Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Tożsamości trygonometryczne

Zadania dla klasy pierwszej liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy

 

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10642 ⋅ Poprawnie: 318/545 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha jest ostry oraz 4\sin\alpha-\sqrt{5}\cos\alpha=0.

Oblicz \tan\alpha.

Odpowiedź:
\tan\alpha= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11507 ⋅ Poprawnie: 415/985 [42%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha jest ostry oraz \tan\alpha=\frac{\sqrt{6}}{5}.

Oblicz wartość wyrażenia \frac{2\sin\alpha-\cos\alpha}{\cos\alpha+2\sin\alpha}.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  + \cdot
(wpisz cztery liczby całkowite)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10611 ⋅ Poprawnie: 234/474 [49%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha jest ostry oraz \tan\alpha=\frac{2}{3}.

Oblicz wartość wyrażenia \frac{2-\cos\alpha}{2+\cos\alpha}.

Odpowiedź:
\frac{2-\cos\alpha}{2+\cos\alpha}= + \cdot
(wpisz cztery liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10634 ⋅ Poprawnie: 283/501 [56%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 « Kąt \alpha należy do przedziału (90^{\circ},180^{\circ}) i zachodzi równość 8\cos^2\alpha-2=\frac{3}{8}. Oblicz \sin\alpha.
Odpowiedź:
\sin\alpha= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10622 ⋅ Poprawnie: 333/543 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha należy do przedziału (90^{\circ},180^{\circ}) i zachodzi równość \cos\alpha=-\frac{1}{4}.

Oblicz \tan\alpha.

Odpowiedź:
\tan\alpha= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10618 ⋅ Poprawnie: 415/624 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha jest ostry i \sin\alpha=\frac{\sqrt{3}}{4}.

Oblicz wartość wyrażenia \cos^2\alpha-2.

Odpowiedź:
\cos^2\alpha-2=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10623 ⋅ Poprawnie: 109/175 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 « Wiadomo, że \alpha i \beta są miarami kątów ostrych trójkąta prostokątnego oraz 16\sin^2\alpha+\cos^2\beta=1.

Oblicz \tan\alpha.

Odpowiedź:
\tan\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11388 ⋅ Poprawnie: 210/450 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 « Kąt \alpha jest kątem ostrym oraz \sin\alpha+\cos\alpha=\frac{6}{5}.

Oblicz wartość wyrażenia (\sin\alpha-\cos\alpha)^2.

Odpowiedź:
(\sin\alpha-\cos\alpha)^2=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10615 ⋅ Poprawnie: 609/917 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 a=3 b=5 « Kąt \alpha jest ostry i \sin\alpha=\frac{\sqrt{3}}{5}.

Oblicz wartość wyrażenia 2\cos^2{\alpha}-1.

Odpowiedź:
2\cos^2\alpha-1=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10635 ⋅ Poprawnie: 220/350 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Dana jest równość \sin^2\alpha(1+\cos^2\alpha)+\cos^4\alpha+4=m gdzie \alpha jest kątem ostrym.

Oblicz m.

Odpowiedź:
m=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10630 ⋅ Poprawnie: 191/451 [42%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 » Kąty \alpha i \beta trójkata prostokątnego są ostre. Wówczas wyrażenie \frac{\cos\alpha\cdot (3-3\sin^2\beta)\cdot \tan\alpha} {6\sin^2\alpha\cdot \cos\beta} jest równe:
Odpowiedzi:
A. \frac{1}{2}\cos\alpha B. \frac{1}{2}\tan\alpha
C. \frac{1}{2} D. \frac{1}{6}\sin\alpha
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10633 ⋅ Poprawnie: 65/88 [73%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
« Oblicz wartość wyrażenia \log{\tan 35^{\circ}}+\log{\tan 45^{\circ}}+\log{\tan 55^{\circ}} .
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10644 ⋅ Poprawnie: 346/447 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 Wiadomo, że 0^{\circ}\lessdot \alpha <90^{\circ} oraz \tan \alpha=7\sin\alpha.

Oblicz \cos\alpha.

Odpowiedź:
\cos\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11538 ⋅ Poprawnie: 199/336 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha jest ostry i spełnia warunek \sin\alpha=\frac{1}{4}. Oblicz wartość wyrażenia \sin^2\alpha-\cos^2\alpha.
Odpowiedź:
\sin^2\alpha-\cos^2\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11769 ⋅ Poprawnie: 514/690 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 Dla każdego kąta ostrego \alpha wyrażenie 2\sin^4\alpha+2\sin^2\alpha\cdot\cos^2\alpha jest równe:
Odpowiedzi:
A. 2\sin^2\alpha B. 2\sin^6\alpha\cdot\cos^2\alpha
C. 2\sin^2\alpha+1 D. 2\sin^2\alpha(\sin^2\alpha-\cos^2\alpha)
Zadanie 16.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11791 ⋅ Poprawnie: 576/736 [78%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 Dla każdego kąta ostrego \alpha wyrażenie -6\cos\alpha+6\cos\alpha\cdot\sin^2\alpha jest równe:
Odpowiedzi:
A. 6\cos^2\alpha B. -6\sin^2\alpha
C. -6\cos^3\alpha D. -12-12\sin^2\alpha
E. -6-6\sin^2\alpha F. 6\cos\alpha
Zadanie 17.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11817 ⋅ Poprawnie: 524/596 [87%] Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha jest ostry \cos\alpha=\frac{\sqrt{11}}{6}.

Sinus kąta \alpha jest równy:

Odpowiedzi:
A. \frac{5\sqrt{11}}{11} B. \frac{\sqrt{11}}{5}
C. \frac{5}{6} D. \frac{6}{5}
Zadanie 18.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11922 ⋅ Poprawnie: 123/179 [68%] Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 Nie istnieje kąt ostry \alpha taki, że:
Odpowiedzi:
A. \sin\alpha=\frac{3}{5} i \cos\alpha=\frac{5}{5} B. \sin\alpha=\frac{5}{13} i \cos\alpha=\frac{12}{13}
C. \sin\alpha=\frac{8}{17} i \cos\alpha=\frac{15}{17} D. \sin\alpha=\frac{9}{15} i \cos\alpha=\frac{12}{15}
Zadanie 19.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11951 ⋅ Poprawnie: 48/60 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
 Wartość wyrażenia \left(4-\cos{33}^{\circ}\right)\cdot\left(4+\cos{33}^{\circ}\right)-\sin^2{33}^{\circ} jest równa:
Odpowiedzi:
A. 18 B. 17
C. 33 D. 15
E. -33 F. 14
Zadanie 20.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11970 ⋅ Poprawnie: 27/41 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 20.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha jest ostry oraz \frac{1}{\sin^2\alpha}+\frac{1}{\cos^2\alpha}=4.

Wartość wyrażenia \sin\alpha\cdot\cos\alpha równa:

Odpowiedzi:
A. \frac{1}{2} B. \frac{3}{4}
C. \frac{1}{3} D. \frac{1}{6}
E. \frac{3}{8} F. \frac{1}{4}
Zadanie 21.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12015 ⋅ Poprawnie: 167/229 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 21.1 (1 pkt)
 Liczba \cos^2 40^{\circ}+1 jest równa:
Odpowiedzi:
A. 2+\sin^2 40^{\circ} B. \sin^2 40^{\circ}-1
C. 2-\sin^2 40^{\circ} D. 2
Zadanie 22.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12067 ⋅ Poprawnie: 25/35 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 22.1 (1 pkt)
 Dla każdego kąta ostrego \alpha iloczyn \frac{\cos\alpha}{1-\sin^2\alpha}\cdot\frac{1-\cos^2\alpha}{\sin\alpha} jest równy:
Odpowiedzi:
A. \sin\alpha B. \tan\alpha
C. \frac{1}{\sin\alpha\cdot\cos\alpha} D. \cos\alpha
E. \sin\alpha\cdot\cos\alpha F. \sin^2\alpha
Zadanie 23.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12146 ⋅ Poprawnie: 1/2 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 23.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha jest ostry oraz \cos\alpha=\frac{40}{41}.

Tangens kąta \alpha jest równy:

Odpowiedzi:
A. \frac{9}{50} B. \frac{27}{160}
C. \frac{9}{40} D. \frac{9\sqrt{2}}{80}
E. \frac{3}{20} F. \frac{9\sqrt{3}}{80}
Zadanie 24.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12390 ⋅ Poprawnie: 150/220 [68%] Rozwiąż 
Podpunkt 24.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha jest ostry i spełnia warunek \sqrt{3}\tan\alpha=7\sin\alpha.

Cosinus kąta \alpha jest równy:

Odpowiedzi:
A. \frac{3\sqrt{3}}{7} B. \sqrt{3}
C. \frac{\sqrt{3}}{21} D. \frac{\sqrt{3}}{3}
E. \frac{\sqrt{3}}{7} F. \frac{\sqrt{3}}{49}
Zadanie 25.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12411 ⋅ Poprawnie: 111/166 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 25.1 (1 pkt)
 Liczba \frac{\sin^321^{\circ}+\sin21^{\circ}\cdot\cos^221^{\circ}}{\sin21^{\circ}} jest równa:
Odpowiedzi:
A. \tan{69^{\circ}} B. \tan{21^{\circ}}
C. \cos{21^{\circ}} D. 1
E. \sin{21^{\circ}} F. \sin{69^{\circ}}
Zadanie 26.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12412 ⋅ Poprawnie: 112/166 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 26.1 (1 pkt)
 Dany jest trójkąt prostokątny o kątach ostrych \alpha oraz \beta (zobacz rysunek). Sinus kąta \alpha jest równy \frac{1}{3}.

Oceń prawdziwość poniższych zdań:

Odpowiedzi:
T/N : \sin\beta=\frac{4}{3} T/N : \cos\alpha=\frac{8}{9}
Zadanie 27.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20253 ⋅ Poprawnie: 38/89 [42%] Rozwiąż 
Podpunkt 27.1 (2 pkt)
 « Wiadomo, że x=\sin{51^{\circ}}. Wyraź za pomocą x wyrażenie 2\tan^{2}{51^{\circ}}+2 i zapisz je w postaci nieskracalnego ułamka.

Podaj licznik tego ułamka.

Odpowiedź:
licznik= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 28.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20267 ⋅ Poprawnie: 120/243 [49%] Rozwiąż 
Podpunkt 28.1 (2 pkt)
 « Oblicz wartość wyrażenia \left(\frac{1}{3}-\frac{1}{3}\sin^2\alpha\right)(1+\tan^2\alpha) .
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 29.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20266 ⋅ Poprawnie: 80/240 [33%] Rozwiąż 
Podpunkt 29.1 (2 pkt)
 » Wiedząc, że \tan\alpha=\frac{1}{2}, oblicz wartość wyrażenia w= \frac{3\sin\alpha\cos\alpha-2\sin^2\alpha} {7\cos^2\alpha-3\sin\alpha\cos\alpha} .
Odpowiedź:
w=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 30.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20265 ⋅ Poprawnie: 72/142 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 30.1 (2 pkt)
 » Oblicz \tan\alpha wiedząc, że 7\sin^2\alpha+18\cos^2\alpha=17 i \alpha\in(0^{\circ},90^{\circ}).
Odpowiedź:
\tan\alpha= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 31.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20264 ⋅ Poprawnie: 131/239 [54%] Rozwiąż 
Podpunkt 31.1 (2 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w= \frac{3\sin\alpha -6\cos\alpha} {-6\cos\alpha +\sin\alpha} , jeśli wiadomo, że \alpha jest kątem ostrym oraz \tan\alpha=5.
Odpowiedź:
w=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 32.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20268 ⋅ Poprawnie: 35/87 [40%] Rozwiąż 
Podpunkt 32.1 (2 pkt)
 Dla pewnego kąta \alpha\in\langle 0,90^{\circ}) funkcje trygonometryczne sinus i cosinus mają wartości \sin\alpha=x-\frac{1}{2} i \cos\alpha=x+\frac{1}{2}.

Oblicz \tan\alpha.

Odpowiedź:
\tan\alpha= (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 33.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20263 ⋅ Poprawnie: 71/142 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 33.1 (2 pkt)
 « Podaj wartość \tan\alpha wiedząc, że \frac{-3\sin\alpha -\cos\alpha+1}{3\sin\alpha-7\cos\alpha-4}=-\frac{1}{4} :
Odpowiedź:
\tan\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 34.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20261 ⋅ Poprawnie: 43/96 [44%] Rozwiąż 
Podpunkt 34.1 (2 pkt)
 « Kąty \alpha i \beta są kątami ostrymi w pewnym trójkącie prostokątnym oraz \sin\alpha+\sin\beta=\frac{2\sqrt{10}}{5}.

Oblicz \sin\alpha\cdot \sin\beta.

Odpowiedź:
\sin\alpha\cdot\sin\beta=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 35.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20271 ⋅ Poprawnie: 40/104 [38%] Rozwiąż 
Podpunkt 35.1 (2 pkt)
 « Kąt \alpha jest ostry i spełnia równość \frac{2}{\sin^2\alpha}+\frac{2}{\cos^2\alpha}=18 .

Oblicz wartość wyrażenia \sin\alpha\cdot \cos\alpha.

Odpowiedź:
\sin\alpha\cdot \cos\alpha= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 36.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20734 ⋅ Poprawnie: 187/284 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 36.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha jest ostry oraz \sin\alpha=\frac{39}{89}.

Oblicz \cos\alpha.

Odpowiedź:
\cos\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 36.2 (1 pkt)
 Oblicz \tan\alpha.
Odpowiedź:
\tan\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 37.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20737 ⋅ Poprawnie: 171/260 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 37.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha jest ostry oraz \tan\alpha=\frac{80}{39}.

Oblicz \sin\alpha.

Odpowiedź:
\sin\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 37.2 (1 pkt)
 Oblicz \cos\alpha.
Odpowiedź:
\cos\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 38.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20739 ⋅ Poprawnie: 78/415 [18%] Rozwiąż 
Podpunkt 38.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha spełnia warunek \alpha\in(90^{\circ},180^{\circ}) oraz \sin\alpha=\frac{\sqrt{14}}{4}.

Oblicz \cos\alpha.

Odpowiedź:
\cos\alpha= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 38.2 (1 pkt)
 Oblicz \tan\alpha.
Odpowiedź:
\tan\alpha= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 39.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20735 ⋅ Poprawnie: 86/280 [30%] Rozwiąż 
Podpunkt 39.1 (1 pkt)
 « Kąt \alpha spełnia warunek \alpha\in(90^{\circ},180^{\circ}) oraz \tan\alpha=-\frac{39}{80}.

Oblicz \sin\alpha.

Odpowiedź:
\sin\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 39.2 (1 pkt)
 Oblicz \cos\alpha.
Odpowiedź:
\cos\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 40.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20736 ⋅ Poprawnie: 27/89 [30%] Rozwiąż 
Podpunkt 40.1 (1 pkt)
 Kąt \alpha spełnia warunek \alpha\in(0^{\circ},90^{\circ})\cup(90^{\circ},180^{\circ}) oraz \sin\alpha=\frac{\sqrt{5}}{3}.

Wyznacz najmniejszą wartość wyrażenia \cos\alpha+\tan\alpha.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  + \cdot
(wpisz cztery liczby całkowite)
Podpunkt 40.2 (1 pkt)
 Wyznacz największą wartość wyrażenia \cos\alpha+\tan\alpha.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  + \cdot
(wpisz cztery liczby całkowite)
Zadanie 41.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20742 ⋅ Poprawnie: 24/91 [26%] Rozwiąż 
Podpunkt 41.1 (2 pkt)
 «« Kąt \alpha jest kątem rozwartym oraz \sin\alpha=\frac{\sqrt{2}}{2}.

Wyznacz rozwiązanie równania (x+5)\cos^2\alpha=x+\tan\alpha+6 .

Odpowiedź:
x= (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 42.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20743 ⋅ Poprawnie: 73/122 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 42.1 (2 pkt)
 «« Kąt \alpha jest kątem ostrym oraz zachodzi równość 6\cos^2\alpha+10\sin^2\alpha=9.

Wyznacz wartość wyrażenia w=(\tan\alpha+\cot\alpha)^2.

Odpowiedź:
(\tan\alpha+\cot\alpha)^2=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 43.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20744 ⋅ Poprawnie: 169/539 [31%] Rozwiąż 
Podpunkt 43.1 (1 pkt)
 « Kąty \alpha i \beta są kątami ostrymi w trójkącie prostokątnym i spełniają. warunek \sin\alpha+\sin\beta=\frac{4}{3}.

Oblicz \sin\alpha\cdot \sin\beta.

Odpowiedź:
\sin\alpha\cdot\sin\beta=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 43.2 (1 pkt)
 Oblicz \cos\alpha\cdot \cos\beta.
Odpowiedź:
\cos\alpha\cdot\cos\beta=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 44.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20277 ⋅ Poprawnie: 52/86 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 44.1 (2 pkt)
» Kąt ostry \alpha spełnia równanie \sin\alpha+\cos\alpha=\frac{\sqrt{7}}{2}.

Oblicz (\sin\alpha-\cos\alpha)^2

Odpowiedź:
(\sin\alpha-\cos\alpha)^2=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 45.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20276 ⋅ Poprawnie: 120/218 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 45.1 (2 pkt)
« O kącie \alpha wiadomo, że jest ostry i \sin\alpha=\frac{1}{4}.

Oblicz wartość wyrażenia 2\tan^2\alpha+1.

Odpowiedź:
2\tan^2\alpha+1=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 46.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20864 ⋅ Poprawnie: 93/199 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 46.1 (2 pkt)
 (2 pkt) Kąt \alpha jest ostry i spełnia warunek \tan\alpha=5.

Oblicz wartość wyrażenia \frac{8\sin\alpha+5\cos\alpha}{9\cos\alpha-2\sin\alpha}.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 47.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21070 ⋅ Poprawnie: 89/149 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 47.1 (2 pkt)
 Kąt \alpha jest ostry i \tan\alpha=3.

Oblicz wartość wyrażenia \sin^2\alpha.

Odpowiedź:
\sin^2\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 48.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21119 ⋅ Poprawnie: 5/13 [38%] Rozwiąż 
Podpunkt 48.1 (2 pkt)
 Kąt \alpha jest ostry i \sin\alpha+\cos\alpha=\frac{2}{5}.

Oblicz wartość wyrażenia 2\sin\alpha\cos\alpha.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 49.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30303 ⋅ Poprawnie: 47/221 [21%] Rozwiąż 
Podpunkt 49.1 (2 pkt)
 « Kąt \alpha jest rozwarty i spełnia warunek \sin\alpha+\cos\alpha=\frac{7}{13}.

Oblicz \sin\alpha-\cos\alpha.

Odpowiedź:
\sin\alpha-\cos\alpha= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 49.2 (2 pkt)
 Oblicz \tan\alpha.
Odpowiedź:
\tan\alpha=
(wpisz dwie liczby całkowite)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm