Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Potęga o wykładniku naturalnym

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10403 ⋅ Poprawnie: 209/290 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
Na tablicy zapisano liczby (2^2)^{2^2}, 2^{2^{2^2}}, \left(2^{2^2}\right)^2, 2^{(2^2)^2}. Ile różnych liczb reprezentują te zapisy:
Odpowiedzi:
A. 4 B. 2
C. 1 D. 3
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11459 ⋅ Poprawnie: 557/663 [84%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Wyznacz wartość wyrażenia w= \frac{9^{12}\cdot 3+6\cdot (9^2)^6} {\left(9^{12}:9^7\right)^3} .
Odpowiedź:
w=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10419 ⋅ Poprawnie: 587/650 [90%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 » Zapisz iloczyn 512^{23}\cdot 16^{17} w postaci potęgi a^p o naturalnym wykładniku, której podstawa jest liczbą pierwszą.

Podaj podstawę i wykładnik tej potęgi.

Odpowiedzi:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
p= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10434 ⋅ Poprawnie: 583/727 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie \frac{5^{41}+5^{40}} {5^{40}+5^{39}} w postaci potęgi o podstawie 5^k.

Podaj wykładnik tej potęgi.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10425 ⋅ Poprawnie: 194/257 [75%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Zapisz wartość wyrażenia \frac{2254\cdot 49^{133}+3\cdot 49^{134}}{49^{132}} w postaci potęgi p^k, gdzie p,k\in\mathbb{Z} i p jest liczbą pierwszą.

Podaj wykładnik k tej potęgi.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10424 ⋅ Poprawnie: 474/524 [90%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia \frac{15\cdot 5^{120}+2\cdot 5^{121}}{5^{119}} .
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10422 ⋅ Poprawnie: 234/228 [102%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Liczbę 16^{88} otrzymamy podnosząc liczbę 4^4 do potęgi k.

Wyznacz liczbę k.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10421 ⋅ Poprawnie: 152/180 [84%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Wiadomo, że 4^n+4^n=2^{2169}.

Wyznacz n.

Odpowiedź:
n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10381 ⋅ Poprawnie: 272/314 [86%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie 13^{41}\cdot 169^{123} w postaci potęgi p^k o całkowitym wykładniku i podstawie, która jest liczbą pierwszą.

Podaj podstawę i wykładnik tej potęgi.

Odpowiedzi:
p= (wpisz liczbę całkowitą)
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10432 ⋅ Poprawnie: 223/372 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie 3^{22}+9^{13}-3^{26}+9^{12}-3^{24}+9^{11}+3^{22} w postaci potęgi o podstawie 3.

Podaj wykładnik tej potęgi.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10431 ⋅ Poprawnie: 600/623 [96%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia \frac{2^{5}\cdot 3^{6}\cdot 7^{7}}{21^{6}\cdot 2^{4}} .
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10420 ⋅ Poprawnie: 131/161 [81%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Zapisz wartość wyrażenia 32^{14}-8^{23} w postaci potęgi p^k, gdzie p,k\in\mathbb{Z} i p jest liczbą pierwszą.

Podaj wykładnik k.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10396 ⋅ Poprawnie: 288/552 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 « Zapisz połowę sumy 4^{42}+4^{42}+4^{42}+4^{42} w postaci potęgi p^k, gdzie p,k\in\mathbb{Z} i p jest liczbą pierwszą.

Podaj wykładnik k.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10389 ⋅ Poprawnie: 293/309 [94%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 « Oblicz wartość wyrażenia w=\frac{10^{9}\cdot 9^{10}}{90^{9}}.
Odpowiedź:
w= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10415 ⋅ Poprawnie: 194/244 [79%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 Zapisz wartość wyrażenia 64^{26}+64^{26}+64^{26}+64^{26} w postaci potęgi p^k, gdzie p,k\in\mathbb{N} i p jest kwadratem liczby pierwszej.

Podaj wykładnik tej potęgi.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 16.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10395 ⋅ Poprawnie: 239/370 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 « Połowa liczby 4^{2047} jest równa:
Odpowiedzi:
A. 4\cdot 2^{1023} B. 2^{2046}
C. 2\cdot 4^{2046} D. 2^{2047}
Zadanie 17.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10398 ⋅ Poprawnie: 747/913 [81%] Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
 Wyrażenie \frac{\left(\left(36^2\right)^3\right)^2} {6} jest równe:
Odpowiedzi:
A. 6\cdot 6^{22} B. 6^{9}
C. 6^{9} D. 6^{11}
Zadanie 18.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10414 ⋅ Poprawnie: 310/437 [70%] Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 « Liczbę 4^{22}\cdot 32^{44} można zapiać w postaci:
Odpowiedzi:
A. 64^{22} B. 8^{66}
C. 4^{110} D. 16^{66}
Zadanie 19.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10413 ⋅ Poprawnie: 146/163 [89%] Rozwiąż 
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
 Wiadomo, że a=42^{33} oraz b=6^{34}\cdot 343^{11}.

Zatem:

Odpowiedzi:
A. b > a B. a > b
C. a=b D. a=2\cdot b
Zadanie 20.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10412 ⋅ Poprawnie: 101/124 [81%] Rozwiąż 
Podpunkt 20.1 (0.5 pkt)
 Zapisz wartość wyrażenia 4.3\cdot 10^{18}-3.2\cdot 10^{17} w postaci m\cdot 10^c, gdzie m\in\langle 1,10) i c\in\mathbb{Z}.

Podaj m.

Odpowiedź:
m=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 20.2 (0.5 pkt)
 Podaj c.
Odpowiedź:
c= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 21.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10411 ⋅ Poprawnie: 101/127 [79%] Rozwiąż 
Podpunkt 21.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w=\frac{100^{n-3}}{2^{2n-2}\cdot 5^{2n}} .
Odpowiedź:
w=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 22.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10410 ⋅ Poprawnie: 276/320 [86%] Rozwiąż 
Podpunkt 22.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie 25^{15}+3\cdot 25^4-5^9+2\cdot 5^8 w postaci potęgi o podstawie 5.

Podaj wykładnik tej potęgi.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 23.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12383 ⋅ Poprawnie: 811/688 [117%] Rozwiąż 
Podpunkt 23.1 (1 pkt)
 Liczba \frac{5^{23}+5^{24}+5^{25}}{5^{23}} jest równa:
Odpowiedzi:
A. 5^{23} B. 35
C. 30 D. 5^{24}
E. 31 F. 5^{25}
Zadanie 24.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12442 ⋅ Poprawnie: 202/193 [104%] Rozwiąż 
Podpunkt 24.1 (1 pkt)
 Liczba \frac{7^{23}\cdot 49^{15}}{7^{7}} jest równa:
Odpowiedzi:
A. 7^{45} B. 7^{47}
C. 7^{46} D. 7^{50}
E. 7^{49} F. 7^{44}
Zadanie 25.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12466 ⋅ Poprawnie: 106/133 [79%] Rozwiąż 
Podpunkt 25.1 (1 pkt)
 Oceń prawdziwość poniższych zdań:
Odpowiedzi:
T/N : liczba 4^{21}\cdot 5^{42} w zapisie dziesiętnym ma 42 cyfr T/N : liczba 4^{21}\cdot 5^{42} w zapisie dziesiętnym ma 43 cyfr
Zadanie 26.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20147 ⋅ Poprawnie: 77/178 [43%] Rozwiąż 
Podpunkt 26.1 (1 pkt)
 « Dana jest liczba p=13^{13}+4\cdot 13^{12}-3\cdot 13^{11} .

Podaj najmniejszą nieparzystą liczbę pierwszą, która dzieli liczbę p.

Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 26.2 (1 pkt)
 Podaj największą nieparzystą liczbę pierwszą, która dzieli p.
Odpowiedź:
max= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 27.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20832 ⋅ Poprawnie: 113/174 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 27.1 (2 pkt)
 Rozwiaż równanie 343^3\cdot 2x-7^9=4\cdot 7^{10}x+2\cdot 7^9 .

Podaj najmniejsze rozwiązanie tego równania.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm