg (a_n) określony wzorem a_n=\frac{5^n}{15} dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1. Wyraz numer 66 ciągu (a_n) można zapisać w postaci \frac{5^m}{k}, gdzie m, k\in\mathbb{N} i k jest liczbą pierwszą.

Podaj liczby m i k.

Odpowiedzi:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń:
Odpowiedzi:
T/N : ciąg (a_n) jest monotoniczny T/N : suma pierwszych trzech wyrazów ciągu (a_n) jest równa \frac{158}{15}
Zadanie 8.  (3 pkt)  (Numer zadania: pp-21084) [ Rozwiąż
Podpunkt 8.1 (0.5 pkt)
 Dany jest ciąg (a_n) określony wzorem a_n=n-4 dla każdej liczby naturalnej n \geqslant 1.

Ciąg (a_n) jest:

Odpowiedzi:
A. malejący B. stały
C. niemonotoniczny D. rosnący
Podpunkt 8.2 (0.5 pkt)
 Odpowiedź powyższa jest poprawna, ponieważ:
Odpowiedzi:
A. a_{n+1}-a_n=0 B. a_{n+1}-a_n=1
C. a_{n+1}-a_n=3 D. a_{n+1}-a_n=-1
Podpunkt 8.3 (1 pkt)
 Najmniejszą wartością n, dla której wyraz a_n jest większy od 20, jest:
Odpowiedź:
n_{min}= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 8.4 (1 pkt)
 Suma n początkowych wyrazów ciągu (a_n) jest równa 85 dla n równego:
Odpowiedź:
n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21095) [ Rozwiąż
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 Dany jest ciąg geometryczny (a_n), określony dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1. W tym ciągu a_1=-5, a_2=-20 a_3=-80.

Wzór ogólny ciągu (a_n) ma postać:

Odpowiedzi:
T/N : a_n=5\cdot 4^{n} T/N : a_n=5\cdot \frac{4^n}{-4}
T/N : a_n=-5\cdot (-4)^{n} T/N : a_n=-5\cdot 4^{n}
Zadanie 10.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21102) [ Rozwiąż
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 Ciąg arytmetyczny (a_n) jest określony dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1. Trzeci wyraz tego ciągu jest równy 10, a suma piętnastu początkowych kolejnych wyrazów tego ciągu jest równa 300.

Oblicz różnicę tego ciągu.

Odpowiedź:
r= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21111) [ Rozwiąż
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Ciąg (a_n) jest określony wzorem a_n=4\cdot(-1)^{n+1}+5 dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1.

Suma dziesięciu początkowych kolejnych wyrazów tego ciągu jest równa:

Odpowiedzi:
A. 63 B. 67
C. 69 D. 50
E. 47 F. 30
G. 46 H. 48
Podpunkt 11.2 (1 pkt)
 Oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń.
Odpowiedzi:
T/N : ciąg (a_n) jest malejący T/N : ciąg (a_n) nie jest monotoniczny
Zadanie 12.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21128) [ Rozwiąż
Podpunkt 12.1 (2 pkt)
 Dany jest ciąg arytmetyczny (a_n), określony dla wszystkich liczb naturalnych n\geqslant 1. Suma dwudziestu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa 20\cdot a_{21}-2205.

Oblicz różnicę ciągu (a_n).

Odpowiedź:
r=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 13.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21152) [ Rozwiąż
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 Dany jest trzywyrazowy ciąg (x+10,4x+34,x+19). Oblicz wszystkie wartości x, dla których ten ciąg jest geometryczny.

Podaj tę wartość x, która jest całkowita.

Odpowiedź:
x_{\in\mathbb{Z}}= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 13.2 (1 pkt)
 Podaj tę wartość x, która nie jest całkowita.
Odpowiedź:
x_{\notin\mathbb{Z}}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 14.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21153) [ Rozwiąż
Podpunkt 14.1 (2 pkt)
 Dany jest ciąg arytmetyczny (a_n), określony dla n\geqslant 1, w którym spełniona jest równość a_{33}+a_{37}+a_{42}+a_{46}=294.

Oblicz sumę a_{39}+a_{40}.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 15.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21154) [ Rozwiąż
Podpunkt 15.1 (2 pkt)
 W ciągu geometrycznym przez S_n oznaczamy sumę n początkowych wyrazów tego ciągu, dla liczb naturalnych n\in\mathbb{N_{+}}. Wiadomo, że dla pewnego ciągu geometrycznego: S_1=6 i S_2=72.

Oblicz iloraz i czwarty wyraz tego ciągu.

Odpowiedzi:
q= (wpisz liczbę całkowitą)
a_4= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 16.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21155) [ Rozwiąż
Podpunkt 16.1 (2 pkt)
 Dziewiąty wyraz ciągu arytmetycznego (a_n), określonego dla n\in\mathbb{N_{+}}, jest równy 14, a suma jego ośmiu początkowych wyrazów jest równa 58.

Oblicz pierwszy wyraz a_1 i różnicę r tego ciągu.

Odpowiedzi:
a_1=
(wpisz liczbę całkowitą)

r=
(dwie liczby całkowite)
Zadanie 17.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21156) [ Rozwiąż
Podpunkt 17.1 (2 pkt)
 Dwunasty wyraz ciągu arytmetycznego (a_n), określonego dla n\in\mathbb{N_{+}}, jest równy 15, a suma jego dwunastu początkowych wyrazów jest równa 48.

Oblicz pierwszy wyraz a_1 i różnicę r tego ciągu.

Odpowiedzi:
a_1= (wpisz liczbę całkowitą)
r= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 18.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21157) [ Rozwiąż
Podpunkt 18.1 (2 pkt)
 Suma 80 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a_n), określonego dla n\in\mathbb{N_{+}}, jest równa 80. Ponadto a_{80}=80.

Oblicz wyraz a_1 tego ciągu.

Odpowiedź:
a_1= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 19.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21158) [ Rozwiąż
Podpunkt 19.1 (2 pkt)
 W ciągu arytmetycznym (a_n), określonym dla n\geqslant 1, dane są: wyraz a_1=4 i suma trzech początkowych wyrazów tego ciągu S_3=27.

Oblicz wyraz a_1 i różnicę r tego ciągu.

Odpowiedzi:
a_1= (wpisz liczbę całkowitą)
r= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 20.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21193) [ Rozwiąż
Podpunkt 20.1 (1 pkt)
 Ciąg (a_n) jest określony następująco \begin{cases}a_1=4\\ a_{n+1}=4a_n+5\end{cases} dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1.

Trzeci wyraz ciągu (a_n) jest równy:

Odpowiedź:
a_3= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 20.2 (1 pkt)
 Oceń prawdziwość poniższych zdań:
Odpowiedzi:
T/N : ciąg (a_n) jest rosnący T/N : ciąg (a_n) jest geometryczny
Zadanie 21.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21194) [ Rozwiąż
Podpunkt 21.1 (1 pkt)
 Wyznacz wartości m, dla których trzywyrazowy ciąg (2m+27, m^2+16m+67,-3-m) jest arytmetyczny.

Podaj najmniejsze i największe takie m.

Odpowiedzi:
m_{min}= (wpisz dwie liczby całkowite)

m_{max}= (wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 21.2 (1 pkt)
 Podaj tę wartość m, dla której ciąg arytmetyczny jest malejący.
Odpowiedź:
m=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 22.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21201) [ Rozwiąż
Podpunkt 22.1 (1 pkt)
 Ciąg (a_n) jest określony wzorem a_n=6n^2-6n, dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1.

Suma S_3 trzech początkowych kolejnych wyrazów ciągu (a_n) jest równa:

Odpowiedź:
S_{3}= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 22.2 (1 pkt)
 Oceń prawdziwość poniższych zdań:
Odpowiedzi:
T/N : ciąg (a_n) jest arytmetyczny T/N : ciąg (a_n) jest geometryczny
Zadanie 23.  (2 pkt)  (Numer zadania: pp-21202) [ Rozwiąż
Podpunkt 23.1 (1 pkt)
 W ciągu arytmetycznym (a_n), określonym dla każdej liczby naturalnej n \geqslant 1, dane są wyrazy: a_1=4 oraz a_{25}=20.

Różnica ciągu (a_n) jest równa:

Odpowiedź:
r=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 23.2 (1 pkt)
 Suma S_{25} dwudziestu pięciu początkowych kolejnych wyrazów ciągu (a_n) jest równa:
Odpowiedź:
S_{25}=
(wpisz dwie liczby całkowite)

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm