Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Dziedzina funkcji liczbowej

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy

 

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10694 ⋅ Poprawnie: 492/773 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Zbiór liczb rzeczywistych jest dziedziną funkcji:
Odpowiedzi:
T/N : f(x)=\frac{1}{x^2+4} T/N : f(x)=\frac{x-1}{x^2}
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10682 ⋅ Poprawnie: 684/833 [82%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Dziedziną funkcji f określonej wzorem f(x)=\frac{x-4}{x^2-11x} może być zbiór:
Odpowiedzi:
A. \mathbb{R}-\{-11,11\} B. \mathbb{R}
C. \mathbb{R}-\{0,11\} D. \mathbb{R}-\{-11,0\}
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10688 ⋅ Poprawnie: 435/582 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 « Wyznacz największą liczbę całkowitą należącą do dziedziny funkcji określonej wzorem f(x)=\sqrt{30-\frac{2}{11}x} .
Odpowiedź:
x_{max}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10691 ⋅ Poprawnie: 398/793 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=\frac{x+3}{\sqrt{11-x}} i rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Liczba x_1 jest najmniejszm z końców liczbowych tych przedziałów, a liczba x_2 jest największą liczbą całkowitą z dziedziny tej funkcji.

Podaj liczby x_1 i x_2.

Odpowiedzi:
x_1= (wpisz liczbę całkowitą)
x_2= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10690 ⋅ Poprawnie: 106/209 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 « Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem f(x)=\sqrt{x+11}\sqrt{x-9} i zapisz rozwiązanie w postaci sumy przedziałów.
Liczba x_0 jest największym z końców liczbowych tych przedziałów.
Liczba m jest najmniejszą liczbą całkowitą z dziedziny tej funkcji.

Podaj liczby x_0 i m.

Odpowiedzi:
x_0= (wpisz liczbę całkowitą)
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10689 ⋅ Poprawnie: 338/511 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Dziedziną funkcji f(x)=\frac{x}{\sqrt{64+x^2}}+(2-x)^2 jest:
Odpowiedzi:
A. \mathbb{R}-\{-8,8\} B. \mathbb{R}-\{8\}
C. \mathbb{R} D. (-\infty;-8)\cup(8;+\infty)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10692 ⋅ Poprawnie: 127/169 [75%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Dziedziną funkcji f określonej wzorem f(x)=\log{(x^2+121)} jest zbiór:
Odpowiedzi:
A. \mathbb{R}-\{-11;11\} B. \mathbb{R}
C. (-11;11) D. (-\infty;-11)\cup(11;+\infty)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10693 ⋅ Poprawnie: 150/178 [84%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 » Do dziedziny funkcji f(x)=\log(169-x^2) należy liczba:
Odpowiedzi:
A. 15 B. -\sqrt{170}
C. -\sqrt{168} D. \sqrt{171}
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10681 ⋅ Poprawnie: 650/903 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Wyznacz dziedzinę D_f funkcji określonej wzorem f(x)=\sqrt{-x-17} .

Podaj największą liczbę całkowitą, która należy do zbioru D_f.

Odpowiedź:
x_{max}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10687 ⋅ Poprawnie: 305/500 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Wyznacz dziedzinę D_f funkcji określonej wzorem f(x)=\sqrt{17-x}-\sqrt{14-x} .

Podaj największą liczbę całkowitą, która należy do zbioru D_f.

Odpowiedź:
x_{max}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10686 ⋅ Poprawnie: 326/517 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (0.8 pkt)
 Dziedziną funkcji g(x)=\sqrt{11-\frac{11x-9}{2}} jest pewien przedział.

Podaj ten koniec tego przedziału, który jest liczbą wymierną niecałkowitą.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 11.2 (0.2 pkt)
 Drugim końcem tego przedziału jest:
Odpowiedzi:
A. 0 B. +\infty
C. 14 D. 15
E. 16 F. -\infty
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10684 ⋅ Poprawnie: 173/255 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Dla którego z podanych zbiorów liczb naturalnych wyrażenie \frac{\sqrt{x-11}}{x-13} ma sens liczbowy:
Odpowiedzi:
A. \{10,11,14\} B. \{11,14\}
C. \{12,13,17\} D. \{0,11,16\}
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10683 ⋅ Poprawnie: 1052/1147 [91%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
Dziedziną funkcji f jest przedział:
Odpowiedzi:
A. \langle -3, 3\rangle B. \langle 0, 3\rangle
C. (0, 8\rangle D. (-3, 8\rangle
Zadanie 14.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20767 ⋅ Poprawnie: 161/340 [47%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (2 pkt)
 «« Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=\frac{x-4}{25x^2+40x+16}+\frac{1}{25x^2-16} .

Podaj sumę tych wszystkich wartości ujemnych x, które nie należą do dziedziny tej funkcji.

Odpowiedź:
suma_{x\lessdot 0, x\notin D_f}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 15.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20768 ⋅ Poprawnie: 282/818 [34%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (2 pkt)
 Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=\frac{\sqrt{x+12}}{x+4} .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj sumę wszystkich końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
suma= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 16.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20771 ⋅ Poprawnie: 221/597 [37%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 « Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=\frac{\sqrt{x+19}}{\sqrt{17-x}} .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj sumę wszystkich końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
suma= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 16.2 (1 pkt)
 Ile liczb całkowitych jedno lub dwucyfrowych należy do dziedziny tej funkcji.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 17.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20772 ⋅ Poprawnie: 203/572 [35%] Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
 « Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=\frac{2x}{2x-6}+\sqrt{x-1} .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Ile jest tych przedziałów?

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 17.2 (1 pkt)
 Podaj sumę wszystkich końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
\frac{m}{n}=
(wpisz dwie liczby całkowite)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm