Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-08-planimetria-pr-1

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10479 ⋅ Poprawnie: 256/332 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 W n kącie liczba przekątnych jest 12 razy większa od liczby jego boków.

Wyznacz n.

Odpowiedź:
n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11560 ⋅ Poprawnie: 51/76 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 « Które z podanych trójek są długościami boków trójkąta ostrokątnego?
Odpowiedzi:
T/N : 14, 14, 20 T/N : 2+2\sqrt{2}, -2+2\sqrt{2}, 4\sqrt{2}
T/N : 8, 10, 12  
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10600 ⋅ Poprawnie: 325/461 [70%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Odcinki DE i AB są równoległe, przy czym |CD|=\frac{3}{4} i |CE|=\frac{3}{4}:

Oblicz x.

Odpowiedź:
x=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10588 ⋅ Poprawnie: 343/509 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 «« Prostokąt ABCD o przekątnej długości 7\sqrt{13} jest podobny do prostokąta o bokach długości 2 i 3.

Oblicz obwód prostokąta ABCD.

Odpowiedź:
L=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11604 ⋅ Poprawnie: 29/31 [93%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (0.5 pkt)
 « Dane są punkty A=(3,13) i B=(8,8). Na odcinku AB wyznacz taki punkt P, aby \overrightarrow{AP}=\overrightarrow{PB}. Wyznacz współrzędne punktu P.

Podaj x_P.

Odpowiedź:
x_P=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 5.2 (0.5 pkt)
 Podaj y_P.
Odpowiedź:
y_P=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20780 ⋅ Poprawnie: 70/218 [32%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 « W trójkącie ABC dane są: A=(3,1), B=(-6,0) i C=(-2,-4). Oblicz długości boków tego trójkąta.

Oblicz pole powierzchni tego trójkąta.

Odpowiedź:
P_{\triangle ABC}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
Odpowiedź:
R= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20868 ⋅ Poprawnie: 36/78 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki, z których jeden jest o 12 krótszy od tej wysokości, a drugi o 15 od niej dłuższy.

Oblicz długość przeciwprostokątnej tego trójkąta.

Odpowiedź:
c= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Oblicz długość najkrótszej wysokości tego trójkąta.
Odpowiedź:
h= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20714 ⋅ Poprawnie: 93/160 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 « Czworokąt na rysunku jest prostokątem, w którym |DP|:|PC|=\frac{1}{5}: Oceń, czy kąt \alpha jest prosty, ostry czy rozwarty:

Jeśli kąt \alpha jest prosty wpisz 0, jeśli ostry wpisz 1, jeśli rozwarty wpisz 2.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  3 pkt ⋅ Numer: pp-20252 ⋅ Poprawnie: 117/348 [33%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 W trójkącie ABC odcinek EF jest symetralną boku AB oraz |AD|=6, |DB|=60 i |BC|=61:

Wyznacz długości odcinków CF i FB. Podaj długość krótszego z tych odcinków.

Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 9.2 (2 pkt)
 Podaj długość dłuższego z tych odcinków.
Odpowiedź:
max=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20024 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 » Punkt E dzieli bok AB trójkąta ABC w stosunku |AE|:|EB|=p. Odcinek CE przecina środkową tego trójkąta AF w punkcie S.

Oblicz \frac{|SE|}{|CS|}.

Wskazówka: dorysuj na rysunku taki odcinek, który umożliwi korzystanie z twierdzenia Talesa

Dane
p=\frac{5}{8}=0.62500000000000
Odpowiedź:
\frac{|SE|}{|CS|}=
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm