Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-09-trygonom-1-pp-4

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10620 ⋅ Poprawnie: 473/663 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha jest kątem ostrym i \tan \alpha=\frac{3}{5}.

Wówczas:

Odpowiedzi:
A. \alpha\in(25^{\circ},29^{\circ}) B. \alpha\in(29^{\circ},33^{\circ})
C. \alpha\in(39^{\circ},43^{\circ}) D. \alpha\in(33^{\circ},39^{\circ})
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10658 ⋅ Poprawnie: 116/176 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 » W trójkącie równoramiennym ABC poprowadzono wysokość AS, która utworzyła z podstawą kąt o mierze 24^{\circ} (zobacz rysunek).

Ramię tego trójkąta ma długość 10. Długość wysokości AS jest liczbą z przedziału:

Odpowiedzi:
A. \left(\frac{15}{2}, \frac{17}{2}\right\rangle B. \left\langle\frac{11}{2}, \frac{13}{2}\right\rangle
C. \left(\frac{13}{2}, \frac{15}{2}\right\rangle D. \left\langle\frac{7}{2}, \frac{9}{2}\right\rangle
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10657 ⋅ Poprawnie: 566/663 [85%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
Przyprostokątne w trójkącie prostokątnym mają długości 1 oraz \sqrt{3}.

Wyznacz miarę stopniową najmniejszego kąta w tym trójkącie.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10623 ⋅ Poprawnie: 109/175 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 « Wiadomo, że \alpha i \beta są miarami kątów ostrych trójkąta prostokątnego oraz 9\sin^2\alpha+\cos^2\beta=1.

Oblicz \tan\alpha.

Odpowiedź:
\tan\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11388 ⋅ Poprawnie: 210/450 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 « Kąt \alpha jest kątem ostrym oraz \sin\alpha+\cos\alpha=\frac{7}{5}.

Oblicz wartość wyrażenia (\sin\alpha-\cos\alpha)^2.

Odpowiedź:
(\sin\alpha-\cos\alpha)^2=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20741 ⋅ Poprawnie: 91/247 [36%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w= (\tan{30^{\circ}}-\sin{45^{\circ}})(\cot{30^{\circ}}-\cos{60^{\circ}}) .
Odpowiedź:
w= + \cdot
(wpisz cztery liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20255 ⋅ Poprawnie: 132/288 [45%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
 « Kąt \beta jest ostry. Oblicz wartość wyrażenia 3+2\tan^2\beta.
Dane
\sin\beta=\frac{2}{5}=0.40000000000000
Odpowiedź:
3+2\tan^2\beta=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20278 ⋅ Poprawnie: 34/160 [21%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 W trójkącie prostokątnym ABC o przeciwprostokątnej AB kąt CAB ma miarę \alpha.

Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie.

Dane
\sin\alpha=\frac{6}{13}=0.46153846153846
|AC|=10
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20268 ⋅ Poprawnie: 35/87 [40%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 Dla pewnego kąta \alpha\in\langle 0,90^{\circ}) funkcje trygonometryczne sinus i cosinus mają wartości \sin\alpha=x-\frac{1}{2} i \cos\alpha=x+\frac{1}{2}.

Oblicz \tan\alpha.

Odpowiedź:
\tan\alpha= (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20744 ⋅ Poprawnie: 169/539 [31%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 « Kąty \alpha i \beta są kątami ostrymi w trójkącie prostokątnym i spełniają. warunek \sin\alpha+\sin\beta=\frac{8}{7}.

Oblicz \sin\alpha\cdot \sin\beta.

Odpowiedź:
\sin\alpha\cdot\sin\beta=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Oblicz \cos\alpha\cdot \cos\beta.
Odpowiedź:
\cos\alpha\cdot\cos\beta=
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm