Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-16-trojkaty-pole-pr-2

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10515 ⋅ Poprawnie: 92/169 [54%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 « Obwody dwóch trójkątów podobnych, których pola pozostają w stosunku 49:144, mogą być równe:
Odpowiedzi:
A. 12:\frac{49}{12} B. 14:\frac{49}{4}
C. 36:14 D. 7:\frac{49}{12}
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11600 ⋅ Poprawnie: 9/39 [23%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 « Punkt O jest środkiem koła na rysunku, a promień r tego koła ma długość 24. Kąt środkowy koła \alpha oparty jest na łuku o długości 20\pi:

Oblicz pole powierzchni zaznaczonego na rysunku odcinka koła.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10678 ⋅ Poprawnie: 417/517 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 » Oblicz pole powierzchni rombu o boku długości 44 i kącie rozwartym 150^{\circ}.
Odpowiedź:
P= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10654 ⋅ Poprawnie: 235/355 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Oblicz pole powierzchni równoległoboku o bokach długości \frac{4}{5} i 9 oraz kącie ostrym o mierze 30^{\circ}.
Odpowiedź:
P= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11512 ⋅ Poprawnie: 483/859 [56%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Oblicz pole powierzchni prostokąta,którego przekątne mają długość 30 i przecinają się pod kątem o mierze 30^{\circ}.
Odpowiedź:
P= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21080 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 Dwa boki trójkąta mają długość 6 i 11. Kąt \gamma zawarty między tymi bokami ma miarę 90^{\circ}.

Oblicz długość dwusiecznej kąta \gamma zawartej wewnątrz tego trójkąta.

Odpowiedź:
d= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21027 ⋅ Poprawnie: 38/64 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 « Pole powierzchni trójkąta równoramiennego jest równe 2640, a tangens kąta kąta przy podstawie jest równy \frac{55}{48}.

Oblicz długość obwodu tego trójkąta.

Odpowiedź:
L= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Odpowiedź:
r=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20912 ⋅ Poprawnie: 20/33 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 W trójkącie ostrokątnym równoramiennym ABC, |AC|=|BC|, poprowadzono wysokości CD i BE. Stosunek pól powierzchni trójkątów ABE i ADC jest równy P_{ABE}:P_{ADC}=\frac{1600}{841}, a obwód tego trójkąta ma długość 98.

Oblicz pole powierzchni trójkąta ABC.

Odpowiedź:
P_{\triangle ABC}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20761 ⋅ Poprawnie: 65/212 [30%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 » Łuk \stackrel{\frown}{\ AB\ } ma długość l:

Oblicz pole powierzchni wycinka kołowego wyznaczonego przez ten łuk.

Dane
l=14\pi=43.98229715025711
\alpha=21^{\circ}
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20885 ⋅ Poprawnie: 136/179 [75%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 « Dany jest trójkąt ABC, w którym |AB|=2, |BC|=2\sqrt{5} i |AC|=4\sqrt{2}.

Oblicz miarę kąta CAB.

Odpowiedź:
|\sphericalangle CAB|= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30381 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (4 pkt)
 «« W trójkąt prostokątny wpisano okrąg o promieniu długości 200. Tangens kąta ostrego tego trójkąta jest równy 0,75.

Oblicz odległość wierzchołka kąta prostego trójkąta od punktu styczności tego okręgu z przeciwprostokątną tego trójkąta.

Odpowiedź:
d= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm