Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-03-wyrazenia-algebraiczne-pp-7

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10434 ⋅ Poprawnie: 453/630 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie \frac{5^{29}+5^{28}} {5^{28}+5^{27}} w postaci potęgi o podstawie 5^k.

Podaj wykładnik tej potęgi.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10365 ⋅ Poprawnie: 270/314 [85%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie (2\sqrt{18}-\sqrt{32}-\sqrt{72})^{-1} w najprostszej nieskracalnej postaci \frac{m\sqrt{n}}{k}, gdzie m,n,k\in\mathbb{Z}.

Podaj liczby m, n i k.

Odpowiedź:
\frac{m\sqrt{n}}{k}= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10459 ⋅ Poprawnie: 155/200 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w=\left(\frac{1}{15+4\sqrt{14}}-(15+4\sqrt{14})\right)^2.
Odpowiedź:
w= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10400 ⋅ Poprawnie: 271/363 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie \left(\sqrt[3]{9}\cdot 3^{-2}\right)^{6} w postaci potęgi o podstawie 3.

Podaj wykładnik tej potęgi.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10270 ⋅ Poprawnie: 505/692 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Liczba (\log_{3}{81)^2-(\log_{3}{9})^2 jest równa:
Odpowiedzi:
A. 6\log^2_{3}{9} B. \log_{3}{9}
C. 6\log_{3}{9} D. 9\log_{3}{81}
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20145 ⋅ Poprawnie: 77/177 [43%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 « Liczba m+n\sqrt{8}, gdzie m,n\in\mathbb{Z}, spełnia równanie 3x-10=\sqrt{8}x-1.

Podaj m.

Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj n.
Odpowiedź:
n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20196 ⋅ Poprawnie: 44/71 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
Wykaż, że różnica liczby trzycyfrowej i liczby o takich samych cyfrach zapisanych w odwrotnej kolejności jest podzielna przez 3.

Podaj największą liczbę całkowitą, która zawsze dzieli taką różnicę.

Odpowiedź:
max= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20149 ⋅ Poprawnie: 273/381 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w=\frac{\frac{1}{5^3}\cdot \sqrt[3]{2^3}\cdot 2^{\frac{1}{2}}} {(2^3)^{\frac{1}{3}}\cdot 5^{-3}\cdot \sqrt{2}} .
Odpowiedź:
w= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20141 ⋅ Poprawnie: 140/253 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 » Podaj największą z liczb a, b, c jeśli \log_{a}{\frac{1}{4}}=-1, \log_{2,5}{b}=2 i c=\log_{\sqrt{2}}{2}.
Odpowiedź:
max(a,b,c)=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20135 ⋅ Poprawnie: 135/201 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w=\frac{2\log{\frac{1}{4}}+\log{4}}{\log{16}-\log{4}} .
Odpowiedź:
w= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20954 ⋅ Poprawnie: 65/109 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (2 pkt)
 Autobus pokonał trasę z miasta A do miasta B ze średnią prędkością 105 km/h, po czym natychmiast zawrócił i pokonał trasę powrotną ze średnią prędkością 120 km/h.

Jaka była średnia prędkość autobusu na całej trasie?

Odpowiedź:
v_{sr}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 12.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30010 ⋅ Poprawnie: 114/180 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (4 pkt)
Dane są liczby: a=2+\left(-\frac{2}{3}\right)^{-2}, b=4\cdot 2^{-2}+9\cdot 3^{-1}, c=20^{-1}\cdot \left(\frac{1}{5}\right)^{-2}-\frac{8}{3}\cdot \left(-\frac{4}{3}\right)^{-1} oraz dwie nierówności: (1-x)^2\leqslant (x-1)(x+1)-2 oraz \frac{1}{4}x+3\geqslant \frac{3}{2}x-2.

Dwie z tych liczb spełniają obie z tych nierówności. Podaj sumę tych dwóch liczb.

Odpowiedź:
x_1+x_2=
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm