Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-05-funkcja-liniowa-pp-2

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10937 ⋅ Poprawnie: 680/999 [68%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Dana jest funkcja liniowa f(x)=-5x+2.

Oceń prawdziwość poniższych zdań:

Odpowiedzi:
T/N : wykres tej funkcji przecina oś rzednych w punkcie (0,2) T/N : do wykresu tej funkcji należy punkt P=\left(\frac{2}{3},-\frac{4}{3}\right)
T/N : funkcja f jest malejąca w zbiorze \mathbb{R}  
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11418 ⋅ Poprawnie: 196/319 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 » Punkty A=(-4,17) i B=(4,9) należą do prostej k. Prosta l symetryczna do prostej k względem początku układu współrzędnych ma równanie y=ax+b.

Wyznacz liczby a i b.

Odpowiedzi:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10810 ⋅ Poprawnie: 108/167 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Punkt o współrzędnych (2t-3, 4t+6), gdzie t\in\mathbb{R}, należy do prostej określonej równaniem y=2x+b.

Wyznacz współczynnik b.

Odpowiedź:
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11406 ⋅ Poprawnie: 545/728 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (0.5 pkt)
 Miejscem zerowym funkcji liniowej f(x)=3(x+7)-6\sqrt{3} jest liczba a+b\sqrt{3}.

Podaj a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 4.2 (0.5 pkt)
 Podaj b.
Odpowiedź:
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10945 ⋅ Poprawnie: 78/136 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Miejscem zerowym funkcji określonej wzorem f(x)=9\sqrt{2}x-\frac{\sqrt{26}}{2} jest liczba \frac{\sqrt{2\cdot 26}}{......}.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10796 ⋅ Poprawnie: 186/288 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 « Liczba 1 jest miejscem zerowym funkcji określonej wzorem f(x)=\left(1+\frac{a}{8}\right)x+2.

Wyznacz a.

Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10920 ⋅ Poprawnie: 100/155 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Funkcja określona wzorem f(x)=\left(m^2+8m\right)x+5 spełnia warunek f(-2)=f(2).

Wyznacz najmniejsze możliwe i największe możliwe m.

Odpowiedzi:
m_{min}= (wpisz liczbę całkowitą)
m_{max}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10880 ⋅ Poprawnie: 122/207 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 » Wyznacz zbiór tych wszystkich wartości parametru m, dla których funkcja liniowa określona wzorem f(x)=\left(81-m^2\right)x+2 jest malejąca. Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.

Podaj najmniejszy i największy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedzi:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
max= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10890 ⋅ Poprawnie: 66/117 [56%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (0.5 pkt)
 Wykres funkcji liniowej określonej wzorem h(x)=(\sqrt{8}-a)x+\frac{a}{2} jest prostą, która nie przechodzi tylko przez czwartą ćwiartkę układu współrzędnych.

Funkcja h spełnia ten warunek wtedy i tylko wtedy, gdy liczba a należy do pewnego przedziału o końcach p i q, przy czym p\lessdot q.

Podaj p.

Odpowiedź:
p= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 9.2 (0.5 pkt)
 Podaj q.
Odpowiedź:
q= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10907 ⋅ Poprawnie: 147/265 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (0.8 pkt)
 Wykres funkcji liniowej f(x)=2x-9a przecina oś Oy powyżej punktu (0,4) wtedy i tylko wtedy, gdy parametr a należy do pewnego przedziału.

Podaj koniec tego przedziału, który jest liczbą wymierną niecałkowitą.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 10.2 (0.2 pkt)
 Drugim końcem tego przedziału jest:
Odpowiedzi:
A. 5 B. 8
C. -6 D. +\infty
E. -\infty F. 1
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10910 ⋅ Poprawnie: 407/672 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Do wykresu funkcji liniowej y=ax+b należą punkty (5, 0) i (0, -6).

Oceń prawdziwość poniższych koniunkcji:
(znak \wedge oznacza spójnik "i")

Odpowiedzi:
T/N : a > 0 \wedge b \lessdot 0 T/N : a > 0 \wedge b > 0
T/N : a \lessdot 0 \wedge b > 0  
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10878 ⋅ Poprawnie: 216/407 [53%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (0.8 pkt)
 Funkcja określona wzorem f(x)=\left(\frac{2}{9}-\frac{\sqrt{3}}{4}m\right)x+2 jest rosnąca, gdy parametr m należy do pewnego przedziału.

Podaj koniec tego przedziału, który jest liczbą niewymierną.

Odpowiedź:
\frac{k\sqrt{n}}{p}= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 12.2 (0.2 pkt)
 Drugim końcem tego przedziału jest:
Odpowiedzi:
A. +\infty B. -\frac{4}{27}
C. -\infty D. -\frac{8}{81}
E. \frac{16}{27} F. \frac{4}{9}
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10929 ⋅ Poprawnie: 80/123 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (0.8 pkt)
 Wykres funkcji liniowej określonej wzorem y=\frac{1}{10}(x+3)+4m-1 przecina dodatnią półoś Oy wtedy i tylko wtedy, gdy parametr m należy do pewnego przedziału.

Podaj koniec tego przedziału, który jest liczbą wymierną niecałkowitą.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 13.2 (0.2 pkt)
 Drugim końcem tego przedziału jest:
Odpowiedzi:
A. +\infty B. 11
C. -7 D. -5
E. -\infty F. -12
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10925 ⋅ Poprawnie: 83/106 [78%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Wykres funkcji liniowej f(x)=\left(\frac{1}{2}m-6\right)x+\frac{1}{2}m-5 zawiera punkt M=(0,1).

Wyznacz m.

Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10797 ⋅ Poprawnie: 172/232 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (0.8 pkt)
 Rozwiąż nierówność -\frac{1}{3}x\leqslant -\frac{6}{5}x+\frac{3}{4}.

Rozwiązanie zapisz w postaci przedziału. Podaj ten koniec przedział, który jest liczbą wymierną niecałkowitą.

Odpowiedź:
\frac{m}{n}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 15.2 (0.2 pkt)
 Drugim końcem tego przedziału jest:
Odpowiedzi:
A. 3 B. -5
C. +\infty D. -4
E. 0 F. -\infty


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm