Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-12-funkcja-kwadratowa-pp-4

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11012 ⋅ Poprawnie: 642/967 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (0.5 pkt)
 Postać kanoniczna trójmianu kwadratowego y=-2x^2+20x-\frac{146}{3} opisana jest wzorem y=a(x-p)^2+q.

Podaj wartość parametru p.

Odpowiedź:
p= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 1.2 (0.5 pkt)
 Podaj wartość parametru q.
Odpowiedź:
q=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10980 ⋅ Poprawnie: 202/343 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Liczby -4 i \frac{9}{2} są miejscami zerowymi funkcji określonej wzorem g(x)=ax^2+\frac{1}{2}x+18.

Wyznacz wartość współczynnika a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11050 ⋅ Poprawnie: 82/195 [42%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Wykres funkcji kwadratowej y=-5(x-2)^2-8 nie ma punktów wspólnych z prostą o równaniu:
Odpowiedzi:
A. x=2 B. y=-10
C. x=0 D. y=-5
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10978 ⋅ Poprawnie: 489/762 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 « Najmniejszą wartość w przedziale \langle -12, -8\rangle funkcja kwadratowa określona wzorem f(x)=-\left(x+9\right)^{2}+5 przyjmuje dla argumentu ......... .

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10961 ⋅ Poprawnie: 414/744 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 « Suma wszystkich rozwiązań całkowitych nierówności (-1-2x)(x+8)\geqslant 0 jest równa ......... .

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20928 ⋅ Poprawnie: 67/118 [56%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x)=a(x-p)^2+q jest rosnąca wtedy i tylko wtedy, gdy x\in\langle-6,+\infty), zbiorem jej wartości jest przedział \langle2, +\infty), a do jej wykresu należy punkt A=(-5,4). Wyznacz wzór tej funkcji.

Podaj współczynnik a.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj liczby p i q.
Odpowiedzi:
p= (wpisz liczbę całkowitą)
q= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20931 ⋅ Poprawnie: 38/61 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Zbiorem wartości funkcji kwadratowej określonej wzorem f(x)=ax^2+bx+c jest przedział \left[-2, +\infty\right). Funkcja ta spełnia warunek f(-5)=-\frac{3}{2}, a suma jej miejsc zerowych jest równa -12.

Wyznacz współczynniki a i b.

Odpowiedzi:
a= (dwie liczby całkowite)

b= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Wyznacz współczynnik c.
Odpowiedź:
c=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20356 ⋅ Poprawnie: 25/92 [27%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Dana jest funkcja f(x)=ax^2+bx+c. Oblicz najmniejszą i największą wartość tej funkcji w przedziale \langle p,q\rangle.

Podaj wartośc najmniejszą.

Dane
a=-2
b=8
c=-\frac{23}{3}=-7.66666666666667
p=1
q=4
Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 8.2 (1 pkt)
 Podaj wartośc największą.
Odpowiedź:
max=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20400 ⋅ Poprawnie: 218/433 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność ax\geqslant bx^2+c. Rozwiązaniem tej nierówności jest przedział \langle p,q\rangle.

Podaj p.

Dane
a=-2
b=2
c=-24
Odpowiedź:
p= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 9.2 (1 pkt)
 Podaj q.
Odpowiedź:
q= (wpisz liczbę całkowitą)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm