Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-fun-wyk-pp-5

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11218 ⋅ Poprawnie: 187/263 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 » Funkcja h określona jest wzorem h(x)=3^{2x}. Wówczas liczba h\left(-4\right) jest równa \frac{1}{3^m}.

Podaj liczbę m.

Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11191 ⋅ Poprawnie: 56/131 [42%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 » Dana jest funkcja g(x)=\left(2\sqrt{2}\right)^x.

Zbiór ZW_g nie zawiera liczby:

Odpowiedzi:
A. 10\cdot \pi -32 B. \frac{\sqrt{\pi}}{7}
C. 23\cdot \pi -72 D. 5^{-2}
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11201 ⋅ Poprawnie: 73/157 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Funkcja g(x)=4^{5x+1} przyjmuje wartość:
Odpowiedzi:
A. -\frac{1}{3} B. 0
C. -\sqrt{3} D. \frac{\sqrt{5}}{5}
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11212 ⋅ Poprawnie: 117/179 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Dana jest funkcja f(x)=6^x+1.

Oblicz wartość funkcji określonej wzorem g(x)=f(x-4) dla argumentu x=7.

Odpowiedź:
g(7)= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11205 ⋅ Poprawnie: 71/113 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Do wykresu funkcji określonej wzorem f(x)=a^x należy punkt o współrzędnych A=\left(\frac{3}{2},\frac{\sqrt{11}}{121}\right).

Wyznacz wartość parametru a.

Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20583 ⋅ Poprawnie: 179/315 [56%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 » Do wykresu funkcji h(x)=a^x należy punkt P=\left(-\frac{1}{2},b\right).

Oblicz a.

Dane
b=7
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20563 ⋅ Poprawnie: 11/32 [34%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
 « Rozwiąż równanie: 7\cdot 4^{ax}-2^{2ax+1}=26+7\cdot 4^{ax-1}

Podaj rozwiązanie tego równania.

Dane
a=2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20584 ⋅ Poprawnie: 9/49 [18%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 » Punkt A=\left(3,\frac{1}{p}\right) należy do wykresu funkcji g(x)=a^x, gdzie a > 0.

Wyznacz miejsce zerowe funkcji h(x)=g(x+q)-1.

Dane
p=125
q=5
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 8.2 (1 pkt)
 Podaj nawiększą wartość, która nie należy do zbioru wartości funkcji h.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20551 ⋅ Poprawnie: 16/33 [48%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 « Rozwiąż nierówność: 3^{3x+3a+1}-4\cdot 27^{x+a-1}+9^{\frac{3}{2}(x+a)-1} \lessdot 80

Rozwiązanie zapisz w postaci przedziału. Podaj prawy koniec tego przedziału.

Dane
a=4
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 10.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30183 ⋅ Poprawnie: 28/156 [17%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 « Asymptotą poziomą wykresu funkcji g(x)=3^x+m jest prosta y=a, a funkcja f określona jest następująco: f(x)=g(-x).

Wyznacz m.

Dane
a=2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.2 (2 pkt)
 Oblicz f\left(\frac{1}{2}\right)-f\left(-\frac{1}{2}\right) .
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30176 ⋅ Poprawnie: 8/37 [21%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (4 pkt)
 « Rozwiąż nierówność a^{1+6+11+...+(5x-4)} \leqslant b^c .

Podaj największą liczbę całkowitą spełniającą tę nierówność.

Dane
a=7
b=343
c=9
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm