Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Pierwiastki wielomianu. Twierdzenie Bezouta

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy

 

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11679 ⋅ Poprawnie: 126/273 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Wyznacz tę wartość parametru m, dla której wielomian P(x)=6x^3-4x^2-5x+m-1 dzieli się bez reszty przez dwumian x-1.
Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11831 ⋅ Poprawnie: 387/646 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Dany jest wielomian W(x)=x^3-2x^2+kx-2 gdzie k jest pewną liczbą rzeczywistą. Wiadomo, że wielomian W można zapisać w postaci W(x)=(x+1)\cdot Q(x), dla pewnego wielomianu Q.

Liczba k jest równa:

Odpowiedzi:
A. -1 B. -5
C. -12 D. 2
E. 3 F. -7
G. 1 H. -3
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11986 ⋅ Poprawnie: 573/790 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Dany jest wielomian W(x)=3x^3-15x^2+12x.

Oceń prawdziwość poniższych zdań:

Odpowiedzi:
T/N : liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) T/N : wielomian W(x) ma trzy pierwiastki
Zadanie 4.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20973 ⋅ Poprawnie: 84/156 [53%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (2 pkt)
 « Oblicz sumę wszystkich pierwiastków wielomianu P(x)=(18x^3+17x^2+4x)(x^2-7).
Odpowiedź:
\frac{k}{n}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20995 ⋅ Poprawnie: 57/176 [32%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Wielomian W(x)= 3x^3-\frac{33}{2}x^2-\frac{15}{2}x+75 jest podzielny przez dwumian P(x)=x-5. Wyznacz pierwiastki tego wielomianu.

Podaj najmniejszy pierwiastek tego wielomianu.

Odpowiedź:
x_{min}= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 5.2 (1 pkt)
 Podaj pierwiastek niecałkowity tego wielomianu.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20974 ⋅ Poprawnie: 19/57 [33%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 « Wielomian W(x) jest stopnia trzeciego i przy dzieleniu przez dwumian x-2 daje resztę 54. Pierwiastkami tego wielomianu są liczby -1, 4 oraz 5.

Oblicz W(-2).

Odpowiedź:
W(1)= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20996 ⋅ Poprawnie: 65/184 [35%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Pierwiastkiem wielomianu W(x)= 6x^3-44x^2+30x+200 jest liczba 5. Wyznacz pozostałe pierwiastki tego wielomianu.

Podaj najmniejszy pierwiastek całkowity tego wielomianu.

Odpowiedź:
x_{min}= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Podaj najmniejszy pierwiastek niecałkowity tego wielomianu.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20997 ⋅ Poprawnie: 12/17 [70%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Wielomian W(x)=4x^3+6(m+4)x^2+(4m+18)x-12 jest podzielny przez dwumian P(x)=x+2.

Wyznacz parametr m.

Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 8.2 (1 pkt)
 Podaj najmniejszy i największy pierwiastek tego wielomianu.
Odpowiedzi:
x_{min}=
(wpisz liczbę całkowitą)

x_{max}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 9.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30399 ⋅ Poprawnie: 18/56 [32%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 « Liczby -2 i -\frac{1}{2} są pierwiastkami wielomianu W(x)=2x^3+(a+b-5)x^2+(2a+5b-16)x-8.

Wyznacz parametry a i b.

Odpowiedzi:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 9.2 (2 pkt)
 Wyznacz trzeci pierwiastek tego wielomianu.
Odpowiedź:
x_3= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30400 ⋅ Poprawnie: 8/14 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 Wielomian W(x)=-3x^3+bx^2+cx+20 jest podzielny przez trójmian P(x)=-3x^2+17x-10.

Podaj wartość parametru b.

Odpowiedź:
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Podaj wartość parametru c.
Odpowiedź:
c= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 10.3 (1 pkt)
 Podaj najmniejszy pierwiastek całkowity tego wielomianu.
Odpowiedź:
x_{min\{Z\}}= (wpisz liczbę całkowitą)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm