Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-15-geom-analit-1-pp-5

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11225 ⋅ Poprawnie: 257/416 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 « W kwadracie o wierzchołkach ABCD punkty K=(2,0) i L=(-3,4) są środkami boków odpowiednio AB i BC. Zapisz długość przekątnej tego kwadratu w najprostszej postaci a\sqrt{b}, gdzie a,b\in\mathbb{N}.

Podaj liczby a i b.

Odpowiedź:
d= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11226 ⋅ Poprawnie: 340/504 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 « Wierzchołkiem kwadratu, którego przekątne przecinają się w punkcie S=(3,-1) jest punkt C=(-4,6).

Oblicz pole powierzchni tego kwadratu.

Odpowiedź:
P_{\square}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11251 ⋅ Poprawnie: 222/438 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Prostą k o równaniu y=-4x+5 przekształcono przez symetrię względem początku układu współrzędnych i otrzymano prostą l o równaniu y=ax+b.

Podaj współczynniki a i b.

Odpowiedzi:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10834 ⋅ Poprawnie: 307/495 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (0.5 pkt)
 Do wykresu funkcji liniowej określonej wzorem f(x)=ax+b należy punkt P=\left(2\sqrt{3},-1\right), a jej wykres jest prostą równoleglą do prostej o równaniu y=\sqrt{3}x-5.

Wyznacz współczynnik a.

Odpowiedź:
a= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 4.2 (0.5 pkt)
 Wyznacz współczynnik b.
Odpowiedź:
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10843 ⋅ Poprawnie: 242/521 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Proste o równaniach -3y+3mx+12=0 oraz y=6x-12 są prostopadłe.

Wyznacz m.

Odpowiedź:
m=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20606 ⋅ Poprawnie: 7/62 [11%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 » Środkiem odcinka o końcach A=(x-2,0) i B=(0,3y) jest punkt P=(3,-1).

Podaj najmniejsze możliwe x.

Odpowiedź:
x_{min}= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj największe możliwe y.
Odpowiedź:
y_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20589 ⋅ Poprawnie: 123/358 [34%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 « Prosta o równaniu y=ax+b przechodzi przez punkt P=(-4-2\sqrt{3},0 ) i jest nachylona do osi Ox pod kątem o mierze 60^{\circ}.

Podaj a.

Odpowiedź:
a= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Podaj b.
Odpowiedź:
b= + \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20586 ⋅ Poprawnie: 24/88 [27%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 « Wyznacz rzedną punktu wspólnego osi Oy i symetralnej odcinka o końcach A=(5,-6) i B=(-8,-1).

Podaj tę rzędną.

Odpowiedź:
y=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20313 ⋅ Poprawnie: 37/227 [16%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 « Dane są punkty o współrzędnych A=(2,7), B=(-2,-7) i C=(-2,7). Prosta k:y=mx+n przechodzi przez punkt C i jest prostopadła do odcinka AB. Wyznacz równanie prostej k.

Podaj m+n.

Odpowiedź:
m+n=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30188 ⋅ Poprawnie: 25/78 [32%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 » Punkt P=(-3,-1) jest środkiem boku AB trójkąta ABC, w którym: A=(-10,-7) i \overrightarrow{BC}=[-8,4]. Wyznacz równanie boku AC tego trójkąta i zapisz go w postaci kierunkowej y=ax+b.

Podaj a.

Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 10.2 (2 pkt)
 Podaj b.
Odpowiedź:
b=
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm