Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-14-trygonom-2-pr-3

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pr-11607 ⋅ Poprawnie: 1/1 [100%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (0.5 pkt)
 Kąt \alpha znajduje się w położeniu standardowym i spełnia warunki: \alpha\in\left(0^{\circ},90^{\circ}\right) oraz \sin\alpha=\frac{1}{2}. Punkt P=(x,y) należy do ramienia końcowego tego kąta i znajduje się w odległości 20 od punktu O=(0,0). Oblicz współrzędne punktu P(x, y).

Podaj x.

Odpowiedź:
x= \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 1.2 (0.5 pkt)
 Podaj y.
Odpowiedź:
y= \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pr-11621 ⋅ Poprawnie: 1/1 [100%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia \sin\left(\frac{1}{2}\pi\right)\cdot\cos\left(4\pi\right)\cdot\tan\left(\frac{1}{6}\pi\right)\cdot\cot\left(\frac{1}{2}\pi\right) .

Wynik zapisz w najprostszej postaci \frac{a+b\sqrt{c}}{d}, gdzie a,b,c,d\in\mathbb{Z}. Podaj liczby a, b, c i d.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  + \cdot√
(wpisz cztery liczby całkowite)
Zadanie 3.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20446 ⋅ Poprawnie: 5/6 [83%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (2 pkt)
« Punkt P=(x,y) należy do końcowego ramienia kąta skierowanego \alpha i do czwartej ćwiartki układu współrzędnych. Jego odległość od początku układu współrzędnych wynosi 25, zaś \tan\alpha=-\frac{7}{24}.

Oblicz sumę współrzędnych punktu P.

Odpowiedź:
x+y= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21035 ⋅ Poprawnie: 6/7 [85%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha spełnia warunek \tan\alpha+\cot\alpha=8.

Oblicz wartość wyrażenia \tan^4\alpha+\cot^4\alpha.

Odpowiedź:
\tan^4\alpha+\cot^4\alpha= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 4.2 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia \left(\tan\alpha-\cot\alpha\right)^2.
Odpowiedź:
\left(\tan\alpha-\cot\alpha\right)^2= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20445 ⋅ Poprawnie: 4/7 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (2 pkt)
Oblicz \frac{3\sin 1575^{\circ}-4\cos450^{\circ}} {\cos 720^{\circ}-\sin (-600^{\circ})} .

Zakoduj kolejno cyfrę jedności i dwie pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz odpowiedź tekstową)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20490 ⋅ Poprawnie: 3/4 [75%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
« Oblicz wartośc wyrażenia \frac{\sin^2 25^{\circ}-\sin^2 65^{\circ}} {9\sin 20^{\circ}\cos 20^{\circ}} .
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20493 ⋅ Poprawnie: 1/5 [20%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
«« Jaką miarę łukową ma kąt wypukły utworzony przez wskazówki zegara o godzinie 14:20?
Odpowiedź:
odp\ [rd]=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30197 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 » Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie 4\sin^2 2x\cdot \cos^2 2x+\frac{m-2}{2m-24}=4 nie jest sprzeczne.

Podaj najmniejsze możliwe m spełniające warunki zadania.

Odpowiedź:
m_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 8.2 (2 pkt)
 Podaj największe możliwe m spełniające warunki zadania.
Odpowiedź:
m_{max}= (wpisz liczbę całkowitą)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm