Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-15-geom-analit-1-pr-2

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11226 ⋅ Poprawnie: 340/504 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 « Wierzchołkiem kwadratu, którego przekątne przecinają się w punkcie S=(6,-2) jest punkt C=(7,-1).

Oblicz pole powierzchni tego kwadratu.

Odpowiedź:
P_{\square}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11231 ⋅ Poprawnie: 201/333 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Środek odcinka o końcach (0,-5) i (2,-5) należy do prostej o równaniu y+ax=-1-a.

Wyznacz wartość parametru a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10823 ⋅ Poprawnie: 129/245 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Wykresy funkcji y=(7-m)x-\frac{5}{3} i y=4-(m+7)x są prostopadłe.

Zatem m^2 jest:

Odpowiedzi:
A. liczbą nieparzystą B. liczbą wymierną
C. równe zero D. liczbą niewymierną
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11536 ⋅ Poprawnie: 9/21 [42%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (0.5 pkt)
 Punkty o współrzędnych A=(42,14) oraz B=(14,42) są wzajemnie symetryczne względem prostej określonej równaniem y=ax+b.

Podaj liczbę a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 4.2 (0.5 pkt)
 Podaj liczbę b.
Odpowiedź:
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10231 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 « Wierzchołkiem trójkąta równobocznego jest punkt o współrzędnych A=(-6,-1). Punkt P=(-2,-1) jest środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie. W trójkąt ten wpisano okrąg o równaniu (x-a)^2+(y-b)^2=r^2, gdzie. r > 0.

Podaj liczby a, b i r.

Odpowiedzi:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
b= (wpisz liczbę całkowitą)
r= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20585 ⋅ Poprawnie: 341/540 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 » Punkty A=(-2,0) i B=(-1,1) należą do prostej określonej równaniem y=ax+b.

Podaj a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj b.
Odpowiedź:
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20357 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 » Prosta o równaniu 2x-(2m+5)y+2m+13=0 przecina prostą (2m+5)x+y-m-\frac{7}{2}=0 w punkcie P=(0, y_0).

Podaj najmniejsze możliwe m.

Odpowiedź:
m_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Podaj największe możliwe m.
Odpowiedź:
m_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20455 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
» Liczba m jest największą możliwą wartością, dla której proste mx+(3-m)y+m^2=0 oraz (m+1)x+3my+6=0 są równoległe. Oblicz 100\cdot m.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20384 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Punkty A=(5,10), B=(12,3) i C=(13,6) należą do okręgu.

Podaj promień tego okręgu.

Odpowiedź:
r= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 9.2 (1 pkt)
 Wyznacz środek S=(x_S,y_S) tego okręgu.

Podaj x_S+y_S.

Odpowiedź:
x_S+y_S= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30188 ⋅ Poprawnie: 25/78 [32%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 » Punkt P=(5,9) jest środkiem boku AB trójkąta ABC, w którym: A=(-2,3) i \overrightarrow{BC}=[-8,4]. Wyznacz równanie boku AC tego trójkąta i zapisz go w postaci kierunkowej y=ax+b.

Podaj a.

Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 10.2 (2 pkt)
 Podaj b.
Odpowiedź:
b=
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm