Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-08-planimetria-pr-2

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11567 ⋅ Poprawnie: 47/76 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Z punktu leżącego na zewnątrz kąta ABC o mierze 54^{\circ} poprowadzono prostą równoległą do półprostej BA^{\rightarrow} oraz prostą prostopadłą do półprostej BC^{\rightarrow}.

Podaj miarę stopniową większego z kątów, pod jakimi przecinają się te proste.

Odpowiedź:
\alpha\ [^{\circ}]= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11463 ⋅ Poprawnie: 173/256 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Dwa boki trójkąta maja długość 20 i 41. Trzeci bok tego trójkąta należy do przedziału (a,b).

Wyznacz liczby a i b.

Odpowiedzi:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10601 ⋅ Poprawnie: 639/861 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Odcinki BC i EF na rysunku są równoległe, przy czym |AC|=\frac{13}{2} i |BC|=15:

Oblicz długość odcinka EF.

Odpowiedź:
|EF|= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11583 ⋅ Poprawnie: 10/55 [18%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 «« Punkty E i F dzielą przyprostokątne trójkąta ABC w stosunku: |CE|:|CA|=|BF|:|BA|=\frac{1}{5}, przy czym: P_{\triangle MCE}=1 i P_{\triangle NFB}=5:

Oblicz pole powierzchni trójkąta ABC.

Odpowiedź:
P_{\triangle ABC}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10791 ⋅ Poprawnie: 231/298 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Punkt S=\left(4,-\frac{5}{2}\right) jest środkiem odcinka AB, przy czym A=(3,-6), a punkt B ma współrzędne (x_B, y_B).

Wyznacz współrzędne punktu B.

Odpowiedzi:
x_B= (wpisz liczbę całkowitą)
y_B= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20831 ⋅ Poprawnie: 1/1 [100%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Dane są punkty: A=(1, -1), B=(4,-2) i C=(x_C,y_C). Wyznacz taki punkt D=(x_D, y_D), aby zachodziła równość 2\cdot\overrightarrow{AB}-3\cdot\overrightarrow{CD}=\overrightarrow{AC} .

Podaj x_D.

Dane
x_C=4
y_C=-5
Odpowiedź:
x_D=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj y_D.
Odpowiedź:
y_D=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20842 ⋅ Poprawnie: 95/179 [53%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Trójkąt ABC ma obwód równy 32. Trójkąt A_1B_1C_1 jest podobny do trójkąta ABC w skali 4 aj ego dwa boki mają długość: |A_1B_1|=56 i |A_1C_1|=20.

Jaką długość ma najkrótszy bok trójkąta ABC?

Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Jaką długość ma najdłuższy bok trójkąta ABC?
Odpowiedź:
max= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20241 ⋅ Poprawnie: 230/404 [56%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 W trójkącie równoramiennym AC oraz BC są ramionami oraz. |AC|=\sqrt{23}, |BC|=\sqrt{23} i |AB|=4\sqrt{5}:

Oblicz pole powierzchni tego trójkąta.

Odpowiedź:
P_{\triangle}= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20251 ⋅ Poprawnie: 75/238 [31%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 « W trapezie dane są długości podstaw i ramion: |CD|=\frac{25}{4}, |AB|=10, |AD|=5 i |BC|=\frac{15}{4}. Ramiona trapezu przedłużono do przecięcia w punkcie O.

Oblicz obwód trójkąta, którego jednym z wierzchołków jest punkt O, a dwa pozostałe są końcami dłuższej podstawy trapezu.
Odpowiedź:
L_{\triangle ABC}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20871 ⋅ Poprawnie: 29/41 [70%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 20, a punkt przecięcia się środkowych tego trójkąta znajduje się w odległości 8 od tej podstawy.

Oblicz długość obwodu tego trójkąta.

Odpowiedź:
L= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30299 ⋅ Poprawnie: 51/137 [37%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (2 pkt)
 « W trójkącie ABC dane są: |AC|=26, |BC|=26 i |AB|=20. Wyznacz długości środkowych trójkąta ABC.

Podaj długość najkrótszej z środkowych tego trójkąta.

Odpowiedź:
d_{min}= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 11.2 (2 pkt)
 Podaj długość najdłuższej z środkowych tego trójkąta.
Odpowiedź:
d_{max}= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm