Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-geom-analit-pr-2

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11417 ⋅ Poprawnie: 535/1040 [51%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 « Punkty o współrzędnych A=(11,-2) i C=(-1,-7) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu, na którym opisano okrąg. Zapisz długość promienia tego okręgu w najprostszej postaci \frac{a\sqrt{b}}{c}, gdzie a,b,c\in\mathbb{N}.

Podaj liczby a, b i c.

Odpowiedź:
r= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11235 ⋅ Poprawnie: 190/302 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Punkt przecięcia prostych określonych równaniami 2x+y=m+1 i x-3y=6 należy do osi Ox.

Wyznacz wartość parametru m.

Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11246 ⋅ Poprawnie: 153/297 [51%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Prosta, do której należą punkty A=(-40,41) i B=(-54,-15) przecina oś Ox w punkcie o odciętej x_0.

Podaj x_0.

Odpowiedź:
x_0=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10197 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Obrazem odcinka AB w jednokładności o skali k=-\frac{5}{6} jest odcinek o końcach A'=(11,2) i B'=(-5,-10).

Oblicz |AB|.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10216 ⋅ Poprawnie: 2/2 [100%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 « Nierówność 16x^2-8x+y^2+8y-179\leqslant 0 opisuje:
Odpowiedzi:
A. punkt B. dwie przecinające się proste
C. zbiór pusty D. całą płaszczyznę
E. koło F. okrąg
Zadanie 6.  4 pkt ⋅ Numer: pp-20617 ⋅ Poprawnie: 0/12 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Punkty A=(6,-4) i B=(8,-2) wyznaczają jedną z podstaw trapezu ABCD. Punkt O=\left(0,-\frac{11}{2}\right) jest środkiem drugiej podstawy CD tego trapezu, przy czym |CD|=2\cdot|AB|.
Wyznacz C=(x_c,y_c) i D=(x_d,y_d).

Podaj x_c.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj y_c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 6.3 (1 pkt)
 Podaj y_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 6.4 (1 pkt)
 Oblicz P_{ABCD}.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20363 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 « Punkt B=(x_b,y_b) jest symetryczny do punktu A=(x_a,y_a) względem prostej o równaniu ax+by+c=0

Podaj x_b.

Dane
x_a=-7
y_a=-\frac{1}{2}=-0.500000000000000
a=2
b=-1
c=0.0000000000
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Podaj y_b.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20406 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Punkty A=(x_a,y_a) i B=(x_b,y_b) są końcami odcinka AB, a punkt S=(x_s,y_s) środkiem jednokładności. Wyznacz A'=(x_{a'},y_{a'})=J^k_S(A) i B'=(x_{b'},y_{b'})=J^k_S(B).

Podaj \min(x_{a'},x_{b'}).

Dane
x_s=-1
y_s=-5
x_a=-7
y_a=0
x_b=1
y_b=-4
k=\frac{1}{2}=0.500000000000000
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 8.2 (1 pkt)
 Podaj \max(y_{a'},y_{b'}).
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 9.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30213 ⋅ Poprawnie: 0/9 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 » Wierzchołki trapezu ABCD mają współrzędne: A=(2,-7), B=(3,-3), C=(-1,-2) i D=(-6,-5). Wysokość tego trapezu opuszczona z wierzchołka C zawiera się w prostej o równaniu ax+y+c=0 i przecina podstawę AD w punkcie E.

Podaj a.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 9.2 (1 pkt)
 Podaj c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 9.3 (1 pkt)
 Oblicz pole powierzchni trójkąta DEC.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 9.4 (1 pkt)
 Oblicz pole powierzchni trapezu ABCD.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 10.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30228 ⋅ Poprawnie: 0/6 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Prosta k przechodzi przez punkty B=(-2,-3) i P=(8,9). Prosta l:2x+y-11=0 przecina prostą k w punkcie A=(x_a,y_a) i prostą o równaniu y=-3 w punkcie C=(x_c,-3).

Oblicz x_a.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Oblicz y_a.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.3 (1 pkt)
 Oblicz x_c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.4 (1 pkt)
 Wyznacz P_{\triangle ABC}.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30302 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (2 pkt)
 Prosta a_1x+b_1y+c_1=0 zawiera środek okręgu, który przechodzi przez punkt A=(x_a,y_a) i jest styczny do prostej o równaniu y+c_2=0.

Podaj najmniejszą możliwą długość promienia tego okręgu.

Dane
x_a=5
y_a=-2
a_1=1
b_1=-1
c_1=-4
c_2=-2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 11.2 (2 pkt)
 Podaj najwiekszą możliwą długość promienia tego okręgu.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm