Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd arkusza : lo2@cke-2022-06-pr

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pr-11632 ⋅ Poprawnie: 14/16 [87%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Wiadomo, że \log_{5}{2}=a i \log_{5}{3}=b.

Wtedy liczba \log_{24}{100} jest równa:

Odpowiedzi:
A. \frac{2a+2}{3a+2} B. \frac{2a+2}{4a+b}
C. \frac{2a+2}{3a+b} D. \frac{2a+2}{3a+2b}
E. \frac{2a+3b}{3a+b} F. \frac{3a+2}{3a+b}
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pr-11633 ⋅ Poprawnie: 12/15 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Granica \lim_{x\to -6} \frac{\frac{1}{2}x^2+\frac{3}{2}x-9}{-x^2-4x+12} jest równa:
Odpowiedzi:
A. -\frac{9}{8} B. -\frac{9}{32}
C. -\frac{9}{16} D. \frac{9}{8}
E. -\frac{3}{8} F. \frac{27}{32}
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pr-11634 ⋅ Poprawnie: 13/14 [92%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Sumą wektorów \vec{a}=\left[0+2m, \frac{2}{3}n+\frac{7}{3}\right] oraz \vec{b}=\left[n+3, m+1\right] jest wektor \vec{c}=[0,0].

Wynika stąd, że:

Odpowiedzi:
A. m=4 i n=-11 B. m=6 i n=-12
C. m=5 i n=-10 D. m=4 i n=-12
E. m=3 i n=-12 F. m=5 i n=-13
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pr-11635 ⋅ Poprawnie: 38/43 [88%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Pole trójkąta ostrokątnego o bokach długości 10 i 13 jest równe 25.

Długość trzeciego boku tego trójkąta jest równa:

Odpowiedzi:
A. 2\sqrt{29} B. \frac{\sqrt{29}}{4}
C. \frac{4\sqrt{29}}{3} D. \frac{\sqrt{29}}{2}
E. \frac{\sqrt{29}}{3} F. \sqrt{29}
Zadanie 5.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21178 ⋅ Poprawnie: 12/14 [85%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (2 pkt)
 Wśród 540 pracowników pewnej firmy jest 220 kobiet i 320 mężczyzn. Wśród nich w wieku przedemerytalnym jest 26 kobiet i 29 mężczyzn.

Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że losowo wybrany pracownik tej firmy jest w wieku przedemerytalnym – pod warunkiem że jest kobietą.

Odpowiedź:
P(A|B)=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21179 ⋅ Poprawnie: 22/81 [27%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 Oblicz, ile jest wszystkich liczb naturalnych k=8 cyfrowych, w których zapisie występują dokładnie dwie cyfry nieparzyste.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  3 pkt ⋅ Numer: pr-21180 ⋅ Poprawnie: 7/14 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1.5 pkt)
 Rozwiąż nierówność \frac{3x-2}{2x-1} \leqslant \frac{3x+1}{2x+1} .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy i największy z wszystkich końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedzi:
x_{min}= (dwie liczby całkowite)

x_{max}= (dwie liczby całkowite)
Podpunkt 7.2 (1.5 pkt)
 Podaj najmniejszą i największą liczbę całkowitą, które nie spełniają tej nierówności.
Odpowiedzi:
min_{\in\mathbb{Z}}= (wpisz liczbę całkowitą)
max_{\in\mathbb{Z}}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  4 pkt ⋅ Numer: pr-31010 ⋅ Poprawnie: 7/15 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 Dany jest nieskończony ciąg geometryczny (a_n), określony dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1, którego iloraz q jest 110 razy mniejszy od pierwszego wyrazu ciągu i spełnia warunek |q|\lessdot 1. Stosunek sumy S_{N} wszystkich wyrazów tego ciągu o numerach nieparzystych do sumy S_{P} wszystkich wyrazów tego ciągu o numerach parzystych jest równy różnicy tych sum, tj. \frac{S_{N}}{S_{P}}=S_{N}-S_{P}. Wyznacz iloraz q tego ciągu.

Podaj najmniejszą możliwą wartość q.

Odpowiedź:
q_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 8.2 (2 pkt)
 Podaj największą możliwą wartość q.
Odpowiedź:
q_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 9.  4 pkt ⋅ Numer: pr-31011 ⋅ Poprawnie: 51/70 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 Rozwiąż równanie \cos{6x}+\sqrt{3}\sin{6x}+\sqrt{2}=0 w przedziale [0,\pi].

Najmniejsze rozwiązanie tego równania zapisz w postaci a\cdot \pi.
Podaj liczbę a.

Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 9.2 (2 pkt)
 Największe rozwiązanie tego równania zapisz w postaci a\cdot \pi.
Podaj liczbę a.
Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  5 pkt ⋅ Numer: pr-31012 ⋅ Poprawnie: 1/14 [7%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Podstawą graniastosłupa prostego ABCDA_1B_1C_1D_1 jest trapez równoramienny ABCD wpisany w okrąg o środku O i promieniu R=2. Dłuższa podstawa AB trapezu jest średnicą tego okręgu, a krótsza – cięciwą odpowiadającą rozwartemu kątowi środkowemu o mierze 2\alpha, którego sinus jest równy \sin2\alpha=\frac{24}{25} (zobacz rysunek). Przekątna ściany bocznej zawierającej ramię trapezu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem, którego tangens jest równy 7.

Oblicz \sin\sphericalangle BOC.

Odpowiedź:
\sin\sphericalangle BOC=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Oblicz długość ramienia trapezu ABCD.
Odpowiedź:
|BC|= \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 10.3 (1 pkt)
 Oblicz pole trapezu ABCD.
Odpowiedź:
P_{ABCD}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 10.4 (2 pkt)
 Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Odpowiedź:
V_{ABCDA_1B_1C_1D_1}= (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 11.  6 pkt ⋅ Numer: pr-31013 ⋅ Poprawnie: 2/14 [14%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (2 pkt)
 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie (x-4)[x^2+(m-4)x+m^2-3m-4]=0 ma trzy różne rozwiązania rzeczywiste x_1, x_2 oraz x_3.

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj ten koniec przedziału, który jest liczbą całkowitą oraz ten koniec, który jest liczbą wymierną niecałkowitą.

Odpowiedzi:
m_{\in\mathbb{Z}}=
(wpisz liczbę całkowitą)

m_{\in\mathbb{W}-\mathbb{Z}}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 11.2 (2 pkt)
 Funkcja f określona jest wzorem f(m)=x_1\cdot x_2\cdot x_3-x_1^2-x_2^2-x_3^2+16, gdzie x_1, x^2 i x_3 są różnymi rozwiązaniami tego równania.
Wyznacz miejsca zerowe funkcji f.

Podaj najmniejsze i największe miejsce zerowe tej funkcji (należące do dziedziny).

Odpowiedzi:
m_{min}= (wpisz liczbę całkowitą)
m_{max}= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 11.3 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność f(m) > -5m-30, gdzie m\in D_f.

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców całkowitych tych przedziałów.

Odpowiedź:
m_{min,\in\mathbb{Z}}= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 11.4 (1 pkt)
 Podaj ten z końców tych przedziałów, który jest liczbą niewymierną.
Odpowiedź:
m_{\in\mathbb{R}-\mathbb{Q}}= + \cdot√
(wpisz cztery liczby całkowite)
Zadanie 12.  6 pkt ⋅ Numer: pr-31014 ⋅ Poprawnie: 4/19 [21%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Dane są okrąg o_1 o równaniu (x-8)^2+(y-3)^2=98 oraz okrąg o_1 o promieniu 2\sqrt{5}. Środki okręgów o_1 i o_2 leżą po różnych stronach prostej k o równaniu y=-3x-1, a punkty wspólne obu okręgów leżą na prostej k.

Wyznacz współrzędne punktów A i B wspólnych prostej k i obu okręgów.
Podaj współrzędne tego z punktów, który ma obie współrzędne całkowite.

Odpowiedzi:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
y= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 12.2 (1 pkt)
 Podaj współrzędne drugiego z tych punktów.
Odpowiedzi:
x= (dwie liczby całkowite)

y= (dwie liczby całkowite)
Podpunkt 12.3 (2 pkt)
 Prosta o równaniu y=ax+b jest prostopadła do prostej k i zawiera środek okręgu o_1.

Podaj współczynnik b w równaniu tej prostej.

Odpowiedź:
b=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 12.4 (2 pkt)
 Wyznacz środek S=(x_S,y_S) okręgu o_2.
Odpowiedzi:
x_S= (dwie liczby całkowite)

y_S= (dwie liczby całkowite)
Zadanie 13.  7 pkt ⋅ Numer: pr-31015 ⋅ Poprawnie: 43/58 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (2 pkt)
 Rozpatrujemy wszystkie trójkąty równoramienne ostrokątne ABC (|AC|=|BC|), na których opisano okrąg o promieniu R=6. Niech x oznacza odległość środka tego okręgu od podstawy AB trójkąta.

Pole P każdego z tych trójkątów, jako funkcja długości x, wyraża się wzorem P(x)=(x+a)\cdot\sqrt{b-x^2}, gdzie x\in D_P.

Podaj liczby a i b.

Odpowiedzi:
a= (dwie liczby całkowite)

b= (dwie liczby całkowite)
Podpunkt 13.2 (1 pkt)
 Przekształć wzór funkcji P do postaci P(x)=\sqrt{W(x)}, gdzie W(x) jest pewnym wielomianem stopnia czwartego.

Podaj sumę współczynników tego wielomianu

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 13.3 (2 pkt)
 Liczba x=-6 jest pierwiastkiem wielomianu W'(x) rozpatrywanego w całym zbiorze \mathbb{R}. Znajdź pierwiastek tego wielomianu w jego dziedzinie, czyli zbiorze D_P.

Podaj ten pierwiastek.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 13.4 (2 pkt)
 Jakie pole powierzchni ma trójkąt o największym polu powierzchni?
Odpowiedź:
P_{max}(x)= \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm