Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-fun-wyk-log-pr-3

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11211 ⋅ Poprawnie: 160/262 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Wskaż argument, dla którego funkcja określona wzorem f(x)=(\sqrt{2})^x przyjmuje wartość 10:
Odpowiedzi:
A. \frac{\log_{2}{10}}{2} B. \log_{10}{4}
C. 10\cdot \log_{2}{100} D. \log_{10}{10}
E. \log_{2}{10} F. \log_{2}{100}
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11190 ⋅ Poprawnie: 153/305 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 « Wykres funkcji g(x)=-a^{x-b} zawiera punkt:
Dane
a=5
b=-5
Odpowiedzi:
A. A=(-3,25) B. A=(-5,-25)
C. A=(-3,-25) D. A=(-3,-5)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11213 ⋅ Poprawnie: 490/626 [78%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
« Wykres funkcji f(x)=2^{x-3} przedstawia rysunek:
Odpowiedzi:
A. D B. C
C. A D. B
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11219 ⋅ Poprawnie: 104/196 [53%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 » Dana jest funkcja f(x)=3^{x-7}-5.

Wyznacz miejsce zerowe funkcji określonej wzorem g(x)=f(x+1)-4.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10153 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem f(x)=\log_{x}{(ax-1)}. Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.

Podaj najmniejszy i największy z końców liczbowych tych przedziałów.

Dane
a=6
Odpowiedzi:
x_{min}= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
x_{max}= (wpisz liczbę zapisaną dziesiętnie)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20579 ⋅ Poprawnie: 29/42 [69%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 » Rozwiąż równanie: 3^{-ax}=4\cdot \left(\frac{1}{3}\right)^{ax+1}-9

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Dane
a=2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20570 ⋅ Poprawnie: 33/60 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
 Rozwiąż równanie: (7\sqrt{7})^{ax+b}=\left(\frac{49}{\sqrt[3]{7}}\right)^{cx+d} .

Podaj rozwiązanie tego równania.

Dane
a=8
b=-9
c=7
d=-5
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20553 ⋅ Poprawnie: 14/36 [38%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 « Rozwiąż nierówność 3^{3ax+1}-4\cdot 27^{ax-1}+9^{1,5ax-1} \lessdot 80 .

Odpowiedź zapisz w postaci przedziału. Podaj prawy koniec tego przedziału.

Dane
a=10
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20309 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
Rozwiąż równanie \log_{3}{x}=2-\log_{\frac{1}{3}}{2}.

Podaj największe rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 10.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30234 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 « Wykres funkcji f(x)=c^x zawiera punkt A=(2\log_{2}{a},b).

Podaj c.

Dane
a=11
b=121
q=3
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.2 (2 pkt)
 Funkcja g określona jest wzorem g(x)=|f(x+1)-q|.
Naszkicuj wykres funkcji g i na jego podstawie ustal, dla których m równanie g(x)=m ma dokładnie jedno rozwiązanie.

Ile liczb całkowitych m\in\langle -10,10\rangle spełnia warunki zadania?

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.3 (1 pkt)
 Podaj najmniejszą dodatnią wartość m, która spełnia warunki zadania.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30236 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (2 pkt)
 Dane są funkcje f(x)=2^{ax-4} i g(x)=5-\left(\frac{1}{2}\right)^{ax-6}. Rozwiąż nierówność f(x)\leqslant g(x).

Jaka największa liczba spełnia tę nierówność?

Dane
a=10
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 11.2 (2 pkt)
 Podaj najmniejszą liczbę spełniającą tę nierówność.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 12.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30175 ⋅ Poprawnie: 28/50 [56%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (2 pkt)
 Rozwiąż nierówność 14\cdot 15^{\frac{3a}{x}}+3^{\frac{3a}{x}}\cdot 5^{\frac{3a}{x}}\leqslant 1 .

Rozwiązanie zapisz w postaci przedziału. Podaj lewy koniec tego przedziału.

Dane
a=6
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 12.2 (2 pkt)
 Podaj prawy koniec tego przedziału.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 13.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30227 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (2 pkt)
Dana jest funkcja f(x)=\left|2^{x-1}-3\right|.

Oblicz f(1+\log_{2}{5}).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 13.2 (1 pkt)
Rozwiąż nierówność f(x) > f(1+\log_{2}{5}).

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj sumę wszystkich tych końców przedziałów, które są liczbami całkowitymi.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 13.3 (1 pkt)
Ile liczb naturalnych nie spełnia tej nierówności.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm