Proste nierówności liniowe z wartością bezwzględną
Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom rozszerzony
- wartość bezwzględna
- nierówności liniowe
- nierówności liniowe z wartością bezwzględną
|
Zadanie 1. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10390 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
Rozwiązaniem nierówności
|x-a| > b jest zbiór
(-\infty, -2)\cup(0,+\infty).
Podaj liczby a i b.
Odpowiedzi:
|
Zadanie 2. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10494 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
Rozwiązaniem nierówności
|x-a| \lessdot b jest zbiór
(-9,-7).
Podaj liczby a i b.
Odpowiedzi:
|
Zadanie 3. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10495 ⋅ Poprawnie: 9/20 [45%] |
Rozwiąż |
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
Rozwiązaniem nierówności
|x-a| \geqslant b jest zbiór
(-\infty, -7\rangle\cup\langle-3,+\infty).
Podaj liczby a i b.
Odpowiedzi:
|
Zadanie 4. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10496 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
Rozwiązaniem nierówności
|x-a| \geqslant b jest zbiór
(-\infty, -4\rangle\cup\langle0,+\infty).
Podaj liczby a i b.
Odpowiedzi:
|
Zadanie 5. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20431 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
Wyznacz najmniejszą liczbę spełniającą nierówność
\left|\frac{x-\sqrt{a}}{1-\sqrt{a}}\right| \leqslant \sqrt{a}
.
Dane
a=5
Odpowiedź:
x_{min}=
+
\cdot
√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 5.2 (1 pkt)
Wyznacz największą liczbę spełniającą tę nierówność.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(liczba zapisana dziesiętnie)
|
Zadanie 6. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20953 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
Rozwiąż nierówność
\left|\left|x-2\right|-3\right|\geqslant 4
. Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.
Podaj najmniejszy i największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedzi:
|
Zadanie 7. 2 pkt ⋅ Numer: pr-21112 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
Rozwiąż nierówność
\left|2\left|x-9\right|-3\right|\leqslant 5
. Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.
Podaj najmniejszy i największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedzi:
|
Zadanie 8. 2 pkt ⋅ Numer: pr-21113 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
Rozwiąż nierówność
\left|\left|x-4\right|-2\right|\lessdot 2
. Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.
Podaj najmniejszy i największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedzi:
|
Zadanie 9. 2 pkt ⋅ Numer: pr-21114 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
Rozwiąż nierówność
\left|2-\left|x-7\right|\right|\leqslant 0
. Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.
Podaj najmniejszy i największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedzi:
|
Zadanie 10. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20951 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
Rozwiąż nierówność
\left|\left|3-x\right|-4\right|\lessdot 2
. Rozwiązaniem tej nierówności jest zbiór
(a,b)\cup(c,d), gdzie
a\lessdot c.
Podaj liczby a i b.
Odpowiedzi:
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
Odpowiedzi:
|
Zadanie 11. 2 pkt ⋅ Numer: pr-21110 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
Rozwiąż nierówność
\left||2x-13|-7\right|\leqslant 6
. Rozwiązaniem tej nierówności jest zbiór
[a,b]\cup[c,d], gdzie
a\lessdot c.
Podaj liczby a i b.
Odpowiedzi:
Podpunkt 11.2 (1 pkt)
Odpowiedzi:
|
Zadanie 12. 2 pkt ⋅ Numer: pr-21111 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
Rozwiąż nierówność podwójną
|9-x|\lessdot 4\lessdot 3x-34.
Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.
Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 12.2 (1 pkt)
Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
|
Zadanie 13. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20954 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
Rozwiąż nierówność podwójną
|9-x|\lessdot 4\lessdot 3x-34.
Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.
Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 13.2 (1 pkt)
Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
|
Zadanie 14. 2 pkt ⋅ Numer: pr-21108 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
Rozwiąż nierówność podwójną
|x-12|\leqslant 1\lessdot 2x-23.
Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.
Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 14.2 (1 pkt)
Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
|
Zadanie 15. 2 pkt ⋅ Numer: pr-21109 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
« Rozwiąż nierówność podwójną
|44-3x|\lessdot 1\lessdot x-12.
Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.
Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 15.2 (1 pkt)
Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
|
Zadanie 16. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20432 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 16.1 (2 pkt)
« Liczby
p i
q są
odpowiednio najmniejszą i największą liczbą całkowitą należącą
do dziedziny wyrażenia
\frac{\sqrt{-a-x}}{\sqrt{b-|x+2|}}.
Oblicz \frac{p}{q}.
Dane
a=2
b=6
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
|
Zadanie 17. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20900 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
» Zbiór
A jest zbiorem rozwiązań nierówności
4-2|x-2|>0, zaś zbiór
B
zbiorem rozwiązań nierówności
|x-1|-2\leqslant 0.
Podaj najmniejszą i największą liczbę całkowitą w zbiorze A\cup B.
Odpowiedzi:
Podpunkt 17.2 (1 pkt)
Wyznacz i zapisz zbiór
A'\cap B' w postaci sumy przedziałów.
Podaj najmniejszy i największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedzi:
|
Zadanie 18. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20901 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 18.1 (0.4 pkt)
Rozwiąż nierówność
|x-4|\lessdot 3\lessdot|x-3|+1.
Rozwiązaniem tej nierówności jest zbiór postaci:
Odpowiedzi:
|
A. (p,+\infty)
|
B. (-\infty,p\rangle\cup\langle q,+\infty)
|
|
C. \langle p,q\rangle
|
D. (-\infty,p)
|
|
E. (p,q)
|
F. (-\infty,p)\cup(q,+\infty)
|
Podpunkt 18.2 (1.6 pkt)
Zapisz rozwiązanie tej nierówności w postaci sumy przedziałów..
Podaj najmniejszy i największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedzi:
|
Zadanie 19. 2 pkt ⋅ Numer: pr-21107 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 19.1 (0.4 pkt)
Rozwiąż nierówność
2-|x-9|\leqslant 2|-9+x|\leqslant 4.
Rozwiązaniem tej nierówności jest zbiór postaci:
Odpowiedzi:
|
A. \langle p_1,q_1\rangle\cup\langle p_2,q_2\rangle
|
B. \langle p,q\rangle
|
|
C. (-\infty,p)\cup(q,+\infty)
|
D. (p,+\infty)
|
|
E. (-\infty,p_1\rangle\cup\langle p_2,q_2\rangle
|
F. (-\infty,p)
|
Podpunkt 19.2 (1.6 pkt)
Zapisz rozwiązanie tej nierówności w postaci sumy przedziałów..
Podaj najmniejszy i największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedzi:
|
Zadanie 20. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20902 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 20.1 (1 pkt)
Rozwiąż nierówność
\frac{4-\frac{2|x+7|+1}{3}}{2} > \frac{\frac{5|-7-x|-4}{2}-3}{3}
.
Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.
Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 20.2 (1 pkt)
Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(liczba zapisana dziesiętnie)
|
Zadanie 21. 2 pkt ⋅ Numer: pr-21106 ⋅ Poprawnie: 0/0 |
Rozwiąż |
Podpunkt 21.1 (1 pkt)
Rozwiąż nierówność
\frac{\frac{8|x-13|-2}{3}-1}{4}-|x-13| > \frac{\frac{|13-x|+6}{4}-9}{3}
.
Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.
Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 21.2 (1 pkt)
Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(liczba zapisana dziesiętnie)
☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat
Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm