Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-16-trojkaty-pole-pp-3

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10586 ⋅ Poprawnie: 104/233 [44%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 « Najkrótsze wysokości dwóch trójkątów podobnych pozostają w stosunku 3:11. Pola tych trójkątów mogą być równe:
Odpowiedzi:
A. 6 i \frac{242}{3} B. 2 i \frac{22}{3}
C. 1 i \frac{22}{3} D. 2 i \frac{121}{3}
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11599 ⋅ Poprawnie: 43/82 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Pole powierzchni wycinka koła jest równe 43\pi, a łuk tego wycinka ma długość 2\pi.

Oblicz długość promienia tego koła.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10669 ⋅ Poprawnie: 402/594 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Dany jest trójkąt ABC, w którym |AB|=5, |BC|=12 oraz \sin\sphericalangle ABC=\frac{\sqrt{119}}{12}.

Oblicz pole powierzchni tego trójkąta.

Odpowiedź:
P_{\triangle ABC}= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10673 ⋅ Poprawnie: 230/347 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 » Przekątne równoległoboku o długości 6 i \frac{4}{9} przecinają się pod kątem rozwartym o mierze 150^{\circ}.

Oblicz pole powierzchni tego równoległoboku.

Odpowiedź:
P=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10679 ⋅ Poprawnie: 172/233 [73%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Pole powierzchni rombu o obwodzie długości 32 jest równe 16. Kąt ostry tego rombu ma miarę \alpha.

Wówczas:

Odpowiedzi:
A. 14^{\circ} \lessdot \alpha \lessdot 15^{\circ} B. 60^{\circ} \lessdot \alpha \lessdot 61^{\circ}
C. 75^{\circ} \lessdot \alpha \lessdot 76^{\circ} D. 29^{\circ} \lessdot \alpha \lessdot 30^{\circ}
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20749 ⋅ Poprawnie: 67/234 [28%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 « W trójkącie prostokątnym kąt ostry spałnia warunek \cos\alpha=\frac{3}{4}, a promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość 10.

Oblicz pole powierzchni tego trójkąta.

Odpowiedź:
P_{\triangle}= (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20910 ⋅ Poprawnie: 38/57 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Dwa boki trójkąta mają długość 25 i 30, a promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość \frac{125}{8}. Pole powierzcni tego trójkąta jest równe 132.

Oblicz długość trzeciego boku tego trójkąta.

Odpowiedź:
c= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Odpowiedź:
r=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20913 ⋅ Poprawnie: 6/31 [19%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 «« W trójkącie prostrokątnym ABC stosunek przyprostokątnych jest równy |AC|:|AB|=12:35, Punkt D należy do przeciwprostokątnej BC oraz |CD|:|DB|=8:5. Punkt E należy do przyprostokątnej AB i ED\perp BC.

Oblicz stosunek pola powierzchni czworokąta AEDC do pola powierzchni trójkąta EBD.

Odpowiedź:
P_{\square AEDC}:P_{\triangle EBD}= (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20762 ⋅ Poprawnie: 25/217 [11%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 «« Dany jest okrąg:

Oblicz pole powierzchni zielonego obszaru.

Dane
d=7
\alpha=60^{\circ}
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20883 ⋅ Poprawnie: 107/290 [36%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 « Kąt ostry DAB równoległoboku ABCD, w którym |AB|=7 i |AD|=8, ma miarę 30^{\circ}.

Oblicz długość krótszej przekątnej tego równoległoboku.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Oblicz długość dłuższej przekątnej tego równoległoboku.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm