Wzory skróconego mnożenia
Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy
kwadrat sumy
kwadrat różnicy
róznica kwadratów
rozkładanie na czynniki
Zadanie 1. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10469 ⋅ Poprawnie: 539/789 [68%]
Rozwiąż
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
« Oblicz wartość wyrażenia
w=
\sqrt{208}-\left(\sqrt{2}-\sqrt{26}\right)^2
.
Odpowiedź:
w=
+
\cdot
√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 2. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10339 ⋅ Poprawnie: 1269/1816 [69%]
Rozwiąż
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
Zapisz wyrażenie
3\sqrt{3}-\left(5+2\sqrt{3}\right)^2
w najprostszej postaci
a+b\sqrt{c} .
Odpowiedź:
a+b\sqrt{c}=
+
\cdot
√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 3. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10470 ⋅ Poprawnie: 518/1034 [50%]
Rozwiąż
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
» Wyznacz liczbę odwrotną do liczby
5+2\sqrt{6} .
Odpowiedź:
m+n\sqrt{k}=
+
\cdot
√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 4. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10338 ⋅ Poprawnie: 318/447 [71%]
Rozwiąż
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
Zapisz wyrażenie
\left(\frac{12-\sqrt{12}}{\sqrt{12}}\right)^2
w najprostszej postaci
m+n\sqrt{k} , gdzie
m,n,k\in\mathbb{Z} .
Odpowiedź:
m+n\sqrt{k}=
+
\cdot
√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 5. 1 pkt ⋅ Numer: pp-11555 ⋅ Poprawnie: 96/128 [75%]
Rozwiąż
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
« Dane jest wyrażenie
W(x)=\frac{1}{12}\left(\frac{x+6}{x-6}-\frac{x-6}{x+6}\right) .
Oceń prawdziwość poniższych zdań:
Odpowiedzi:
T/N : wartość W(x) jest określona dla każdej liczby x\in\mathbb{R}-\{-6\}
T/N : dla pewnego x wyrażenie W(x) ma wartość 0
Zadanie 6. 1 pkt ⋅ Numer: pp-11553 ⋅ Poprawnie: 152/229 [66%]
Rozwiąż
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
Dana jest liczba
x=p-(\sqrt{8}-\sqrt{7})^2 , gdzie
p\in\mathbb{R} .
Liczba x jest wymierna, gdy:
Odpowiedzi:
T/N : p=56-2\sqrt{56}
T/N : p=(\sqrt{7}-\sqrt{8})^2+0,(3)
T/N : p=8
Zadanie 7. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10444 ⋅ Poprawnie: 464/658 [70%]
Rozwiąż
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
» Zapisz wyrażenie
\left(7-6\sqrt{7}\right)^2
w najprostszej postaci
m+n\sqrt{k} ,
gdzie
m,n,k\in\mathbb{Z} .
Odpowiedź:
m+n\sqrt{k}=
+
\cdot
√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 8. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10445 ⋅ Poprawnie: 571/781 [73%]
Rozwiąż
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
Zapisz wyrażenie
\left(6-\sqrt{2}\right)^2-2\left(2-\sqrt{2}\right)
w najprostszej postaci
m+n\sqrt{k} , gdzie
m,n,k\in\mathbb{Z} .
Odpowiedź:
m+n\sqrt{k}=
+
\cdot
√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 9. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10446 ⋅ Poprawnie: 429/743 [57%]
Rozwiąż
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
Zapisz wyrażenie
\frac{\sqrt{8}+7}{\sqrt{8}-7}
w najprostszej postaci
\frac{m+n\sqrt{k}}{p} ,
gdzie
m,n,k,p\in\mathbb{Z} .
Podaj liczby m , n ,
k i p .
Odpowiedź:
Zadanie 10. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10337 ⋅ Poprawnie: 344/449 [76%]
Rozwiąż
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
Dane są liczby
x=7+\sqrt{8} i
y=9-\sqrt{8} .
Zapisz iloraz
\frac{x}{y} w najprostszej nieskracalnej postaci
\frac{m+n\sqrt{k}}{p} , gdzie
m,n,k\in\mathbb{Z} i
p\in\mathbb{N_{+}} .
Odpowiedź:
Zadanie 11. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10366 ⋅ Poprawnie: 178/272 [65%]
Rozwiąż
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
«« Zapisz iloczyn odwrotności liczby
\sqrt{5-\sqrt{24}}
i liczby
\sqrt{5+\sqrt{24}} w najprostszej postaci
m+n\sqrt{k} , gdzie
m,n,k\in\mathbb{Z} .
Odpowiedź:
m+n\sqrt{k}=
+
\cdot
√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 12. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10452 ⋅ Poprawnie: 404/688 [58%]
Rozwiąż
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
» Zapisz wyrażenie
\left(\sqrt{10}-1\right)^2+(\sqrt{8}-1)(\sqrt{8}+1)
w najprostszej postaci
m+n\sqrt{k} , gdzie
m,n,k\in\mathbb{Z} .
Odpowiedź:
m+n\sqrt{k}=
+
\cdot
√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 13. 1 pkt ⋅ Numer: pp-11500 ⋅ Poprawnie: 833/1060 [78%]
Rozwiąż
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
Zapisz wartość wyrażenia:
\left(\sqrt{125}-2\sqrt{5}\right)^2
w najprostszej postaci
a\sqrt{b} ,
gdzie
a,b\in\mathbb{Z} .
Odpowiedź:
a\sqrt{b}=
\cdot √
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 14. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10441 ⋅ Poprawnie: 350/399 [87%]
Rozwiąż
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
Oblicz wartośc wyrażenia
w=\frac{7}{\sqrt{6}-1}-\frac{7}{\sqrt{6}+1} .
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 15. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10442 ⋅ Poprawnie: 405/528 [76%]
Rozwiąż
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
« Dla każdej liczby rzeczywistej
x wyrażenie
49x^2-42x+9 jest równe:
Odpowiedzi:
A. (7x-3)(7x-3)
B. (49x+3)(7x-3)
C. (7x-3)(x+3)
D. (7x+3)(7x-3)
Zadanie 16. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10471 ⋅ Poprawnie: 297/392 [75%]
Rozwiąż
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
Oblicz wartość wyrażenia
w=
\left(
\sqrt{10+\sqrt{19}}-\sqrt{10-\sqrt{19}}
\right)^2
.
Odpowiedź:
w=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 17. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10472 ⋅ Poprawnie: 444/604 [73%]
Rozwiąż
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
Dla
a=2\sqrt{3} i
b=\sqrt{48} oblicz wartość wyrażenia
w=(b-a)^2 .
Odpowiedź:
w=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 18. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10473 ⋅ Poprawnie: 211/266 [79%]
Rozwiąż
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
» Równość
(10+\sqrt{10})^2=(x\sqrt{10}-10)^2 jest
prawdziwa dla:
Odpowiedzi:
A. x=10\sqrt{10}
B. x=-\sqrt{10}
C. x=\sqrt{10}
D. x=-1
Zadanie 19. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10468 ⋅ Poprawnie: 347/444 [78%]
Rozwiąż
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
Wiedząc, że
x=\sqrt{60} i
y=\sqrt{15} , oblicz wartość wyrażenia
w=(y-x)^2 .
Odpowiedź:
w=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 20. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10448 ⋅ Poprawnie: 236/313 [75%]
Rozwiąż
Podpunkt 20.1 (1 pkt)
Wyznacz wartość
a , dla której zachodzi równość
\left(a+2\sqrt{2}\right)^2=a^2+28\sqrt{2}+8
.
Odpowiedź:
a=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 21. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10437 ⋅ Poprawnie: 311/363 [85%]
Rozwiąż
Podpunkt 21.1 (1 pkt)
Oblicz o ile wartość wyrażenia
(x+11)^2 jest większa od
wartości wyrażenia
x^2+22x .
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 22. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10438 ⋅ Poprawnie: 797/997 [79%]
Rozwiąż
Podpunkt 22.1 (1 pkt)
Wartość wyrażenia
5-(x-5)^2 jest równa:
Odpowiedzi:
A. -x^2+10x-20
B. -x^2+20x-20
C. -x^2+10x
D. -x^2+10x+20
Zadanie 23. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10451 ⋅ Poprawnie: 221/324 [68%]
Rozwiąż
Podpunkt 23.1 (1 pkt)
Zbiorem rozwiązań nierówności
x^2+20x\geqslant -100
jest:
Odpowiedzi:
A. \mathbb{R}
B. \langle 10,+\infty)
C. (-\infty, -10\rangle\cup\langle 0,+\infty)
D. \emptyset
Zadanie 24. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10439 ⋅ Poprawnie: 490/670 [73%]
Rozwiąż
Podpunkt 24.1 (1 pkt)
Wyrażenie
25-(6x+1)^2 jest równe:
Odpowiedzi:
A. (4-6x)(6+6x)
B. 25-36x^2
C. (4-6x)(5+6x)
D. (4-6x)^2
Zadanie 25. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10455 ⋅ Poprawnie: 425/500 [85%]
Rozwiąż
Podpunkt 25.1 (1 pkt)
Oblicz wartość wyrażenia
w=1600001^2-1599999^2 .
Odpowiedź:
w=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 26. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10454 ⋅ Poprawnie: 102/133 [76%]
Rozwiąż
Podpunkt 26.1 (1 pkt)
» Wyrażenie
\left(\sqrt{100n}-\sqrt{n}\right)^2
można zapisać w postaci
p\cdot n .
Podaj wartość współczynnika p .
Odpowiedź:
p=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 27. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10458 ⋅ Poprawnie: 224/268 [83%]
Rozwiąż
Podpunkt 27.1 (1 pkt)
Równość
\left(a\sqrt{2}-3\sqrt{c}\right)^2=107-42\sqrt{2}
jest prawdziwa dla:
Odpowiedzi:
A. a=6 \wedge c=1
B. a=8 \wedge c=2
C. a=7 \wedge c=4
D. a=7 \wedge c=1
Zadanie 28. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10466 ⋅ Poprawnie: 199/213 [93%]
Rozwiąż
Podpunkt 28.1 (1 pkt)
Równość
\left(3\sqrt{2}-a\right)^2=43-30\sqrt{2}
zachodzi, gdy:
Odpowiedzi:
A. a=4
B. a=5\sqrt{2}
C. a=6
D. a=5
Zadanie 29. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10465 ⋅ Poprawnie: 148/175 [84%]
Rozwiąż
Podpunkt 29.1 (1 pkt)
Wartość wyrażenia
(m+11)^2 jest większa od wartości
wyrażenia
m^2+121 o:
Odpowiedzi:
A. 44m^2
B. 22m
C. 22
D. 44m
Zadanie 30. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10459 ⋅ Poprawnie: 155/200 [77%]
Rozwiąż
Podpunkt 30.1 (1 pkt)
Oblicz wartość wyrażenia
w=\left(\frac{1}{7+4\sqrt{3}}-(7+4\sqrt{3})\right)^2 .
Odpowiedź:
w=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 31. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10464 ⋅ Poprawnie: 373/664 [56%]
Rozwiąż
Podpunkt 31.1 (1 pkt)
Wyrażenie
\left(x+7\right)^2-\left(2x-3\right)^2 jest równe:
Odpowiedzi:
A. -3\left(x+\frac{4}{3}\right)\left(x-10\right)
B. \left(3x+\frac{4}{3}\right)\left(x-10\right)
C. -3\left(x+\frac{4}{3}\right)\left(x-4\right)
D. \left(-3x+4\right)\left(x-10\right)
Zadanie 32. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10463 ⋅ Poprawnie: 290/418 [69%]
Rozwiąż
Podpunkt 32.1 (1 pkt)
Wyrażenie 25-(4x-1)^2 jest równe:
Odpowiedzi:
A. (5-4x)(x-1)
B. (4+4x)(4-6x)
C. 24-16x^2
D. (6-4x)(4x+4)
Zadanie 33. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10462 ⋅ Poprawnie: 181/216 [83%]
Rozwiąż
Podpunkt 33.1 (1 pkt)
Wyrażenie \frac{1}{x-1}-\frac{1}{x+1} jest równe:
Odpowiedzi:
A. \frac{2}{(x+1)^2}
B. \frac{2}{x^2-1}
C. \frac{x}{x^2-1}
D. \frac{x}{(x-1)^2}
Zadanie 34. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10204 ⋅ Poprawnie: 79/97 [81%]
Rozwiąż
Podpunkt 34.1 (1 pkt)
Dane są liczby
a=66666^2 oraz
b=66664\cdot 66668 .
Wówczas:
Odpowiedzi:
A. a=b
B. a-b=4
C. b-a=4
D. a^2=b^2-4
Zadanie 35. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10334 ⋅ Poprawnie: 131/233 [56%]
Rozwiąż
Podpunkt 35.1 (1 pkt)
Zapisz wyrażenie
w=9\sqrt{2}-\frac{\sqrt{2}+1}{\sqrt{2}-1}
w najprostszej postaci
a+b\sqrt{c} , gdzie
a,b,c\in\mathbb{Z} .
Odpowiedź:
w=
+
\cdot
√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 36. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10332 ⋅ Poprawnie: 189/290 [65%]
Rozwiąż
Podpunkt 36.1 (1 pkt)
« Liczbą wymierną nie jest:
Odpowiedzi:
A. (6-5\pi)+(6+5\pi)
B. \left(\frac{5}{\sqrt{5}}\right)^2
C. (7-\sqrt{5})(14+\sqrt{5})
D. (6-\sqrt{5})(6+\sqrt{5})
Zadanie 37. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10330 ⋅ Poprawnie: 258/333 [77%]
Rozwiąż
Podpunkt 37.1 (1 pkt)
Odpowiedzi:
A. \left(\sqrt{2}\right)^{-1}+6
B. \pi+7
C. \left(\sqrt{2}-6\right)^2
D. \left(\sqrt{2}-6\right)\left(6+\sqrt{2}\right)
Zadanie 38. 1 pkt ⋅ Numer: pp-11461 ⋅ Poprawnie: 27/38 [71%]
Rozwiąż
Podpunkt 38.1 (1 pkt)
Oblicz liczbę odwrotną do liczby
\sqrt{6+2\sqrt{5}}\cdot\sqrt{6-2\sqrt{5}} .
Odpowiedź:
Zadanie 39. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10440 ⋅ Poprawnie: 520/585 [88%]
Rozwiąż
Podpunkt 39.1 (1 pkt)
Oblicz wartość wyrażenia
w=(\sqrt{10}-\sqrt{3})^2+2\sqrt{30} .
Odpowiedź:
w=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 40. 1 pkt ⋅ Numer: pp-11501 ⋅ Poprawnie: 484/847 [57%]
Rozwiąż
Podpunkt 40.1 (1 pkt)
Wyznacz najmniejszą liczbę całkowitą, która spełnia nierówność
3\left(x-1\right)^2-x(3x+5)\leqslant 9
.
Odpowiedź:
min=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 41. 1 pkt ⋅ Numer: pp-11526 ⋅ Poprawnie: 83/174 [47%]
Rozwiąż
Podpunkt 41.1 (1 pkt)
Dane są liczby:
a=\frac{6+\sqrt{35}}{2}
i
b=\frac{6-\sqrt{35}}{4} . Oblicz
\frac{b}{a} .
Odpowiedź:
Zadanie 42. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10436 ⋅ Poprawnie: 731/1180 [61%]
Rozwiąż
Podpunkt 42.1 (1 pkt)
Dla każdej liczby rzeczywistej
x , wyrażenie
49x^2-42x+9 jest równe:
Odpowiedzi:
A. (7x-3)(7x-3)
B. (7x+3)^2
C. (7x-3)(x+3)
D. (7x-3)(7x+3)
Zadanie 43. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10447 ⋅ Poprawnie: 193/253 [76%]
Rozwiąż
Podpunkt 43.1 (1 pkt)
Wyrażenie
\frac{x-49y}{\sqrt{x}+7\sqrt{y}}
jest równe:
Odpowiedzi:
A. \sqrt{x+7y}
B. \sqrt{x-7y}
C. \sqrt{x}+7\sqrt{y}
D. \sqrt{x}-7\sqrt{y}
Zadanie 44. 1 pkt ⋅ Numer: pp-11760 ⋅ Poprawnie: 951/1014 [93%]
Rozwiąż
Podpunkt 44.1 (1 pkt)
Dla każdej liczby rzeczywistej
a wyrażenie
(5a-2)^2-(5a+2)^2
jest równe:
Odpowiedzi:
A. -40a
B. 50a^2+40a
C. 0
D. 50a^2-40a
E. 21
F. 4a
Zadanie 45. 1 pkt ⋅ Numer: pp-11782 ⋅ Poprawnie: 1011/1053 [96%]
Rozwiąż
Podpunkt 45.1 (1 pkt)
Liczba
(1+\sqrt{14})^2-(1-\sqrt{14})^2 jest równa:
Odpowiedzi:
A. -28
B. 4\sqrt{14}
C. -2\sqrt{14}
D. 0
E. 2-2\sqrt{14}
F. 2+2\sqrt{14}
Zadanie 46. 1 pkt ⋅ Numer: pp-11807 ⋅ Poprawnie: 869/902 [96%]
Rozwiąż
Podpunkt 46.1 (1 pkt)
Wartość wyrażenia
\left(4-\sqrt{7}\right)^2+\left(\sqrt{7}-4\right)^2 jest równa:
Odpowiedzi:
A. 22-4\sqrt{7}
B. 0
C. 46
D. 46-8\sqrt{7}
E. 46-16\sqrt{7}
F. 23+16\sqrt{7}
Zadanie 47. 1 pkt ⋅ Numer: pp-11849 ⋅ Poprawnie: 326/376 [86%]
Rozwiąż
Podpunkt 47.1 (1 pkt)
Liczba
(2\sqrt{20}-4\sqrt{5})^2 jest równa:
Odpowiedzi:
A. -6
B. 1
C. 7
D. 0
E. -3
F. -1
Zadanie 48. 1 pkt ⋅ Numer: pp-11910 ⋅ Poprawnie: 446/463 [96%]
Rozwiąż
Podpunkt 48.1 (1 pkt)
Liczba
\left(5+2\sqrt{2}\right)^2 jest równa:
Odpowiedzi:
A. 132+20\sqrt{2}
B. 16+20\sqrt{2}
C. 33+40\sqrt{2}
D. 33+10\sqrt{2}
E. 33+20\sqrt{2}
F. 66+20\sqrt{2}
Zadanie 49. 2 pkt ⋅ Numer: pp-11940 ⋅ Poprawnie: 97/259 [37%]
Rozwiąż
Podpunkt 49.1 (2 pkt)
Dla każdej liczby rzeczywistej
x i dla każdej liczby rzeczywistej
y
wyrażenie
25-(x^2+2xy+y^2) jest równe:
Odpowiedzi:
T/N : -\left[(x+y)-5\right]\cdot\left[(x+y)+5\right]
T/N : \left[5-(x+2y)\right]\cdot\left[5+(x-2y)\right]
T/N : \left[5-(x+y)\right]\cdot\left[5+(x+y)\right]
T/N : \left[5-(x+2y)\right]^2
T/N : \left[5-(x+y)\right]\cdot\left[5+(x-y)\right]
T/N : \left[5+(x+2y)\right]^2
Zadanie 50. 1 pkt ⋅ Numer: pp-11959 ⋅ Poprawnie: 45/60 [75%]
Rozwiąż
Podpunkt 50.1 (1 pkt)
Liczby rzeczywiste
x i
y
są dodatnie oraz
x\neq y .
Wyrażenie \frac{5}{x+y}+\frac{7}{x-y} można przekształcić
do postaci:
Odpowiedzi:
A. \frac{5x+7y}{x-y}
B. \frac{12x}{x^2-y^2}
C. \frac{+2y}{x^2-y^2}
D. \frac{12x-2y}{x^2-y^2}
E. \frac{12x+2y}{x^2-y^2}
F. \frac{12x+2y}{x-y}
Zadanie 51. 1 pkt ⋅ Numer: pp-11983 ⋅ Poprawnie: 1010/961 [105%]
Rozwiąż
Podpunkt 51.1 (1 pkt)
Dla każdej liczby rzeczywistej
a i dla każdej liczby
rzeczywistej
b wartość wyrażenia
(5a-b)^2-(5a+b)^2 jest równa wartości wyrażenia:
Odpowiedzi:
A. -20ab
B. 20a^2
C. 5b^2
D. 20ab
Zadanie 52. 1 pkt ⋅ Numer: pp-12004 ⋅ Poprawnie: 97/571 [16%]
Rozwiąż
Podpunkt 52.1 (1 pkt)
Liczba
(5\sqrt{22}+\sqrt{2})^2 jest równa:
Odpowiedzi:
A. 552+4\sqrt{11}
B. 552+16\sqrt{11}
C. 552+8\sqrt{11}
D. 16\sqrt{11}
E. 640
F. 574
Zadanie 53. 1 pkt ⋅ Numer: pp-12024 ⋅ Poprawnie: 315/353 [89%]
Rozwiąż
Podpunkt 53.1 (1 pkt)
Liczba
(\sqrt{33}-\sqrt{11})^2-4\sqrt{3} jest równa:
Odpowiedzi:
A. 44-26\sqrt{11}
B. 44-30\sqrt{3}
C. 44-26\sqrt{3}
D. 44-30\sqrt{33}
E. 44-26\sqrt{33}
F. 44-30\sqrt{3}
Zadanie 54. 1 pkt ⋅ Numer: pp-12084 ⋅ Poprawnie: 208/200 [104%]
Rozwiąż
Podpunkt 54.1 (1 pkt)
Dla każdej liczby rzeczywistej
x wyrażenie
(x-3)^2-(5+x)^2 jest równe:
Odpowiedzi:
A. -13x-18
B. -14x-18
C. -18x-16
D. -16x-14
E. -19x-14
F. -16x-16
Zadanie 55. 1 pkt ⋅ Numer: pp-12110 ⋅ Poprawnie: 231/227 [101%]
Rozwiąż
Podpunkt 55.1 (1 pkt)
Dla każdej liczby rzeczywistej
x i dla każdej liczby rzeczywistej
y wyrażenie
(5x+8y)^2 jest równe:
Odpowiedzi:
A. 25x^2+64y
B. 25x^2+80xy+8y
C. 25x^2+120xy+64y
D. 25x^2+80xy+64y
E. 25x^2+40xy+64y
F. 5x^2+80xy+8y
Zadanie 56. 1 pkt ⋅ Numer: pp-12368 ⋅ Poprawnie: 195/216 [90%]
Rozwiąż
Podpunkt 56.1 (1 pkt)
Dla każdej liczby rzeczywistej
x różnej od
-4 ,
0 oraz
4 wartość wyrażenia
\frac{15x}{x^2-16}:\frac{3x^2}{x+4} jest równa wartości wyrażenia:
Odpowiedzi:
A. -5x
B. \frac{-5}{x+4}
C. \frac{1}{15x}
D. \frac{5}{x(x+4)}
E. \frac{5}{x(x-4)}
F. \frac{1}{15x}
Zadanie 57. 1 pkt ⋅ Numer: pp-12382 ⋅ Poprawnie: 761/591 [128%]
Rozwiąż
Podpunkt 57.1 (1 pkt)
Liczba
\left(\sqrt{32}-\sqrt{2}\right)^2 jest równa:
Odpowiedzi:
A. 32
B. 27
C. 18
D. 48
E. 27
F. 9
Zadanie 58. 1 pkt ⋅ Numer: pp-12385 ⋅ Poprawnie: 616/603 [102%]
Rozwiąż
Podpunkt 58.1 (1 pkt)
Dla każdej liczby rzeczywistej
x wartość wyrażenia
(5x+8)^2-(8x-5)^2 jest równa
wartości wyrażenia:
Odpowiedzi:
A. -39x^2+160x+39
B. -39x^2-39
C. -39x^2+160x-39
D. -39x^2+39
E. -39x^2+80x+39
F. -39x^2-80x+39
Zadanie 59. 1 pkt ⋅ Numer: pp-12388 ⋅ Poprawnie: 548/508 [107%]
Rozwiąż
Podpunkt 59.1 (1 pkt)
Dla każdej liczby rzeczywistej różnej od
-6 oraz różnej od
0 wartość wyrażenia
\frac{x^2-3x}{x^2+12x+36}\cdot\frac{x+6}{x} jest równa wartości wyrażenia:
Odpowiedzi:
A. \frac{x-3}{x+6}
B. \frac{6x}{x-3}
C. \frac{x+6}{6x-3}
D. \frac{x}{x+6}
E. \frac{6x}{x+6}
F. \frac{x+6}{x-3}
Zadanie 60. 1 pkt ⋅ Numer: pp-12405 ⋅ Poprawnie: 404/338 [119%]
Rozwiąż
Podpunkt 60.1 (1 pkt)
Liczba
\left(\sqrt{5}+1\right)^2-\sqrt{80} jest równa:
Odpowiedzi:
A. 6
B. 5-\sqrt{5}
C. 6+2\sqrt{5}
D. 6-6\sqrt{5}
E. 6-\sqrt{5}
F. 6-4\sqrt{5}
G. 6-2\sqrt{5}
H. 7-\sqrt{5}
Zadanie 61. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10213 ⋅ Poprawnie: 94/139 [67%]
Rozwiąż
Podpunkt 61.1 (1 pkt)
» Liczba
(70000007)^2 jest równa:
Odpowiedzi:
A. 49\cdot 10^{14}+49\cdot 10^7+49
B. 49\cdot 10^8+49\cdot 10^7+7
C. 49\cdot 10^{14}+98\cdot 10^7+49
D. 7\cdot 10^8+49\cdot 10^7+7
E. 7\cdot 10^8+49\cdot 10^7+7
F. 49\cdot 10^{14}+49
Zadanie 62. 1 pkt ⋅ Numer: pp-10175 ⋅ Poprawnie: 380/465 [81%]
Rozwiąż
Podpunkt 62.1 (1 pkt)
Wyznacz rozwiązanie równania
\frac{11}{a-\sqrt{a}}=\frac{a+\sqrt{a}}{a} .
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 63. 1 pkt ⋅ Numer: pp-12425 ⋅ Poprawnie: 403/318 [126%]
Rozwiąż
Podpunkt 63.1 (1 pkt)
Dla każdej liczby rzeczywistej
x i dla każdej liczby rzeczywistej
y , wartość wyrażenia
(4x-y)^2-(4x+y)^2 jest równa wartości wyrażenia:
Odpowiedzi:
A. -8xy
B. 8xy
C. -16xy
D. 16x^2-y^2
E. 16xy
F. 8x^2
Zadanie 64. 1 pkt ⋅ Numer: pp-12009 ⋅ Poprawnie: 427/446 [95%]
Rozwiąż
Podpunkt 64.1 (1 pkt)
Dla każdej liczby rzeczywistej
x różnej od:
-9 ,
0 i
9
wartość wyrażenia
\frac{5x^4}{x^2-81}\cdot \frac{x+9}{x^{3}}
jest równa wartości wyrażenia:
Odpowiedzi:
A. \frac{5x}{x+9}
B. 5x+1
C. \frac{5x^3+1}{x^2-81}
D. \frac{5}{x(x-9)}
E. \frac{5x}{x^2-9}
F. \frac{5x}{x-9}
Zadanie 65. 1 pkt ⋅ Numer: pp-12444 ⋅ Poprawnie: 72/86 [83%]
Rozwiąż
Podpunkt 65.1 (1 pkt)
Dla każdej liczby rzeczywistej
x różnej od
-4 oraz różnej od
0
wartość wyrażenia
\frac{x^2+8x+16}{x^4}\cdot\frac{x^3}{x+4}
jest równa wartości wyrażenia:
Odpowiedzi:
A. \frac{x-4}{x}
B. x
C. \frac{2x+4}{x}
D. \frac{1}{x}
E. 1+\frac{4}{x}
F. \frac{x}{x+4}
Zadanie 66. 1 pkt ⋅ Numer: pp-12467 ⋅ Poprawnie: 60/57 [105%]
Rozwiąż
Podpunkt 66.1 (1 pkt)
Wartość wyrażenia
x^2-8x+16 dla
x=\sqrt{5}+4 jest równa:
Odpowiedzi:
A. -6
B. -5
C. 5
D. 5-4\sqrt{5}
E. 5-16\sqrt{5}
F. 6
G. 5+4\sqrt{5}
H. 5+16\sqrt{5}
Zadanie 67. 2 pkt ⋅ Numer: pp-20193 ⋅ Poprawnie: 136/275 [49%]
Rozwiąż
Podpunkt 67.1 (2 pkt)
«« Wiedząc, że
x+y=2\sqrt{2} i
x^2+y^2=15 oblicz
xy .
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 68. 2 pkt ⋅ Numer: pp-20194 ⋅ Poprawnie: 83/145 [57%]
Rozwiąż
Podpunkt 68.1 (2 pkt)
» Rozłóż na czynniki wyrażenie
49-a^2+2ab-b^2
.
Podaj iloczyn największych liczb występujących w obu czynnikach.
Na przykład, dla wyrażenia (4-a)(6a+13) odpowiedzią
jest 4\cdot 13=52 .
Odpowiedź:
m\cdot n=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 69. 2 pkt ⋅ Numer: pp-20197 ⋅ Poprawnie: 95/211 [45%]
Rozwiąż
Podpunkt 69.1 (2 pkt)
» Liczba
n przy dzieleniu przez
5 daje resztę
3 .
Oblicz resztę z dzielenia podwojonego kwadratu liczby
n przez 10 .
Odpowiedź:
r=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 70. 2 pkt ⋅ Numer: pp-20196 ⋅ Poprawnie: 46/73 [63%]
Rozwiąż
Podpunkt 70.1 (2 pkt)
Wykaż, że różnica liczby trzycyfrowej i liczby o takich samych cyfrach
zapisanych w odwrotnej kolejności jest podzielna przez
3 .
Podaj największą liczbę całkowitą, która zawsze dzieli taką różnicę.
Odpowiedź:
max=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 71. 2 pkt ⋅ Numer: pp-20195 ⋅ Poprawnie: 20/120 [16%]
Rozwiąż
Podpunkt 71.1 (2 pkt)
« Wykaż, że dodatnia różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest
podzielna przez potęgę dwójki różną od jedności.
Podaj największą potęgę dwójki, która dzieli taką różnicę.
Odpowiedź:
2^k=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 72. 2 pkt ⋅ Numer: pp-20862 ⋅ Poprawnie: 12/153 [7%]
Rozwiąż
Podpunkt 72.1 (2 pkt)
(2 pkt)
O liczbie
n wiadomo, że jest podzielna przez
7 .
Wykaż, że liczba dodatnia
m=n^3-49n jest podzielna przez
6 .
Podaj największą potęgę liczby 7 , która dzieli liczbę dodatnią
m .
Odpowiedź:
max=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 73. 2 pkt ⋅ Numer: pp-20835 ⋅ Poprawnie: 63/227 [27%]
Rozwiąż
Podpunkt 73.1 (2 pkt)
Doprowadź wyrażenie
\left(x-2y\right)^2-\left(2x+y\right)\left(y-2x\right)-\left(3x-2y\right)^2-4xy
do najprostszej postaci, a następnie oblicz jego wartość dla
x=5\sqrt{5} i
y=1-6\sqrt{5} .
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
+
\cdot
√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 74. 2 pkt ⋅ Numer: pp-20859 ⋅ Poprawnie: 52/396 [13%]
Rozwiąż
Podpunkt 74.1 (1 pkt)
(1 pkt)
Wykaż, że dla każdych liczb całkowitych
x i
y , wyrażenie
61x^2+16y^2+40xy+48x+16
można zapisać w postaci
(a_1x+b_1y+c_1)^2+(a_2x+b_2y+c_2)^2 , gdzie współczynniki
a_1\text{, }b_1\text{, } c_1\text{, } a_2\text{, } b_2\text{ i } c_2 są liczbami całkowitymi
(niektóre z nich mogą być równe zero).
Podaj mniejszą z liczb
a_1 i a_2 .
Odpowiedź:
min(a_1,a_2)=
(wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 74.2 (1 pkt)
(1 pkt)
Podaj większą z liczb
b_1 i
b_2 .
Odpowiedź:
max(b_1,b_2)=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 75. 2 pkt ⋅ Numer: pp-20083 ⋅ Poprawnie: 31/54 [57%]
Rozwiąż
Podpunkt 75.1 (2 pkt)
Rozwiąż równanie z niewiadomą
x :
\frac{x+11}{2}=-\frac{10}{x-11}
.
Podaj najmniejsze z rozwiązań.
Odpowiedź:
x=
\cdot √
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 76. 2 pkt ⋅ Numer: pp-21218 ⋅ Poprawnie: 23/22 [104%]
Rozwiąż
Podpunkt 76.1 (1 pkt)
Wiadomo, że
a^2+b^2=130 oraz
(a+b)^2=256 .
Oblicz a \cdot b .
Odpowiedź:
a\cdot b=
(wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 76.2 (1 pkt)
Odpowiedź:
(a-b)^2=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 77. 2 pkt ⋅ Numer: pp-21219 ⋅ Poprawnie: 10/22 [45%]
Rozwiąż
Podpunkt 77.1 (1 pkt)
Wiadomo, że
a^2-b^2=69 oraz
a-b=3 .
Oblicz a + b .
Odpowiedź:
a+b=
(wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 77.2 (1 pkt)
Odpowiedzi:
Zadanie 78. 4 pkt ⋅ Numer: pp-30010 ⋅ Poprawnie: 116/184 [63%]
Rozwiąż
Podpunkt 78.1 (4 pkt)
Dane są liczby:
a=2+\left(-\frac{2}{3}\right)^{-2} ,
b=4\cdot 2^{-2}+9\cdot 3^{-1} ,
c=20^{-1}\cdot \left(\frac{1}{5}\right)^{-2}-\frac{8}{3}\cdot \left(-\frac{4}{3}\right)^{-1}
oraz dwie nierówności:
(1-x)^2\leqslant (x-1)(x+1)-2 oraz
\frac{1}{4}x+3\geqslant \frac{3}{2}x-2 .
Dwie z tych liczb spełniają obie z tych nierówności. Podaj sumę tych
dwóch liczb.
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat
Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm