Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-12-funkcja-kwadratowa-pp-5

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11052 ⋅ Poprawnie: 812/1143 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (0.8 pkt)
 Zbiorem wartości funkcji kwadratowej y=-x^2+2 x+3 jest pewien przedział liczbowy.

Podaj ten koniec tego przedziału, który jest liczbą całkowitą.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 1.2 (0.2 pkt)
 Drugim końcem tego przedziału jest:
Odpowiedzi:
A. -\frac{1}{2} B. \frac{1}{2}
C. +\infty D. -\frac{3}{4}
E. -\infty F. \frac{3}{4}
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10996 ⋅ Poprawnie: 344/563 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (0.2 pkt)
 Zbiór tych wszystkich wartości m, dla których funkcja kwadratowa określona wzorem f(x)=x^2+5x+m nie ma ani jednego miejsca zerowego jest przedziałem liczbowym.

Przedział ten ma postać:

Odpowiedzi:
A. \langle p, +\infty) B. \langle p, q\rangle
C. (-\infty, p) D. (p, +\infty)
E. (-\infty, p\rangle F. (p, q)
Podpunkt 2.2 (0.8 pkt)
 Podaj najmniejszy z końców liczbowych tego przedziału.
Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11018 ⋅ Poprawnie: 89/155 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
» Dana są funkcje h(x)=2-x oraz g(x)=x+4.

Wykres funkcji g(x)\cdot h(x) przedstawia rysunek:

Odpowiedzi:
A. A B. C
C. B D. D
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11409 ⋅ Poprawnie: 216/325 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
Na rysunku przedstawiono wykres funkcji kwadratowej f:

Podaj największą wartość funkcji f w przedziale \langle 1,4\rangle.

Odpowiedź:
f_{max}(x)= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11077 ⋅ Poprawnie: 140/228 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (0.2 pkt)
 » Funkcja kwadratowa opisana wzorem g(x)=mx^2-2x-\frac{7}{2} ma dokładnie dwa miejsca zerowe wtedy i tylko wtedy, gdy parametr m należy do pewnego przedziału liczbowego.

Przedział ten ma postać:

Odpowiedzi:
A. (p,+\infty) B. (p,q)
C. \langle p, q\rangle D. (-\infty,p)
E. (-\infty,p\rangle F. \langle p,+\infty)
Podpunkt 5.2 (0.8 pkt)
 Podaj mniejszy z końców liczbowych tego przedziału.
Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20339 ⋅ Poprawnie: 59/152 [38%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 « Najmniejszą wartość równą -21 trójmian y=x^2+bx+c osiąga dla x=4.

Oblicz b.

Odpowiedź:
b=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Oblicz c.
Odpowiedź:
c=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20349 ⋅ Poprawnie: 7/37 [18%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 «« Dana jest funkcja f(x)= \begin{cases} (x+6)^2-7 \text{, dla } x\leqslant 0 \\ -(x+6)^2+65 \text{, dla }x > 0 \end{cases} .

Wyznacz zbiór tych wartości, które funkcja f przyjmuje trzy razy, dla trzech różnych argumentów.

Zbiór ten zapisz w postaci przedziału. Podaj lewy koniec tego przedziału.

Odpowiedź:
x_l= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Podaj prawy koniec tego przedziału.
Odpowiedź:
x_p= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20366 ⋅ Poprawnie: 62/112 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Funkcja kwadratowa jest określona wzorem f(x)=ax^2+bx+c.

Oblicz najmniejszą wartość funkcji f w przedziale \langle p,q\rangle.

Dane
a=2
b=-8
c=4
p=1
q=5
Odpowiedź:
f_{min}(x)= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 8.2 (1 pkt)
 Dla jakiego x funkcja f osiąga minimum?
Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20380 ⋅ Poprawnie: 78/197 [39%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 « Suma kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych nieparzystych jest równa 4610.

Podaj mniejszą z tych liczb.

Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20408 ⋅ Poprawnie: 53/169 [31%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 « Rozwiąż nierówność 2x^2-13x > -18.

Ile liczb całkowitych nie należy do rozwiązania?

Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Podaj najmniejszą z tych liczb.
Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30068 ⋅ Poprawnie: 32/124 [25%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (2 pkt)
 Dana jest funkcja g(x)=x^2+4px+1, która spełnia warunek ZW_{g}=\langle a,+\infty). Wyznacz p.

Podaj najmniejsze możliwe p.

Dane
a=-9
Odpowiedź:
p_{min}= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 11.2 (2 pkt)
 Podaj największe możliwe p.
Odpowiedź:
p_{max}= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm