Zastosowania układów równań okręgów, prostych i parabol
Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom rozszerzony
układy równań z okręgami, prostymi i parabolami
okrąg i prosta
okrąg i parabola
okrąg i okrąg
Zadanie 1. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20387 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
Do okręgu o równaniu
(x)^2+(y-6)^2=10 należą punkty
M=(1,3) oraz
N=(3,5) .
Punkt
P tego okręgu spełnia warunek
|MP|=|NP| . Wyznacz współrzędne punktu
P .
Podaj najmniejszą z odciętych wszystkich znalezionych punktów
P .
Odpowiedź:
x_{min}=
+
\cdot
√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 1.2 (1 pkt)
Podaj największą z rzędnych wszystkich znalezionych punktów
P .
Odpowiedź:
y_{max}=
+
\cdot
√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 2. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20415 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 2.1 (2 pkt)
W romb
ABCD , w którym
|\sphericalangle BCD|=60^{\circ} , wpisano okrąg
o równaniu
x^2-2x+y^2-4y+2=0 .
Wyznacz P_{ABCD} .
Odpowiedź:
P_{ABCD}=
\cdot √
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 3. 2 pkt ⋅ Numer: pr-20414 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
Wierzchołek
D kwadratu
ABCD
ma współrzędne
D=(-9,2) . Na kwadracie tym opisany
jest okrąg
o:(x+5)^2+(y-5)^2=25 .
Wyznacz równanie prostej
AC:x+by+c=0
Podaj b .
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 3.2 (1 pkt)
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 4. 4 pkt ⋅ Numer: pr-30293 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 4.1 (2 pkt)
« Rozwiąż układ
\begin{cases}
(x-4)^2+y^2=16 \\
|x|+|y|=8
\end{cases}
.
Ile rozwiązań ma ten układ?
Odpowiedź:
ile=
(wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 4.2 (1 pkt)
Podaj współrzędne tego z rozwiązań, które ma największą rzędną.
Odpowiedzi:
Podpunkt 4.3 (1 pkt)
Podaj współrzędne tego z rozwiązań, które ma najmniejszą odciętą.
Odpowiedzi:
Zadanie 5. 4 pkt ⋅ Numer: pr-30290 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 5.1 (2 pkt)
« Punkt
S=(-3,6) jest środkiem okręgu o promieniu
długości
\sqrt{5} , a proste
x-2y+c_1=0 i
x+y+c_2=0 są styczne do tego okręgu.
Podaj najmniejsze możliwe c_2 .
Odpowiedź:
{c_2}_{min}=
+
\cdot
√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 5.2 (2 pkt)
Podaj największe możliwe
c_1 .
Odpowiedź:
{c_1}_{max}=
(wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6. 4 pkt ⋅ Numer: pr-30292 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
Wykres funkcji
f(x)=-|x+7|+6 przecina okrąg
x^2+y^2+8x-12y+43=0 w punktach
A i
B .
Podaj długość cięciwy AB .
Odpowiedź:
|AB|=
\cdot √
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 6.2 (2 pkt)
Podaj odległość środka okręgu od cięciwy
AB .
Odpowiedź:
Zadanie 7. 4 pkt ⋅ Numer: pr-30291 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
Punkt
S=(-2,3) jest środkiem koła o promieniu
długości
\sqrt{10} , a proste
2x+y+2-6m=0 i
x+y-1-3m=0 przecinają się w punkcie należącym
do tego koła.
Podaj najmniejsze możliwe m .
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 7.2 (2 pkt)
Podaj największe możliwe
m .
Odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8. 6 pkt ⋅ Numer: pr-31072 ⋅ Poprawnie: 0/0
Rozwiąż
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
Punkt
A=(-1,-2) jest wierzchołkiem rombu
ABCD (odwrotnie do ruchu wskazówek zegara)
o polu powierzchni równym
82,5 . Przekątna
BD tego
rombu zawiera się w prostej
l o równaniu
2x-y+15=0 .
Wyznacz współrzędne środka symetrii S tego rombu.
Odpowiedzi:
Podpunkt 8.2 (2 pkt)
Wyznacz współrzędne wierzchołka
C tego rombu.
Odpowiedzi:
Podpunkt 8.3 (1 pkt)
Oblicz długość przekątnej
BD tego rombu.
Odpowiedź:
Podpunkt 8.4 (1 pkt)
Wyznacz współrzędne wierzchołka
B tego rombu.
Odpowiedzi:
☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat
Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm