Równanie kanoniczne okręgu
Zadania dla klasy trzeciej liceum ogólnokształcącego - poziom rozszerzony
postać kanoniczna równania okręgu
równanie ogólne okręgu
przekształcanie równania okręgu do postaci kanonicznej
Zadanie 1. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10219 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
Punkt
S=(-6,5) jest środkiem okręgu, a do tego okręgu
należą punkty
(-9,8) i
(-9,2) .
Okrąg ten ma równanie:
Odpowiedzi:
A. (x+12)^2+(y-5)^2=18
B. (x+6)^2+(y-5)^2=18
C. (x+6)^2+(y-3)^2=18
D. (x+12)^2+(y-3)^2=18
Zadanie 2. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10218 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
Punkt
S=(-3,5) jest środkiem okręgu, a do tego okręgu
należy punkt o współrzędnych
(-6,1) . Okrąg ten opisany jest
równaniem
(x-a)^2+(y-b)^2=r^2 , gdzie
r > 0 .
Podaj liczby a , b i
r .
Odpowiedzi:
Zadanie 3. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10211 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
Oblicz pole kwadratu wpisanego w okrąg o równaniu
x^2+y^2+10x-2y=-1 .
Odpowiedź:
P_{\square}=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10231 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
« Wierzchołkiem trójkąta równobocznego jest punkt o współrzędnych
A=(-10,2) . Punkt
P=(-6,2)
jest środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie. W trójkąt ten wpisano okrąg o
równaniu
(x-a)^2+(y-b)^2=r^2 , gdzie.
r > 0 .
Podaj liczby a , b i
r .
Odpowiedzi:
Zadanie 5. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10304 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
Oblicz długość promienia okręgu o równaniu
x^2+y^2-6y+5=0 .
Odpowiedź:
r=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10223 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
Oblicz długość promienia okręgu o równaniu
x^2+y^2+12y+27=0 .
Odpowiedź:
r=
\cdot √
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10196 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
Punkty o współrzędnych
A=(-3,0) ,
B=(2,0) ,
C=(5,4) i
D=(0,4) są
wierzchołkami rombu.
Okrąg wpisany w ten romb ma równanie:
Odpowiedzi:
A. (x-1)^2+(y-2)^2=2
B. (x-1)^2+(y-2)^2=4
C. (x+7)^2+(y+2)^2=2
D. (x+7)^2+(y+2)^2=4
Zadanie 8. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10210 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
Punkty (22,17) , (20,15) i
(20,17) należą do okręgu. Okrąg ten ma równanie:
Odpowiedzi:
A. x^2-42x+y^2-34y+729=0
B. x^2-40x+y^2-32y+655=0
C. x^2-40x+y^2-34y+645=0
D. x^2-42x+y^2-32y+695=0
Zadanie 9. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10204 ⋅ Poprawnie: 2/2 [100%]
Rozwiąż
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
Punkt
S=(6,-3) jest środkiem okręgu, do którego
należy punkt
P=(4,-3) . Okrąg ten ma równanie
x^2+y^2+ax+by+c=0 .
Podaj wartości parametrów a , b i
c .
Odpowiedzi:
Zadanie 10. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10216 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
« Nierówność
9x^2+30x+y^2-2y-170\leqslant 0
opisuje:
Odpowiedzi:
A. koło
B. okrąg
C. punkt
D. całą płaszczyznę
E. dwie przecinające się proste
F. zbiór pusty
Zadanie 11. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10443 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
« Nierówność
25x^2-10x+y^2+4y+5\leqslant 0
opisuje:
Odpowiedzi:
A. punkt
B. dwie przecinające się proste
C. koło
D. okrąg
E. zbiór pusty
F. całą płaszczyznę
Zadanie 12. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10444 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
« Nierówność
4x^2+8x+y^2-12y+41\leqslant 0
opisuje:
Odpowiedzi:
A. punkt
B. dwie przecinające się proste
C. okrąg
D. zbiór pusty
E. koło
F. całą płaszczyznę
Zadanie 13. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10445 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
« Nierówność
25x^2-60x+y^2+12y+72\geqslant 0
opisuje:
Odpowiedzi:
A. dwie przecinające się proste
B. punkt
C. całą płaszczyznę
D. okrąg
E. koło
F. zbiór pusty
Zadanie 14. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10202 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
Prosta określona wzorem
y=m jest styczną do
okręgu o równaniu
(x+5)^2+(y-1)^2=36
Podaj najmniejszą i największą możliwą wartość parametru m .
Odpowiedzi:
Zadanie 15. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10205 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
« Z koła opisanego nierównością
x^2+10x+y^2-2y+17\leqslant 0
wycięto kąt środkowy tego koła o mierze
3^{\circ} .
Oblicz pole powierzchni tego wycinka koła i zapisz wynik w postaci
p\cdot\pi .
Podaj liczbę p .
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 16. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10213 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
« Koło opisane nierównością
x^2+10x+y^2-2y+17\leqslant 0
ma pole powierzchni równe
p\cdot\pi .
Podaj liczbę p .
Odpowiedź:
p=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 17. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10212 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
Oblicz długość promienia okręgu określonego równaniem
(x+y+3)^2+2(x+4)(2-y)-3=0 .
Odpowiedź:
r=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 18. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10209 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
Okrąg o równaniu
(x-a)^2+(y-b)^2=r^2 , gdzie
r > 0 , jest styczny do osi układu w punktach
o współrzędnych
(2,0) i
(0,-2) .
Podaj wartości parametrów a , b i
r .
Odpowiedzi:
Zadanie 19. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10446 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
Okrąg o równaniu
(x-a)^2+(y-b)^2=r^2 , gdzie
r > 0 , jest styczny do osi układu w punktach
o współrzędnych
(-7,0) i
(0,7) .
Podaj wartości parametrów a , b i
r .
Odpowiedzi:
Zadanie 20. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10447 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 20.1 (1 pkt)
Okrąg o równaniu
(x-a)^2+(y-b)^2=r^2 , gdzie
r > 0 , jest styczny do osi układu w punktach
o współrzędnych
(-4,0) i
(0,-4) .
Podaj wartości parametrów a , b i
r .
Odpowiedzi:
Zadanie 21. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10448 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 21.1 (1 pkt)
Okrąg o równaniu
(x-a)^2+(y-b)^2=r^2 , gdzie
r > 0 , jest styczny do osi układu w punktach
o współrzędnych
(12,0) i
(0,12) .
Podaj wartości parametrów a , b i
r .
Odpowiedzi:
Zadanie 22. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10230 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 22.1 (1 pkt)
« Trójkąt równoboczny o wysokości
h jest opisany na
okręgu o równaniu
x^2+12x+36+y^2-2y-\frac{5}{4}=0 .
Podaj liczbę h .
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 23. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10201 ⋅ Poprawnie: 2/2 [100%]
Rozwiąż
Podpunkt 23.1 (1 pkt)
» Do okręgu o równaniu
(x+5)^2+(y-1)^2=\frac{m+1}{2}
należy punkt o współrzędnych
(-2,6) .
Wyznacz wartość parametru m .
Odpowiedź:
m=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 24. 1 pkt ⋅ Numer: pr-10215 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 24.1 (1 pkt)
Okrąg (x+1)^2+y^2=r^2
(r > 0 ) przecina prostą
x=-3 w dwóch punktach. Zatem:
Odpowiedzi:
A. r \lessdot 2
B. r > 2
C. 0 \lessdot r \lessdot 1
D. r=2
E. 1 \lessdot r \lessdot 2
F. r=1
Zadanie 25. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20379 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 25.1 (1 pkt)
» Dany jest okrąg o równaniu
o:x^2+y^2+2x+12y+33=0 .
Podaj długość promienia tego okręgu.
Odpowiedź:
r=
(wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 25.2 (1 pkt)
Wyznacz środek
S=(x_s,y_s) tego okręgu.
Podaj x_s+y_s .
Odpowiedź:
x_s+y_s=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 26. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20382 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 26.1 (1 pkt)
Dany jest okrąg
o:x^2+y^2+(-2-2\sqrt{3}),x+2y-4+2\sqrt{3}=0 .
Podaj długość promienia tego okręgu.
Odpowiedź:
r=
(wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 26.2 (1 pkt)
Wyznacz środek
S=(x_s,y_s) tego okręgu.
Podaj x_s+y_s .
Odpowiedź:
x_s+y_s=
+
\cdot
√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 27. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20383 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 27.1 (1 pkt)
» Okrąg
o:x^2+y^2+ax+by+c=0 ma środek
w punkcie
S=(-1,-1) i przechodzi przez
punkt
A=(5,5) .
Podaj b .
Odpowiedź:
b=
(wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 27.2 (1 pkt)
Odpowiedź:
c=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 28. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20384 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 28.1 (1 pkt)
Punkty
A=(2,3) ,
B=(9,-4) i
C=(10,-1)
należą do okręgu.
Podaj promień tego okręgu.
Odpowiedź:
r=
(wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 28.2 (1 pkt)
Wyznacz środek
S=(x_S,y_S) tego okręgu.
Podaj x_S+y_S .
Odpowiedź:
x_S+y_S=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 29. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20385 ⋅ Poprawnie: 2/2 [100%]
Rozwiąż
Podpunkt 29.1 (1 pkt)
« Punkty
A=(8,2) i
B=(-4,-14) należą do okręgu, którego środek
należy do prostej
y=x-8 .
Podaj długość promienia tego okręgu.
Odpowiedź:
r=
(wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 29.2 (1 pkt)
Środkiem tego okręgu jest punkt
S=(x_S,y_S) .
Podaj x_S+y_S .
Odpowiedź:
x_S+y_S=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 30. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20386 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 30.1 (1 pkt)
« Okrąg
o_2 jest symetryczny do okręgu
o_1:x^2+y^2+4x+14y+28=0 względem punktu
P=(-11,-6) . Wyznacz środek
S=(x_S,y_S) okręgu
o_2 .
Podaj x_S .
Odpowiedź:
x_S=
(wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 30.2 (1 pkt)
Odpowiedź:
y_S=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 31. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20380 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 31.1 (1 pkt)
» Środki wszystkich okręgów o równaniu
x^2-(m+1)x+y^2+m=0 należą do prostej
k .
Jaki kąt tworzy prosta k z osią
Ox .
Odpowiedź:
\alpha\ [^{\circ}]=
(wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 31.2 (1 pkt)
Wyznacz tę wartość parametru
m , dla której okrąg ten
jest styczny do prostej
4-x=0 .
Odpowiedź:
m=
(wpisz liczbę całkowitą)
☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat
Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm