Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-07-funk-wybr-pr-3

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11621 ⋅ Poprawnie: 151/191 [79%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Do wykresu funkcji kwadratowej określonej wzorem y=ax^2 należy punkt o współrzędnych \left(-3,18\right).

Wyznacz wartość parametru a.

Odpowiedź:
\frac{m}{n}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11625 ⋅ Poprawnie: 159/286 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Funkcja kwadratowa określona jest wzorem f(x)=(x-2)^2-8. Przekształć jej wzór do postaci ogólnej y=ax^2+bx+c.

Podaj współczynniki b i c.

Odpowiedzi:
b=
(wpisz liczbę całkowitą)

c=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11723 ⋅ Poprawnie: 16/31 [51%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (0.5 pkt)
 Dane są potęgi \left(\frac{1}{11}\right)^{2}, \left(\frac{1}{11}\right)^{-1}, \left(\frac{1}{11}\right)^{\sqrt{5}}, \left(\frac{1}{11}\right)^{-2}, \left(\frac{1}{11}\right)^{-\sqrt{3}}, \left(\frac{1}{11}\right)^{\frac{\sqrt{3}}{2}} i \left(\frac{1}{11}\right)^{-\frac{\sqrt{2}}{2}}.

Podaj wykładnik najmniejszej z nich.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 3.2 (0.5 pkt)
 Podaj wykładnik największej z nich.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11129 ⋅ Poprawnie: 707/877 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Zbiorem wartości funkcji określonej wzorem f(x)=\frac{5}{x} jest:
Odpowiedzi:
A. \mathbb{R}-\{5\} B. \mathbb{R}-\{-5\}
C. \mathbb{R}-\{0\} D. \mathbb{R}
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10321 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 « Do wykresu funkcji określonej wzorem h(x)=\frac{1}{-4x} należy punkt o współrzędnych P=\left(\frac{m}{180},-1\right).

Wyznacz liczbę m.

Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20924 ⋅ Poprawnie: 98/248 [39%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Wykresem funkcji kwadratowej f(x)=ax^2+bx+c jest parabola o wierzchołku W=(1,36), a jednym z miejsc zerowych tej funkcji jest liczba 4.

Podaj współczynnik a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj współczynniki b i c.
Odpowiedzi:
b= (wpisz liczbę całkowitą)
c= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20926 ⋅ Poprawnie: 60/87 [68%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Pani Monika wykonuje ręcznie figurki na choinkę, które sprzedaje do hurtowni. Cotygodniowy dochód pani Moniki w złotych w zależności od liczby sprzedanych figurek opisuje wzór funkcji d(n)=\frac{1}{2}n^2-16n-210, gdzie n\in\{1,2,3,...,80\}.

Ile figurek musi sprzedać tygodniowo pani Monika, aby pokryć koszty tygodniowej działalności?

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Ile figurek musi sprzedać tygodniowo pani Monika, aby uzysklac dochód w wysokości 1462 złotych?
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20486 ⋅ Poprawnie: 299/603 [49%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 Do wykresu funkcji f(x)=-\frac{9}{x}+q należy punkt \left(\frac{9}{2},\frac{11}{2}\right).

Wyznacz q.

Odpowiedź:
q=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20497 ⋅ Poprawnie: 32/154 [20%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 «« Do wykresu proporcjonalności odwrotnej należy punkt \left(-4, \frac{1}{6}\right).

Wyznacz liczbę odwrotną do liczby \sqrt{5} w tej proporcjonalności.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20821 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 « Dana jest funkcja g(x)=\frac{17}{x}. Wyrażenie g(1-\sqrt{3})+g\left(\frac{1}{1+\sqrt{3}}\right) zapisz w postaci a+b\sqrt{c}, gdzie a,b\in\mathbb{Q} i n\in\mathbb{N}.

Podaj liczbę a.

Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Podaj b+c.
Odpowiedź:
b+c=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30396 ⋅ Poprawnie: 20/42 [47%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (4 pkt)
 « Odległość między dwoma miastami Odległość między dwoma miastami wynosi 30 km. Pociąg pokonuję tę trasę w określonym czasie t. Gdyby pociąg jechał o 25 km/h wolniej, to do miasta docelowego przyjechałby o 75 minut później. Gdyby zaś pociąg jechał o 5 km/h szybiej, to pokonywałby tę trasę w czasie o 5 minut krótszym.

Ile minut potrzebuje pociąg na pokonanie tej trasy?

Odpowiedź:
t[min]= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 12.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30831 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (2 pkt)
 Motocyklista poruszający się ze stałą prędkością przejechał drogę z miasta A do miasta B w ustalonym czasie t. Jeśli jechałby z prędkością o 28 większą, to czas przejazdu byłby o 0 godzin i 24 minut krótszy; gdyby zaś jego prędkość była o 21 km/h mniejsza, to czas przejazdu byłby o 0 godzin i 36 minut dłuższy.

Z jaką średnią prędkością w kilometrach na godzinę jechał motocyklista?

Odpowiedź:
v_{sr}\ [km/h]= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 12.2 (2 pkt)
 Jaka była długość trasy w kilometrach?
Odpowiedź:
s\ [km]= (wpisz liczbę całkowitą)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm