Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-12-funkcja-kwadratowa-pp-6

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11056 ⋅ Poprawnie: 610/800 [76%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Parabola o wierzchołku P=(5,-8) i ramionach skierowanych w dół może być wykresem funkcji określonej wzorem:
Odpowiedzi:
A. y=(x-5)^2+8 B. y=-2(x-5)^2-8
C. y=3(x+8)^2-8 D. y=-2(x+5)^2-8
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10980 ⋅ Poprawnie: 201/342 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Liczby -3 i -\frac{11}{2} są miejscami zerowymi funkcji określonej wzorem g(x)=ax^2+17x+33.

Wyznacz wartość współczynnika a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11070 ⋅ Poprawnie: 76/122 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Wyznacz największą całkowitą wartość funkcji określonej wzorem f(x)=-x^2-7x+6.
Odpowiedź:
max_{\mathbb{Z}}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11409 ⋅ Poprawnie: 216/325 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
Na rysunku przedstawiono wykres funkcji kwadratowej f:

Podaj największą wartość funkcji f w przedziale \langle 1,4\rangle.

Odpowiedź:
f_{max}(x)= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10970 ⋅ Poprawnie: 187/259 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 « W turnieju szachowym, w którym uczestniczy ......... szachistów, każdy uczestnik rozgrywa jedną partię z każdym innym uczestnikiem. Łącznie rozegrano w tym turnieju 861 partii szachów.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20341 ⋅ Poprawnie: 229/490 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 Największa wartość funkcji f(x)=a(x-3)(x+1) jest równa 16.

Podaj a.

Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20939 ⋅ Poprawnie: 3/22 [13%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Funkcja kwadratowa określona wzorem f(x)=ax^2+bx+c dla argumentu -2 przyjmuje wartość najmniejszą, równą -10, a jeden z punktów przecięcia jej wykresu z prostą o równaniu y=-8 ma odciętą -4.

Wyznacz współczynnik b.

Odpowiedź:
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Wyznacz współczynnik c.
Odpowiedź:
c=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20359 ⋅ Poprawnie: 51/109 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 » Wyznacz największą wartość funkcji f(x)=bx+ax^2.
Dane
a=-\frac{1}{2}=-0.50000000000000
b=\frac{3}{4}=0.75000000000000
Odpowiedź:
max=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20369 ⋅ Poprawnie: 111/144 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 Wyznacz większe z rozwiązań równania 2x^2-52x+332=0.
Odpowiedź:
x_{max}= + \cdot
(wpisz cztery liczby całkowite)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20410 ⋅ Poprawnie: 35/150 [23%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 » Rozwiąż nierówność -3x^2+bx+c\leqslant 0.

Ile liczb całkowitych nie należy do rozwiązania?

Dane
b=-6
c=72
Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Podaj najmniejszą z tych liczb.
Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30061 ⋅ Poprawnie: 39/93 [41%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (2 pkt)
 « Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax^2+bx+c, która spełnia warunek f(x_1)=f(x_2)=y_1. Najmniejszą wartością funkcji f jest liczba y_2.

Oblicz wartość współczynnika a.

Dane
x_1=-3
x_2=1
y_1=-48
y_2=-64
Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 11.2 (2 pkt)
 Oblicz wartość współczynnika b.
Odpowiedź:
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 12.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30081 ⋅ Poprawnie: 14/45 [31%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (4 pkt)
 « Dana jest funkcja kwadratowa h(x)=-\frac{1}{2}x^2-x+7,5 określona w przedziale w przedziale \langle -2, m+a\rangle. Funkcja h spełnia warunek h_{max}-h_{min}=\frac{9}{2}.

Oblicz m.

Dane
a=8
Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 13.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30096 ⋅ Poprawnie: 22/44 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (4 pkt)
 Zbiornik wody, którego objetość wynosi 3072 m3 można napełnić wodą lecącą z dwóch kranów. Pierwszy kran napełnia zbiornik w czasie t_1=384 godzin, natomiast drugi w czasie t_2=192 godzin. W ciągu jednej godziny przez kran pierwszy przelatuje o 8 m3 wody mniej niż przez kran drugi.

Ile godzin potrwa napełnianianie pustego zbiornika jeśli wodę będą dostarczały obia krany?

Odpowiedź:
ile\ [h]= (wpisz liczbę całkowitą)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm