Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-geom-analit-pp-5

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11251 ⋅ Poprawnie: 222/438 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Prostą k o równaniu y=8x-6 przekształcono przez symetrię względem początku układu współrzędnych i otrzymano prostą l o równaniu y=ax+b.

Podaj współczynniki a i b.

Odpowiedzi:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11229 ⋅ Poprawnie: 309/483 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Przeciwległe wierzchołki prostokąta maja współrzędne A=(-5,1) i C=(5,-4). Okrąg opisany na tym prostokącie ma obwód długości:
Odpowiedzi:
A. 5\sqrt{10}\pi B. \frac{5\sqrt{5}}{2}\pi
C. \frac{5\sqrt{5}}{4}\pi D. 10\sqrt{5}\pi
E. 5\sqrt{5}\pi F. \frac{15\sqrt{5}}{2}\pi
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11232 ⋅ Poprawnie: 119/255 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 «« Punkty A=(2,-9) i B=(14,26) są środkami okręgów stycznych wewnętrznie. Promienie tych okręgów r_1,r_2 spełniają warunek r_1=2r_2.

Oblicz sumę długości promieni tych okręgów.

Odpowiedź:
r_1+r_2=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11238 ⋅ Poprawnie: 73/161 [45%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 « Punkty A=(-7,1) i C są dwoma przeciwległymi wierzchołkami kwadratu, a punkt P=(8,-6) jest środkiem boku BC tego kwadratu.

Oblicz pole powierzchni tego kwadratu.

Odpowiedź:
P_{\square}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11237 ⋅ Poprawnie: 119/180 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Punkt S=(4,-7) jest środkiem okręgu, a odległość punktu A=(16,28) od punktu S jest trzykrotnie większa od długości promienia tego okręgu.

Oblicz długość promienia tego okręgu.

Odpowiedź:
r=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20597 ⋅ Poprawnie: 82/274 [29%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 « Prosta x+by+c=0 jest równoległa do prostej x+2y+2=0 i przechodzi przez punkt A=(9,-1).

Podaj c.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20605 ⋅ Poprawnie: 29/46 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 » Znajdź punkt A=(x_a,y_a) leżący na prostej y=2x+c taki, żeby jego odległość od punktu K=(x_k,y_k) była najmniejsza możliwa.

Podaj x_a.

Dane
x_k=16
y_k=-11
c=-33
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Podaj y_a.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 8.  3 pkt ⋅ Numer: pp-20618 ⋅ Poprawnie: 7/76 [9%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Podstawę trapezu równoramiennego ABCD wyznaczają punkty A=(5,-11) i B=(13,-7), zaś C=(7,-4) jest jednym z jego pozostałych wierzchołków. Wyznacz równanie osi symetrii y=ax+b tego trapezu.

Podaj b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 8.2 (1 pkt)
 Wierzchołek D tego trapezu ma współrzędne D=(x_d,y_d).

Podaj x_d.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 8.3 (1 pkt)
 Podaj y_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20624 ⋅ Poprawnie: 14/67 [20%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Prosta k przechodząca przez punkt C=(15,8) przecina osie układu współrzędnych w punktach A i B=(x_b,y_b) i jest prostopadła o odcinka OC:

Podaj x_b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 9.2 (1 pkt)
 Oblicz |AB|.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 10.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30215 ⋅ Poprawnie: 3/12 [25%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 « Prosta k:x+2y+15=0 jest prostopadła do podstaw AB i CD trapezu równoramiennego ABCD, w którym B=(15,-6) i C=(10,-6) oraz D\in k (odwrotnie do ruchu wskazówek zegara). Prosta o równaniu y=ax+b jest osią symetrii tego trapezu. Wyznacz wierzchołek A=(x_a,y_a) trapezu.

Podaj a.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Podaj b.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.3 (1 pkt)
 Podaj x_a.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.4 (1 pkt)
 Podaj y_a.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30218 ⋅ Poprawnie: 1/11 [9%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Punkty B=(8,1) i C=(8,-7) są dwoma wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy wierzchołku A. Przyprostokątna AC zawiera się w prostej x-2y-22=0. Oblicz współrzędne punktu A=(x_a,y_a).

Podaj x_a.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 11.2 (1 pkt)
 Podaj y_a.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 11.3 (1 pkt)
 Podaj |AC|.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 11.4 (1 pkt)
 Prosta y=ax+b zawiera środkową AD tego trójkąta.

Podaj b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm