Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Przedziały liczbowe

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10002 ⋅ Poprawnie: 616/995 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Jeśli A=(-10, 15) i B=\langle -15, 3\rangle, to różnica B-A jest przedziałem \langle a,b\rangle. Wyznacz liczby a i b.

Podaj końce tego przedziału a i b.

Odpowiedzi:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10008 ⋅ Poprawnie: 170/334 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Dopełnieniem zbioru A=\lbrace -5,-3\rbrace jest:
Odpowiedzi:
A. \mathbb{R}-(-5,-3) B. (-\infty,-5\rangle\cup \langle-3,+\infty)
C. (-\infty,-5)\cup (-3,+\infty) D. (-\infty,-5)\cup (-5,-3) \cup(-3,+\infty)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10009 ⋅ Poprawnie: 384/608 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 » Różnica zbiorów \langle -12,5\rangle - (-9,-6\rangle jest równa:
Odpowiedzi:
A. \langle -12,-9)\cup(-6,5) B. \langle -12,-9\rangle\cup(-6,5\rangle
C. \langle -12,-9)\cup\langle-6,5\rangle D. \langle -12,-9)\cap\langle-6,5\rangle
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10010 ⋅ Poprawnie: 365/526 [69%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Przedział liczbowy \langle -5,-3) można zapisać jako zbiór:
Odpowiedzi:
A. \{x\in\mathbb{R}: -5\leqslant x \lessdot -3\} B. \{x\in\mathbb{R}: -5 \lessdot x \leqslant -3\}
C. \{x\in\mathbb{N}: -5\leqslant x \lessdot -3\} D. \{x\in\mathbb{C}: x \lessdot -3\}
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10011 ⋅ Poprawnie: 356/483 [73%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Przedział liczbowy (a,b\rangle można zapisać jako zbiór:
Odpowiedzi:
A. \{x\in\mathbb{R}: -5 \lessdot x \geqslant -3\} B. \{x\in\mathbb{N}: -5\leqslant x \lessdot -3\}
C. \{x\in\mathbb{R}: -5\lessdot x \leqslant -3\} D. \{x\in\mathbb{C}: x \leqslant -3\}
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10012 ⋅ Poprawnie: 190/258 [73%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 » Przedział U=(-\infty, -5\rangle jest przestrzenią. Dopełnieniem przedziału (-\infty, -7\rangle w przestrzeni U jest:
Odpowiedzi:
A. (-7,-5\rangle B. \langle -5,+\infty)
C. (-5,+\infty) D. \langle -7,-5\rangle
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10013 ⋅ Poprawnie: 335/623 [53%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Dane są zbiory: A=\langle -10,5) oraz B=(-15,-7\rangle \cup \langle 3,8).

Ustal liczbę liczb całkowitych należących do zbioru A\cap B.

Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10014 ⋅ Poprawnie: 194/326 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Dane są zbiory: A=\langle -8,7) oraz B=(-12,-5\rangle \cup \langle 3,11).

Ustal liczbę liczb całkowitych należących do zbioru A-B.

Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10015 ⋅ Poprawnie: 174/304 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 » Dane są zbiory: A=\langle -9,7) oraz B=(-15,-5\rangle \cup \langle 5,11).

Ustal ile liczb całkowitych należy do zbioru B-A.

Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10003 ⋅ Poprawnie: 215/335 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 « Ustal ile elementów zawiera zbiór \langle -\sqrt{3}, \sqrt{6}\rangle \cap \mathbb{C}.
Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10004 ⋅ Poprawnie: 134/189 [70%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 » Liczba -4\sqrt{3} należy do przedziału \langle n-4,n-3\rangle, gdzie n\in\mathbb{Z}.

Oblicz n.

Odpowiedź:
n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10005 ⋅ Poprawnie: 223/361 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Zbiór \mathbb{R}-(4,7\rangle można zapisać w postaci:
Odpowiedzi:
A. (-\infty,4)\cup\langle 7,+\infty) B. (-\infty,4\rangle\cup\langle 7,+\infty)
C. (-\infty,4\rangle\cup(7,+\infty) D. (-\infty,4)\cup(7,+\infty)
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10006 ⋅ Poprawnie: 102/240 [42%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
» Różnica zbiorów (-\infty,2\rangle -\mathbb{N} jest równa:
Odpowiedzi:
A. (-\infty, 0)\cup (0,1)\cup (1,2) B. (-\infty,0)
C. (-\infty,0\rangle D. (-\infty,1)
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10007 ⋅ Poprawnie: 122/231 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 » Dany jest przedział liczbowy P=\langle 0,5) oraz zbiory: A=\{0,1,2,...,4\}, B=\{x\in\mathbb{R}: x\geqslant 0 \wedge x\lessdot 5\}, C=\langle 0,5\rangle \cap (-1,5) i D=(0,5)\cup \{0\}.

Przedział P opisują zbiory:

Odpowiedzi:
A. tylko B, C i D B. tylko A i B
C. tylko C i D D. wszystkie zbiory
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12054 ⋅ Poprawnie: 154/159 [96%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 Rozważamy przedziały liczbowe (-\infty, 9) i [-10,+\infty).

Ile jest wszystkich liczb całkowitych, które należą jednocześnie do obu rozważanych przedziałów?

Odpowiedzi:
A. 20 B. 15
C. 16 D. 18
E. 21 F. 19
Zadanie 16.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20004 ⋅ Poprawnie: 72/115 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 Na osi liczbowej zaznaczono przedział liczbowy P_1 zawierający wszystkie liczby oddalone od liczby 3 o nie więcej niż 5. Następnie przedział ten przesunięto o k=3 jednostek w lewo, w kierunku ujemnym osi. W ten sposób powstał przedział P_2. Wyznacz zbiór P_1 \cap P_2.

Podaj największą liczbę należącą do tego zbioru.

Odpowiedź:
max= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 16.2 (1 pkt)
 Podaj najmniejszą liczbę należącą do tego zbiotu.
Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 17.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20005 ⋅ Poprawnie: 238/589 [40%] Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
 » Dane są: A=\langle 2,10\rangle, B=(5,+\infty).

Ile liczb całkowitych należy do zbioru A\cap B?

Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 17.2 (1 pkt)
 Ile liczb całkowitych należy do zbioru A-B?
Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 18.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30001 ⋅ Poprawnie: 40/299 [13%] Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 « Dane są zbiory: A=(-\infty,-3)\cup\langle 4,+\infty), B=\langle -6,4\rangle.

Ile liczb całkowitych zawiera zbiór A\cap B?

Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 18.2 (1 pkt)
 Ilu liczb naturalnych nie zawiera zbiór A-B?
Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 18.3 (2 pkt)
 Ile liczb postaci \frac{k}{2}, gdzie k jest liczba całkowitą, należy do zbioru B-A?
Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm