Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Układy równań pierwszego stopnia z dwiema niewiadomymi- metoda przeciwnych współczynników

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy

 

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11693 ⋅ Poprawnie: 127/217 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (0.5 pkt)
 Rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników: \begin{cases} 2x-5y=37 \\ \frac{3}{4}x-2y=14 \end{cases}

Podaj x.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 1.2 (0.5 pkt)
 Podaj y.
Odpowiedź:
y= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11703 ⋅ Poprawnie: 46/56 [82%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (0.5 pkt)
 Rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników: \begin{cases} \frac{2}{3}x-4y=\frac{136}{3} \\ x-5y=48 \end{cases}

Podaj x.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 2.2 (0.5 pkt)
 Podaj y.
Odpowiedź:
y= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11702 ⋅ Poprawnie: 38/47 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (0.5 pkt)
 Rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników: \begin{cases} 1,2x-\frac{2}{5}y=\frac{188}{5} \\ \frac{2}{3}y+0,2x=\frac{83}{15} \end{cases}

Podaj x.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 3.2 (0.5 pkt)
 Podaj y.
Odpowiedź:
y= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11694 ⋅ Poprawnie: 42/103 [40%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (0.5 pkt)
 Rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników: \begin{cases} \frac{2}{5}x+\frac{1}{3}y=\frac{53}{15} \\ \frac{1}{2}x-\frac{2}{9}y=-\frac{1}{18} \end{cases}

Podaj x.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 4.2 (0.5 pkt)
 Podaj y.
Odpowiedź:
y= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10873 ⋅ Poprawnie: 372/492 [75%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Dany jest układ równań: \begin{cases} 2y+5x=59 \\ -4x-4y=-64 \end{cases} . Określ znaki liczb pary (x,y) spełniającej ten układ równań:
Odpowiedzi:
A. x \lessdot 0 \wedge y \lessdot 0 B. x \lessdot 0 \wedge y > 0
C. x > 0 \wedge y \lessdot 0 D. x > 0 \wedge y > 0
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10868 ⋅ Poprawnie: 406/607 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 » Układ równań \begin{cases} -\frac{4}{3}x+\frac{5}{2}y=-4 \\ -7x-8y=5 \end{cases} :
Odpowiedzi:
A. ma dokładnie dwa rozwiązania B. ma nieskończenie wiele rozwiązań
C. ma dokładnie jedno rozwiązanie D. jest sprzeczny
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10869 ⋅ Poprawnie: 433/748 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 « Dane jest równanie -6x+6y-3=0. Z którym z poniższych równań tworzy ono układ równań sprzeczny:
Odpowiedzi:
A. -6x-6y-3=0 B. -12x+12y+6=0
C. -12x-6y+3=0 D. -12x-6y-3=0
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10867 ⋅ Poprawnie: 196/312 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Wskaż układ równań sprzecznych:
Odpowiedzi:
A. -7y+x=1\ \wedge\ 7x-3y=-3 B. 8x+2y=-8\ \wedge\ -4x-y=4
C. 8x+4y=-6\ \wedge\ 4x+2y=2 D. -6x+4y=8\ \wedge\ 2y-3x=4
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10866 ⋅ Poprawnie: 145/233 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Wskaż układ nieoznaczony:
Odpowiedzi:
A. 6x-6y=4\ \wedge\ 3x-3y=-7 B. 2y+7x=-1\ \wedge\ 8x+7y=-8
C. -6x-4y=-3\ \wedge\ -2y-3x=-8 D. 8x+2y=-8\ \wedge\ -4x-y=4
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10870 ⋅ Poprawnie: 376/596 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Układ równań \begin{cases} -4x+y=2\\ 12x-3y=4 \end{cases} opisuje w układzie współrzędnych na płaszczyźnie:
Odpowiedzi:
A. zbiór jednoelementowy B. zbiór dwuelementowy
C. zbiór nieskończony D. zbiór pusty
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10853 ⋅ Poprawnie: 536/703 [76%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Ile rozwiązań ma układ równań \begin{cases} -\frac{1}{2}x-\frac{1}{4}y=-1 \\ 2x+y=3 \end{cases} :
Odpowiedzi:
A. 0 B. 1
C. nieskończenie wiele D. 2
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10852 ⋅ Poprawnie: 37/71 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 « Dana jest prosta o równaniu k:-8x+2y+4=0. Prosta k tworzy z prostą lukład sprzeczny.

Prosta l może być opisana równaniem:

Odpowiedzi:
A. l:2x+8y+4=0 B. l:-4x+y=-2
C. l:-y+4x=-2 D. l:-8x-2y+4=0
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10856 ⋅ Poprawnie: 552/703 [78%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 » Układ równań \begin{cases} 6x+5y=-4 \\ 2x-4y=-5 \end{cases} :
Odpowiedzi:
T/N : jest nieoznaczony T/N : ma nieskończenie wiele rozwiązań
T/N : jest sprzeczny  
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10864 ⋅ Poprawnie: 181/252 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 » Układ równań \begin{cases} -\frac{4}{3}x+\frac{5}{2}y=-4 \\ -7x-8y=5 \end{cases} :
Odpowiedzi:
A. ma dwa rozwiązania B. jest oznaczony
C. jest nieoznaczony D. jest sprzeczny
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10857 ⋅ Poprawnie: 355/545 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 » Ile rozwiązań ma układ równań \begin{cases} 6x+3y=2 \\ -4x-2y=-5 \end{cases} :
Odpowiedzi:
A. nieskończenie wiele B. 2
C. 1 D. 0
Zadanie 16.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10849 ⋅ Poprawnie: 964/1161 [83%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 » Rozwiązaniem układu równań: \begin{cases} -9x-7y=-89 \\ -7x-3y=-57 \end{cases} jest para liczb (x_0,y_0).

Podaj liczby x_0 i y_0.

Odpowiedzi:
x_0= (wpisz liczbę całkowitą)
y_0= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 17.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11808 ⋅ Poprawnie: 834/836 [99%] Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
 W kartezjańskim układzie współrzędnych (x,y), punkt (-12,7) jest punktem przecięcia prostych o równaniach:
Odpowiedzi:
A. x-y=-19 i -2x+y=31 B. 2x+3y=-3 i -x+y=-9
C. 3x+2y=-22 i 2x+y=3 D. x+y=-5 i x-2y=-2
Zadanie 18.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11854 ⋅ Poprawnie: 489/508 [96%] Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 Rozwiązaniem układu równań \begin{cases} 5x-2y=-34\\ 4x-y=-26 \end{cases} jest para liczb: x=x_0, y=y_0.

Wtedy:

Odpowiedzi:
A. x_0>0\ \wedge\ y>0 B. x_0>0\ \wedge\ y\lessdot 0
C. x_0\lessdot \ \wedge\ y\lessdot 0 D. x_0\lessdot 0\ \wedge\ y> 0
Zadanie 19.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12008 ⋅ Poprawnie: 588/572 [102%] Rozwiąż 
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
 Układ równań \begin{cases} -x-3y=-3\\ 2x+6y=6 \end{cases} :
Odpowiedzi:
A. ma dokładnie jedno rozwiązanie B. nie ma rozwiązań
C. ma nieskończenie wiele rozwiązań D. ma dokładnie dwa rozwiązania
Zadanie 20.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12446 ⋅ Poprawnie: 53/61 [86%] Rozwiąż 
Podpunkt 20.1 (1 pkt)
 Rozwiązaniem układu równań \begin{cases} x-2y=-3\\ -3x-5y=-24 \end{cases} jest para liczb \left(x_0, y_0\right).

Oceń prawdziwość poniższych zdań:

Odpowiedzi:
T/N : suma x_0+y_0 jest liczba dodatnią T/N : iloczyn x_0\cdot y_0 jest liczba dodatnią
Zadanie 21.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20837 ⋅ Poprawnie: 221/396 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 21.1 (1 pkt)
 Rozwiąż układ równań \begin{cases} \frac{1}{3}(x-2y)-x=2-\frac{1}{2}(x+2y-2) \\ \frac{1}{2}(x-10)-\frac{1}{4}(2y-12)=x+2y \end{cases} .

Podaj x.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 21.2 (1 pkt)
 Podaj y.
Odpowiedź:
y= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 22.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20320 ⋅ Poprawnie: 115/266 [43%] Rozwiąż 
Podpunkt 22.1 (2 pkt)
 » Dla jakiej wartości parametru m proste, będące wykresami funkcji liniowych f(x)=2x+5 i g(x)=4x+1 przecinają się na prostej 7x-2y+m+10=0?
Odpowiedź:
P= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 23.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20321 ⋅ Poprawnie: 516/895 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 23.1 (2 pkt)
 Rozwiąż układ równań \begin{cases} x+0,75y=-8 \\ 0,25y=2x+23 \end{cases} .

Podaj sumę x^2+y^2.

Odpowiedź:
x^2+y^2= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 24.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21023 ⋅ Poprawnie: 31/35 [88%] Rozwiąż 
Podpunkt 24.1 (1 pkt)
 «Wyznacz wartości parametrów a i b, dla których rozwiązaniem układu równań \begin{cases} (a+2b+10)x-(b+4)y=6 \\ 5x-(a+b+6)y=2a+4 \end{cases} jest para liczb (2,2).

Podaj a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 24.2 (1 pkt)
 Podaj b.
Odpowiedź:
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 25.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21024 ⋅ Poprawnie: 36/46 [78%] Rozwiąż 
Podpunkt 25.1 (1 pkt)
 Wyznacz wartości parametrów a i b, dla których rozwiązaniem układu równań \begin{cases} (2a+5)x-(b+5)y=b+3 \\ (a+1)x-2y=2b+1 \end{cases} jest para liczb (1,2).

Podaj a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 25.2 (1 pkt)
 Podaj b.
Odpowiedź:
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 26.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30055 ⋅ Poprawnie: 27/125 [21%] Rozwiąż 
Podpunkt 26.1 (4 pkt)
 « Dane są funkcje f(x)= \begin{cases} -2 \text{, dla } x \lessdot 4 \\ x-6\text{, dla } x\geqslant 4 \end{cases} oraz g(x)=\frac{1}{3}x+\frac{a}{3}.

Oblicz pole powierzchni figury ograniczonej wykresami tych funkcji.

Dane
a=2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm