Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-03-wyrazenia-algebraiczne-pr-2

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10415 ⋅ Poprawnie: 192/242 [79%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Zapisz wartość wyrażenia 64^{21}+64^{21}+64^{21}+64^{21} w postaci potęgi p^k, gdzie p,k\in\mathbb{N} i p jest liczbą pierwszą.

Podaj wykładnik tej potęgi.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10367 ⋅ Poprawnie: 398/506 [78%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Oceń prawdziwość poniższych równości:
Odpowiedzi:
T/N : -9^2=(-9)^2 T/N : \sqrt{(-9)^2}=-9
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10080 ⋅ Poprawnie: 1/1 [100%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Wiadomo, że \frac{a+b}{b}=\frac{1}{7}.

Oblicz wartośc wyrażenia w=\frac{5a}{a+2b}.

Odpowiedź:
w=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10377 ⋅ Poprawnie: 499/614 [81%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie 5^{\frac{8}{3}}\cdot \sqrt[3]{25^2} w postaci potęgi o podstawie 5.

Podaj wykładnik tej potęgi.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10287 ⋅ Poprawnie: 299/331 [90%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w=2\log_{5}{10}-\log_{5}{4}.
Odpowiedź:
w= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20439 ⋅ Poprawnie: 0/4 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 « Oblicz wartość wyrażenia w=\frac{\sqrt{6}+12\sqrt{2}}{\sqrt{6}+\sqrt{8}}.
Odpowiedź:
w= + \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20194 ⋅ Poprawnie: 83/145 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
 » Rozłóż na czynniki wyrażenie 36-a^2+2ab-b^2 .

Podaj iloczyn największych liczb występujących w obu czynnikach.
Na przykład, dla wyrażenia (4-a)(6a+13) odpowiedzią jest 4\cdot 13=52.

Odpowiedź:
m\cdot n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20139 ⋅ Poprawnie: 104/165 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 Oblicz xyz, jeśli wiadomo, że \log_{3}{x}=2, y=\log{\frac{1}{10000}} i z=\log_{0,05}{20}.
Odpowiedź:
x\cdot y\cdot z= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20014 ⋅ Poprawnie: 0/1 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 « Dana jest nierówność \log_{3x}{3x^4}+\log_{3x}{81x} \lessdot 3 .

Ile liczb naturalnych spełnia tę nierówność?

Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm