Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Zbiory liczbowe. Oś liczbowa

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy

 

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10032 ⋅ Poprawnie: 398/692 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Przyjmując, że liczba 0 jest liczbą naturalną wskaż zbiór, który jest równy zbiorowi: A=\{n\in \mathbb{N}: n^2\leqslant 16\}
Odpowiedzi:
A. \{0,1,2,...,4\} B. \{1,2,3,...,4\}
C. \{-4,-3,-2,...,4\} D. \{-4,4\}
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10036 ⋅ Poprawnie: 148/221 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Wyznacz liczbę największą w zbiorze:
A=\{n: n \in \mathbb{Z} \wedge n=3k+2 \wedge k \in \mathbb{Z} \wedge k \leqslant 4 \}.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10037 ⋅ Poprawnie: 156/246 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Dany jest zbiór A=\left\lbrace n\in \mathbb{Z}: (2n-1\geqslant 25) \wedge (n \lessdot 20)\right\rbrace .

Wyznacz \overline{\overline{A}} (liczba elementów zbioru).

Odpowiedź:
\overline{\overline{A}}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10038 ⋅ Poprawnie: 174/296 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Dany jest zbiór A=\left\lbrace n\in \mathbb{Z}: (2n-1\geqslant 7) \wedge (n \lessdot 14)\right\rbrace .

Wyznacz najmiejszą liczbę w tym zbiorze.

Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10039 ⋅ Poprawnie: 181/225 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Wskaż zbiór, który jest równy zbiorowi: A=\{k\in \mathbb{Z}: k^2-1=63\} .
Odpowiedzi:
A. \left\lbrace 1,2,3,...,8\right\rbrace B. \left\lbrace -8,8\right\rbrace
C. \left\lbrace 8\right\rbrace D. \left\lbrace 0,1,2,...,8\right\rbrace
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10040 ⋅ Poprawnie: 138/282 [48%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 » Wyznacz ilość elementów zbioru: A=\{x: x \in \mathbb{N} \wedge (-6\lessdot x \leqslant 3)\} .
Odpowiedź:
\overline{\overline{A}}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10041 ⋅ Poprawnie: 152/226 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Znajdź najmniejszą liczbę w zbiorze A=\{n: n \in \mathbb{Z} \wedge n=2k+1 \wedge k \in \mathbb{Z} \wedge k > 7 \} .
Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10042 ⋅ Poprawnie: 124/176 [70%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 » Znajdź najmniejszą liczbę w zbiorze A=\{k: k \in \mathbb{Z} \wedge k\lessdot 15 \wedge \text{ (k - liczba pierwsza)}\} .
Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10043 ⋅ Poprawnie: 99/156 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 « Dany jest zbiór A=\left\lbrace n\in \mathbb{N}:\frac{7}{n}-3\in\mathbb{N} \right\rbrace .

Wyznacz ilość elementów zbioru A.

Odpowiedź:
\overline{\overline{A}}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10033 ⋅ Poprawnie: 146/240 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Dany jest zbiór A=\left\lbrace n\in\mathbb{N}:\frac{22}{n}-n\in\mathbb{N} \right\rbrace .

Wyznacz ilość elementów zbioru A.

Odpowiedź:
\overline{\overline{A}}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10034 ⋅ Poprawnie: 100/232 [43%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 » Dany jest zbiór A=\left\lbrace m\in \mathbb{Z}:\frac{16}{m}+2\in\mathbb{N} \right\rbrace .

Wyznacz ilość elementów zbioru A.

Odpowiedź:
\overline{\overline{A}}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10035 ⋅ Poprawnie: 88/189 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 » Dany jest zbiór A=\left\lbrace m\in \mathbb{Z}:\frac{18}{m}-m\in\mathbb{N} \right\rbrace .

Wyznacz ilość elementów zbioru A.

Odpowiedź:
\overline{\overline{A}}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11597 ⋅ Poprawnie: 66/100 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 Oceń, które z podanych zdań są prawdziwe:
Odpowiedzi:
T/N : \mathbb{R}-\mathbb{NW}=\mathbb{Z} T/N : \mathbb{Z} \subset \mathbb{N}
T/N : \mathbb{Q}-\mathbb{Z}=\mathbb{N}  
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12056 ⋅ Poprawnie: 187/250 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Różnica 0,(3)-\frac{13}{11} jest równa:
Odpowiedzi:
A. -\frac{28}{55} B. -\frac{28}{33}
C. -\frac{112}{99} D. -\frac{7}{11}
E. -\frac{49}{33} F. -\frac{14}{11}
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12420 ⋅ Poprawnie: 16/29 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 Zapisz w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego liczbę x=0,5(14).

Podaj licznik i mianownik tego ułamka.

Odpowiedzi:
licznik= (wpisz liczbę całkowitą)
mianownik= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 16.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20007 ⋅ Poprawnie: 239/443 [53%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 Niech A oznacza zbiór liczb naturalnych nieparzystych, mniejszych od 15, zaś B zbiór naturalnych dzielników liczby 110. Wyznacz A\cap B.

Ile elementów zawiera ten zbiór?

Odpowiedź:
\overline{\overline{A\cap B}}= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 16.2 (1 pkt)
 Ile jest równa suma tych liczb?
Odpowiedź:
suma= (wpisz liczbę całkowitą)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm