Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Definicja ciągu liczbowego

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy

 

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11158 ⋅ Poprawnie: 442/888 [49%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 « Ciąg liczbowy (a_n) określony jest wzorem a_n=\frac{2n^2-26n+80}{n^2+25}, a liczby p i q są odpowiednio najmniejszym i największym numerem wyrazów ciągu, które są równe 0.

Podaj liczby p i q.

Odpowiedzi:
p= (wpisz liczbę całkowitą)
q= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11156 ⋅ Poprawnie: 123/207 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 « Dany jest ciąg (b_n), w którym b_n=(n+9)(n-26). Ciąg ten zawiera k wyrazów ujemnych.

Wyznacz liczbę k.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11157 ⋅ Poprawnie: 230/404 [56%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 « Ciąg \left(a_n\right) określony jest wzorem a_n=-40+24n-2n^2.

Wyznacz numer największego wyrazu ciągu \left(a_n\right).

Odpowiedź:
n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11155 ⋅ Poprawnie: 599/1031 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 » Ile wyrazów ciągu a_n=n^2-4225 jest mniejszych od 5184?
Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11159 ⋅ Poprawnie: 225/382 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 « Dany jest ciąg a_n=\frac{n+14}{n+1}.

Ile wyrazów całkowitych występuje w tym ciągu?

Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11160 ⋅ Poprawnie: 300/542 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 « Wyznacz najmniejszy dodatni wyraz ciągu określonego wzorem a_n=7n-202.
Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11161 ⋅ Poprawnie: 935/1072 [87%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Pewien wyraz ciągu jest równy 437. Ciąg ten określony jest wzorem a_n=\frac{3n+7}{2}.

Wyznacz numer tego wyrazu.

Odpowiedź:
n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11162 ⋅ Poprawnie: 49/105 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 « Ogólny wyraz ciągu określony jest wzorem a_n=7\left(\sqrt[3]{3}\right)^{n+8}, przy czym n jest liczbą co najwyżej dwucyfrową.

Wyznacz ilość wyrazów wymiernych tego ciągu.

Odpowiedź:
ile= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11163 ⋅ Poprawnie: 103/156 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Liczba 10^{28} jest jednym z wyrazów ciągu kwadratów kolejnych liczb naturalnych 1,2,4,9,16,....

Poprzednim wyrazem tego ciągu jest liczba:

Odpowiedzi:
A. \left(10^{14}-1\right)^2 B. \left(10^{14}\right)^2
C. \left(10^{14}+1\right)^2 D. 10^{28}\right)-1
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11385 ⋅ Poprawnie: 243/381 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Dany jest ciąg (a_n) określony wzorem a_n=\frac{1-4n}{-3n+2}.

Wyraz a_{2k+7} tego ciągu jest równy:

Odpowiedzi:
A. \frac{8k+29}{6k+23} B. \frac{8k+27}{6k+23}
C. \frac{8k+27}{6k+19} D. \frac{8k+29}{6k+19}
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11767 ⋅ Poprawnie: 644/700 [92%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Ciąg \left(a_n\right) jest określony wzorem a_n=2^n\cdot(n+5), dla każdej dodatniej liczby naturalnej n.

Wyraz a_4 jest równy:

Odpowiedzi:
A. 288 B. 72
C. 144 D. 320
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11788 ⋅ Poprawnie: 602/744 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Ciąg \left(a_n\right) jest określony wzorem a_n=\frac{n-11}{2}, dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1.

Liczba wyrazów tego ciągu mniejszych od 16 jest równa:

Odpowiedzi:
A. 45 B. 46
C. 42 D. 41
E. 40 F. 44
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11815 ⋅ Poprawnie: 548/611 [89%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 Ciąg \left(a_n\right) jest określony wzorem a_n=(-1)^n\cdot\frac{n+11}{2}, dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1.

Trzeci wyraz tego ciągu jest równy:

Odpowiedzi:
A. 7 B. -6
C. -8 D. -\frac{13}{2}
E. -9 F. -7
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11860 ⋅ Poprawnie: 153/168 [91%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Ciąg \left(a_n\right) jest określony wzorem a_n=\frac{6n^2-14n}{n} dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1.

Wtedy wyraz a_7 jest równy:

Odpowiedzi:
A. 16 B. 28
C. 58 D. 34
E. 52 F. 10
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11904 ⋅ Poprawnie: 134/147 [91%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 Ciąg (a_n) jest określony wzorem a_n=\frac{n+5}{2n^2} dla każdej liczby naturalnej n \geqslant 1.

Piąty wyraz tego ciągu jest równy:

Odpowiedzi:
A. \frac{6}{49} B. \frac{9}{32}
C. \frac{11}{72} D. \frac{2}{15}
E. \frac{4}{9} F. \frac{1}{5}
Zadanie 16.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11918 ⋅ Poprawnie: 141/192 [73%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 Dane są ciągi a_n=3n oraz b_n=4n-2, określone dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1.

Liczba 55:

Odpowiedzi:
A. jest wyrazem ciągu (a_n) i jest wyrazem ciągu (b_n) B. jest wyrazem ciągu (a_n) i nie jest wyrazem ciągu (b_n)
C. nie jest wyrazem ciągu (a_n) i jest wyrazem ciągu (b_n) D. nie jest wyrazem ciągu (a_n) i nie jest wyrazem ciągu (b_n)
Zadanie 17.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12038 ⋅ Poprawnie: 26/36 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
 Ciąg (a_n) jest określony wzorem a_n=(-4)^n\cdot n-4 dla każdej liczby naturalnej n > 1.

Wtedy trzeci wyraz tego ciągu jest równy:

Odpowiedzi:
A. -187 B. -196
C. -185 D. -197
E. -198 F. -216
G. -202 H. -210
Zadanie 18.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12065 ⋅ Poprawnie: 43/70 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 Ciąg (b_n) jest określony wzorem b_n=5n^2-21n dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1.

Liczba niedodatnich wyrazów ciągu b_n jest równa:

Odpowiedzi:
A. 9 B. 1
C. 4 D. 16
E. 13 F. 11
G. 12 H. 5
Zadanie 19.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12090 ⋅ Poprawnie: 23/30 [76%] Rozwiąż 
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
 Dane są ciągi (a_n), (b_n), (c_n), (d_n), określone dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1 wzorami: a_n=20n+3, b_n=2n^2-3, c_n=n^2+10n-2, d_n=\frac{n+187}{n}.

Liczba 142 jest 8-tym wyrazem ciągu:

Odpowiedzi:
A. (b_n) B. (d_n)
C. (c_n) D. (a_n)
Zadanie 20.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12143 ⋅ Poprawnie: 1/2 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 20.1 (1 pkt)
 Ciąg (a_n) jest określony dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1. Suma n początkowych wyrazów tego ciągu wyraża się wzorem S_n=n^2+5n dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1.

Trzeci wyraz ciągu (a_n) jest równy:

Odpowiedzi:
A. 21 B. 32
C. 17 D. 26
E. 28 F. 24
Zadanie 21.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20516 ⋅ Poprawnie: 468/1092 [42%] Rozwiąż 
Podpunkt 21.1 (2 pkt)
 « Dany jest ciąg a_n=an^2+bn+c, dla n\in\mathbb{N_{+}}.

Oblicz ilość wyrazów ujemnych tego ciągu.

Dane
a=3
b=15
c=-150
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 22.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20815 ⋅ Poprawnie: 14/43 [32%] Rozwiąż 
Podpunkt 22.1 (2 pkt)
Dany jest ciąg a_n=|n-3|+|n-11|. Wyznacz te wyrazy ciągu, które sa większe od 8.

Ile spośród pierwszych stu wyrazów ciągu spełnia ten warunek.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 23.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20270 ⋅ Poprawnie: 18/39 [46%] Rozwiąż 
Podpunkt 23.1 (1 pkt)
« Dany jest ciąg a_n=\frac{6n^2-5n+1}{3n-1}.

Ile wyrazów tego ciągu nie należy do zbioru liczb naturalnych?

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 23.2 (1 pkt)
Które wyrazy tego ciągu są mniejsze od 17?

Podaj ilość takich wyrazów.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 24.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20815 ⋅ Poprawnie: 17/43 [39%] Rozwiąż 
Podpunkt 24.1 (2 pkt)
 Ciąg liczbowy (a_n) określony jest wzorem a_n=n^2+bn+c.

Oblicz sumę wszystkich wyrazów ujemnych tego ciągu.

Dane
b=-\frac{29}{2}=-14.50000000000000
c=51=51.00000000000000
Odpowiedź:
s=
(wpisz dwie liczby całkowite)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm