Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Nierówności liniowe z wartością bezwzględną

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom rozszerzony

 

Zadanie 1.  4 pkt ⋅ Numer: pr-20817 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (2 pkt)
 Funkcja f określona jest wzorem f(x)=x-1. Posługując się wykresami odpowiednich funkcji rozwiąż nierówność |f(x)|\leqslant f(x+2).

Podaj najmniejszą liczbę spełniającą tę nierówność.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 1.2 (2 pkt)
 Dla jakich wartości parametru m wykres funkcji f przecina wykres funkcji liniowej h(x)=(1+3m)x+3 w punkcie P=(1,0)?

Podaj najmniejsze możliwe m.

Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 2.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20033 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność \left|\left|x+4-\frac{a}{2}\right|-3\right|\leqslant 2 .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców tych przedziałów, który jest liczbą.

Dane
a=-2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 2.2 (1 pkt)
 Podaj sumę tych wszystkich końców przedziałów, które są liczbami.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 3.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20034 ⋅ Poprawnie: 10/20 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność \left|\left|x-1-a\right|-7\right| > 3 .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj sumę kwadratów najmniejszego i największego z tych końców przedziałów, które są liczbami.

Dane
a=-1
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 3.2 (1 pkt)
 Podaj sumę tych wszystkich końców przedziałów, które są liczbami.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 4.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20040 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność \left| \left| \left|x-2\right|-1 \right|-1 \right|\leqslant 1.

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców tych przedziałów, który jest liczbą.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 4.2 (1 pkt)
 Podaj największy z końców tych przedziałów, który jest liczbą.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 5.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20036 ⋅ Poprawnie: 4/20 [20%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność |2x-a|-\left|x-\frac{a}{2}+\frac{13}{2}\right|\geqslant -2x+a-3 .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Dane
a=-2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 5.2 (1 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20037 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 » Rozwiąż nierówność \sqrt{x^2-2ax-4x+4+a^2} \lessdot 5-3|x-2-a| .

Rozwiązanie zapisz w postaci przedziału. Podaj prawy koniec tego przedziału.

Dane
a=-3
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj środek tego przedziału.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20038 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 « Rozwiąż nierówność |4x+8-2a|-|2x-a-3| \lessdot 2 .

Rozwiązanie zapisz w postaci przedziału. Podaj lewy koniec tego przedziału.

Dane
a=-2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Podaj długość tego przedziału.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20039 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 « Rozwiąż nierówność \frac{|x-2\sqrt{3}|}{2\sqrt{3}-x}+\sqrt[7]{625\cdot(-125)}\geqslant x+5-\sqrt{3} .

Rozwiązanie zapisz w postaci przedziału. Podaj prawy koniec tego przedziału.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  + \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20035 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 « Rozwiąż nierówność |ax-2|+|ax+1|\geqslant 3ax-3.

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców tych przedziałów, który jest liczbą.

Dane
a=-2
Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 9.2 (1 pkt)
 Podaj największy z wszystkich tych końców przedziałów, które są liczbami.
Odpowiedź:
max=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20041 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność |2x|+|x-3| > 5 .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 11.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20913 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (0.4 pkt)
 Rozwiąż nierówność |-3+2x|\lessdot x+1 .

Rozwiązanie tej nierówności ma postać:

Odpowiedzi:
A. (p_1,q_1)\cup(p_2,+\infty) B. (-\infty, p)
C. (p,q) D. (p,+\infty)
E. (-\infty, p\rangle\cup\langle q,+\infty) F. (-\infty, p)\cup(q,+\infty)
Podpunkt 11.2 (0.8 pkt)
 Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.

Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 11.3 (0.8 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 12.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20911 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (0.4 pkt)
 Rozwiąż nierówność 2|3x-5|\geqslant 3x-2 .

Rozwiązanie tej nierówności ma postać:

Odpowiedzi:
A. (p_1,q_1)\cup(p_2,q_2) B. (-\infty, p\rangle\cup\langle q,+\infty)
C. (p,+\infty) D. (p_1,q_1)\cup(p_2,+\infty)
E. (p,q) F. (-\infty, p)
Podpunkt 12.2 (0.8 pkt)
 Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.

Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 12.3 (0.8 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
max=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 13.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20914 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność |5-6x|\lessdot 1\lessdot 2x+1 . Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.

Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przeddziałów.

Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 13.2 (1 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przeddziałów.
Odpowiedź:
max=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 14.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21124 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność |3x-1| > 3x-3 > 6x-7 . Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.

Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przeddziałów.

Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 14.2 (1 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przeddziałów.
Odpowiedź:
max=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 15.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20915 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność \frac{-2x-2}{2}-|4-x| > x . Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.

Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 15.2 (1 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
max=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 16.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21125 ⋅ Poprawnie: 1/20 [5%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność 3|x-4|-2|x+2|\lessdot x-1 . Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.

Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 16.2 (1 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
max=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 17.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20916 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
 «« Rozwiąż nierówność |x+4+2a|+\left|\frac{x}{2}-1+a\right|\leqslant 6 .

Podaj najmniejsze rozwiązanie tej nierówności.

Dane
a=-2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 17.2 (1 pkt)
 Ile liczb całkowitych z przedziału \langle -10,10\rangle spełnia tę nierówność?
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 18.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20917 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 » Rozwiąż nierówność |x-2-3a|+\sqrt{(3a-x)^2+2x-6a+1} \lessdot 5.

Rozwiązanie zapisz w postaci przedziału. Podaj sumę końców tego przedziału.

Dane
a=-2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 18.2 (1 pkt)
 Podaj długość tego przedziału.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 19.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20918 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
 « Rozwiąż nierówność \sqrt{(x-2a)^2+4x+4-8a}\geqslant 11-\sqrt{(2a-x)^2-6x+9+12a} .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj iloczyn wszystkich tych końców przedziałów, które są liczbami.

Dane
a=-2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 19.2 (1 pkt)
 Podaj sumę wszystkich tych końców przedziałów, które są liczbami.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 20.  4 pkt ⋅ Numer: pr-20919 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 20.1 (2 pkt)
 «« Rozwiąż nierówność |2-2x+2a|-4\leqslant |11+3x-3a| .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców tych przedziałów, który jest liczbą.

Dane
a=-2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 20.2 (2 pkt)
 Ile liczb całkowitych z przedziału \langle -10,10\rangle spełnia tę nierówność?
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 21.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20956 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 21.1 (0.4 pkt)
 Rozwiąż nierówność |x-1|+2x > 4.

Rozwiązaniem tej nierówności jest zbiór postaci:

Odpowiedzi:
A. (-\infty,p)\cup(q,+\infty) B. (p,q)
C. (-\infty,p) D. (-\infty,p\rangle\cup\langle q,+\infty)
E. (p,+\infty) F. (-\infty,p\rangle
Podpunkt 21.2 (0.8 pkt)
 Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 21.3 (0.8 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
max=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 22.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21126 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 22.1 (0.4 pkt)
 Rozwiąż nierówność x+4|x-2| > 3.

Rozwiązaniem tej nierówności jest zbiór postaci:

Odpowiedzi:
A. (p,q) B. (-\infty,p)\cup(q,+\infty)
C. (-\infty,p) D. (p,+\infty)
E. (-\infty,p\rangle F. (-\infty,p\rangle\cup\langle q,+\infty)
Podpunkt 22.2 (0.8 pkt)
 Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 22.3 (0.8 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
max=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 23.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21127 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 23.1 (0.4 pkt)
 Rozwiąż nierówność |-11+2x| \lessdot x-3.

Rozwiązaniem tej nierówności jest zbiór postaci:

Odpowiedzi:
A. (-\infty,p)\cup(q,+\infty) B. (-\infty,p\rangle\cup\langle q,+\infty)
C. (-\infty,p\rangle D. (p,+\infty)
E. (p,q) F. (-\infty,p)
Podpunkt 23.2 (0.8 pkt)
 Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 23.3 (0.8 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
max=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 24.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20957 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 24.1 (0.8 pkt)
 Rozwiąż nierówność \left|\sqrt{4x^2+12x+9}-6\right| > 1.

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 24.2 (0.8 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 24.3 (0.4 pkt)
 Podaj sumę pozostałych końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 25.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21128 ⋅ Poprawnie: 10/20 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 25.1 (0.8 pkt)
 Rozwiąż nierówność \left|\sqrt{x^2-10x+25}-3\right| \lessdot 3.

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 25.2 (0.8 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 25.3 (0.4 pkt)
 Podaj sumę pozostałych końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 26.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21129 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 26.1 (0.8 pkt)
 Rozwiąż nierówność 17-3x\lessdot \sqrt{25x^2-110x+121}.

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 26.2 (0.8 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 26.3 (0.4 pkt)
 Podaj sumę pozostałych końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 27.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20958 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 27.1 (0.8 pkt)
 Rozwiąż nierówność 1\leqslant \left||x-3|-3\right|\leqslant 5 .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 27.2 (0.8 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 27.3 (0.4 pkt)
 Podaj sumę wszystkich pozostałych końców tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 28.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21130 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 28.1 (0.8 pkt)
 Rozwiąż nierówność x-\left|2x-14| \lessdot 2\leqslant |x-3| .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 28.2 (0.8 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 28.3 (0.4 pkt)
 Podaj sumę wszystkich pozostałych końców tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 29.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21131 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 29.1 (0.8 pkt)
 Rozwiąż nierówność |x-9| > x-5\geqslant 2x-23 .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 29.2 (0.8 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 29.3 (0.4 pkt)
 Podaj sumę wszystkich pozostałych końców tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 30.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20959 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 30.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność |-2x+6|-2|8-x| > 2x-8 .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 30.2 (1 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 31.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21132 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 31.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność |2x-5|>16+|x| .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 31.2 (1 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 32.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21133 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 32.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność 2|x-5|-|x-3|> 1 .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 32.2 (1 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 33.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20960 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 33.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność \sqrt{x^2+2x+1}+\sqrt{x^2-10x+25}\leqslant 6 .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 33.2 (1 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 34.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21122 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 34.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność |x-4|+\sqrt{4x^2-44x+121}\leqslant 9 .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 34.2 (1 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 35.  2 pkt ⋅ Numer: pr-21123 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 35.1 (1 pkt)
 Rozwiąż nierówność |x|-7\leqslant x-|x-6|-5 .

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 35.2 (1 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 36.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30878 ⋅ Poprawnie: 1/1 [100%] Rozwiąż 
Podpunkt 36.1 (2 pkt)
 Rozwiąż nierówność \sqrt{x^2-2x+1}\lessdot \frac{25}{3}-\sqrt{x^2-12x+36}.

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 36.2 (2 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm