Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-13-okr-i-kola-pp-5

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10493 ⋅ Poprawnie: 275/414 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 » Miara kąta wpisanego w okrąg jest o 58^{\circ} mniejsza od miary kąta środkowego opartego na tym samym łuku.

Oblicz miarę stopniową kąta wpisanego w ten okrąg.

Odpowiedź:
\alpha= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10520 ⋅ Poprawnie: 54/108 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Na okręgu zaznaczono wierzchołki 24-kąta foremnego. Spośród nich wybrano pięć kolejnych i narysowano kąt jak na rysunku:

Wyznacz miarę stopniową kąta \alpha.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11655 ⋅ Poprawnie: 25/43 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (0.5 pkt)
 Okręgi o_1(A, r_1) oraz o_2(B,r_2) (r_1\lessdot r_2) są styczne wewnętrznie, a odległość ich środków jest równa \frac{7}{3}. Suma długości promieni tych okręgów jest równa \frac{13}{3}.

Oblicz r_1.

Odpowiedź:
r_1=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 3.2 (0.5 pkt)
 Oblicz r_2.
Odpowiedź:
r_2=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11740 ⋅ Poprawnie: 9/17 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Jaką część okręgu o promieniu 12\pi stanowi jego łuk o długości 8\pi^2?
Odpowiedź:
\frac{m}{n}= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 5.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20226 ⋅ Poprawnie: 42/92 [45%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (2 pkt)
 W okręgu o środku O i promieniu długości r poprowadzono dwie równoległe cięciwy AB i CD położone po tej samej stronie środka okręgu:

Oblicz odległość pomiędzy tymi cięciwami.

Dane
r=37
|CD|=24
|AB|=50
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20207 ⋅ Poprawnie: 45/136 [33%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 « Punkt O jest środkiem okręgu, w którym AB\parallel CD:

Podaj miarę stopniową kąta \beta.

Dane
\alpha=34^{\circ}
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj miarę stopniową kąta \gamma.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20229 ⋅ Poprawnie: 135/246 [54%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
 » Do dwóch stycznych zewnętrznie okręgów o promieniach r_1 i r_2 i środkach odpowiednio O_1 i O_2, poprowadzono styczną, która przecięłą prostą przechodzącą przez środki tych okręgów w punkcie A:

Oblicz długość odcinka O_1A.

Dane
r_1=22
r_2=20
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 8.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30012 ⋅ Poprawnie: 18/51 [35%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (4 pkt)
 «« Prosta k jest styczną do dwóch rozłącznych zewnętrznie okręgów o promieniach r_1 cm i r_2 cm i poprowadzona jest w taki sposób, że środki okręgów znajdują sie po tej samej stronie prostej k.

Wiedząc, że odległość między środkami okręgów wynosi d cm oblicz odległość pomiędzy punktami styczności.

Dane
r_1=5
r_2=20
d=39
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm