Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-15-geom-analit-1-pr-3

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11220 ⋅ Poprawnie: 183/331 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Punkt M=\left(-\frac{3m}{2},7\right) jest środkiem odcinka o końcach A=(-5,5) i B=(-6,9).

Wyznacz wartość parametru m.

Odpowiedź:
m=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11231 ⋅ Poprawnie: 201/333 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Środek odcinka o końcach (-4,-9) i (-2,-9) należy do prostej o równaniu y+ax=-5-5a.

Wyznacz wartość parametru a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10830 ⋅ Poprawnie: 152/241 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Proste k:y=\frac{-8}{m-3}x+m-2 oraz l:y=2mx+\frac{1}{m+1} spełniają warunek k\perp l.

Wyznacz m.

Odpowiedź:
m=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10831 ⋅ Poprawnie: 98/181 [54%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 « Do prostej k należą punkty o współrzędnych (0,0) oraz \left(-1,-\frac{11}{2}\right) oraz k\perp l.

Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej l.

Odpowiedź:
a_l=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10444 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 « Nierówność 16x^2+40x+y^2+12y+62\leqslant 0 opisuje:
Odpowiedzi:
A. okrąg B. koło
C. dwie przecinające się proste D. punkt
E. zbiór pusty F. całą płaszczyznę
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20590 ⋅ Poprawnie: 54/189 [28%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 » Prosta o równaniu y=ax+b przechodzi przez punkt P=(-5+\sqrt{6},-4+2\sqrt{2}) i jest nachylona do osi Ox pod kątem o mierze 150^{\circ}.

Podaj a.

Odpowiedź:
a= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj b.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20357 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 » Prosta o równaniu 2x-(2m+21)y+2m+29=0 przecina prostą (2m+21)x+y-m-\frac{23}{2}=0 w punkcie P=(0, y_0).

Podaj najmniejsze możliwe m.

Odpowiedź:
m_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Podaj największe możliwe m.
Odpowiedź:
m_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20314 ⋅ Poprawnie: 203/424 [47%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 « Dana jest funkcja liniowa f(x)=2x-11. Wyznacz wzór funkcji liniowej g(x)=ax+b, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji f i do której należy punkt M=(-10,-12).

Podaj współczynnik b.

Odpowiedź:
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20383 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 » Okrąg o:x^2+y^2+ax+by+c=0 ma środek w punkcie S=(-7,-3) i przechodzi przez punkt A=(-1,3).

Podaj b.

Odpowiedź:
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 9.2 (1 pkt)
 Podaj c.
Odpowiedź:
c= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30186 ⋅ Poprawnie: 50/164 [30%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 » Punkt K=(-7,5) jest środkiem odcinka PQ. Wyznacz równanie prostej k prostopadłej do odcinka PQ i przechodzącej przez punkt Q, wiedząc, że P=(-13,-7). Zapisz równanie prostej k w postaci kierunkowej y=ax+b.

Podaj a.

Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 10.2 (2 pkt)
 Podaj b.
Odpowiedź:
b=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  3 pkt ⋅ Numer: pr-30265 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 « Prosta x+2y+12=0 jest osią symetrii trapezu równoramiennego ABCD o ramieniu AD, przy czym A=\left(-5,-\frac{17}{2}\right) i D=\left(-8,-\frac{9}{2}\right). Wyznacz B=(x_B,y_B).

Podaj x_B.

Odpowiedź:
x_B= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 11.2 (1 pkt)
 Podaj y_B.
Odpowiedź:
y_B= (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 11.3 (1 pkt)
 Wyznacz C=(x_C,y_C).

Podaj x_C+y_C.

Odpowiedź:
x_C+y_C=
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm