Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Ciąg liczbowy arytmetyczny

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy

 

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11150 ⋅ Poprawnie: 973/1215 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
Oceń, które z podanych ciągów są arytmetyczne:
Odpowiedzi:
T/N : a_n=n^2 T/N : a_n=\frac{-4n+16}{-2}
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11143 ⋅ Poprawnie: 721/946 [76%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 «« Ciąg (\sqrt{27}, b,\sqrt{243}) jest arytmetyczny.

Oblicz b.

Odpowiedź:
b= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11144 ⋅ Poprawnie: 1137/1387 [81%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Ciąg (a_n) jest arytmetyczny i spełnia warunek 3a_3=a_2+2a_1+18.

Oblicz różnicę tego ciągu.

Odpowiedź:
r=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11456 ⋅ Poprawnie: 1353/1531 [88%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Pomiędzy liczby 76 i 430 można wstawić pięć takich liczb, że wszystkie siedem liczb będą tworzyć ciąg arytmetyczny.

Wyznacz najmniejszą z wstawionych liczb.

Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11146 ⋅ Poprawnie: 1818/2177 [83%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 « W ciągu arytmetycznym \left(a_n\right) wyrazy pierwszy i trzeci są równe odpowiednio -10 i 6, a pewien wyraz tego ciągu a_k jest równy 102.

Wyznacz numer tego wyrazu.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11433 ⋅ Poprawnie: 446/513 [86%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Dla ciągu arytmetycznego (a_n) określonego dla n\geqslant 1 spełniony jest warunek a_{15}+a_{16}+a_{17}=\frac{27}{2}.

Oblicz a_{16}.

Odpowiedź:
a_k=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11148 ⋅ Poprawnie: 662/921 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 « W ciągu arytmetycznym (a_n) dane są: a_{8}=34 i a_{15}=62.

Wówczas a_1+r jest równe:

Odpowiedź:
a_1+r= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11149 ⋅ Poprawnie: 851/1034 [82%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny.

Boki tego trójkąta mają długość:

Odpowiedzi:
A. 13,17,21 B. 12,16,20
C. 16,20,24 D. 14,18,22
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11541 ⋅ Poprawnie: 498/750 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Trzy liczby x-14, x-8 i 3x-34, w podanej kolejności są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego \left(c_n\right).

Oblicz c_{78}.

Odpowiedź:
c_k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11789 ⋅ Poprawnie: 920/1070 [85%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Trzywyrazowy ciąg (1,10,a+4) jest arytmetyczny.

Liczba a jest równa:

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11836 ⋅ Poprawnie: 792/867 [91%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Ciąg arytmetyczny \left(a_n\right) jest określony dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1. W tym ciągu a_2=9 oraz a_3=16.

10-ty wyraz tego ciągu a_{10} jest równy:

Odpowiedzi:
A. 65 B. 86
C. 51 D. 58
E. 79 F. 72
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11861 ⋅ Poprawnie: 520/520 [100%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 W ciągu arytmetycznym (a_n), określonym dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1, a_5=12 oraz a_{10}=47. Różnica tego ciągu jest równa:
Odpowiedzi:
A. 14 B. \frac{17}{2}
C. -1 D. 11
E. 6 F. 7
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11891 ⋅ Poprawnie: 390/395 [98%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 Ciąg (a_n), określony dla każdej liczby naturalnej n \geqslant 1, jest arytmetyczny. Różnica tego ciągu jest równa 3 oraz a_8=11.

Czwarty wyraz tego ciągu jest równy:

Odpowiedzi:
A. 11 B. -4
C. 8 D. -1
E. 2 F. 5
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11969 ⋅ Poprawnie: 407/349 [116%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Pięciowyrazowy ciąg \left(-10,-\frac{13}{2},x,y,4\right) jest arytmetyczny.

Liczby x i y są równe:

Odpowiedzi:
A. x=-2 oraz y=1 B. x=-3 oraz y=\frac{3}{2}
C. x=-2 oraz y=\frac{1}{2} D. x=-\frac{5}{2} oraz y=1
E. x=-3 oraz y=\frac{1}{2} F. x=-\frac{5}{2} oraz y=\frac{3}{2}
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12013 ⋅ Poprawnie: 580/594 [97%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 W ciągu arytmetycznym (a_n), określonym dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1, dane są wyrazy: a_1=-10 oraz a_3=-4.

Wyraz a_{16} jest równy:

Odpowiedzi:
A. 29 B. 14
C. 17 D. 38
E. 35 F. 26
G. 23 H. 50
I. 32 J. 41
Zadanie 16.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12035 ⋅ Poprawnie: 249/259 [96%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 Ciąg (a_n), określony dla każdej liczby naturalnej n > 1, jest arytmetyczny. Różnica tego ciągu jest równa 5, a pierwszy wyraz tego ciągu jest równy -7.

Wtedy iloraz \frac{a_4}{a_2} jest równy:

Odpowiedzi:
A. -\frac{8}{3} B. -6
C. -4 D. -16
E. -8 F. -2
Zadanie 17.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12037 ⋅ Poprawnie: 336/309 [108%] Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
 Ciągi (a_n), (b_n), (c_n) oraz (d_n) są określone dla każdej liczby naturalnej n > 1 następująco: a_n=8n^2+5, b_n=7n-1, c_n=3^n, d_n=\frac{3}{n}.

Wskaż zdanie prawdziwe:

Odpowiedzi:
A. ciąg a_n jest arytmetyczny B. ciąg d_n jest arytmetyczny
C. żaden z ciągów nie jest arytmetyczny D. ciąg b_n jest arytmetyczny
Zadanie 18.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12066 ⋅ Poprawnie: 207/220 [94%] Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 Ciąg arytmetyczny (a_n) jest określony dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1. Trzeci i piąty wyraz tego ciągu spełniają warunek a_3+a_5=200.

Wtedy czwarty wyraz tego ciągu jest równy:

Odpowiedzi:
A. 107 B. 96
C. 111 D. 99
E. 103 F. 106
G. 100 H. 118
Zadanie 19.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12119 ⋅ Poprawnie: 166/189 [87%] Rozwiąż 
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
 Ciąg arytmetyczny (a_n) jest określony dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1. Różnica tego ciągu jest równa 8.

Wtedy:

Odpowiedzi:
A. a_{19}-a_{8}=88 B. a_{19}-a_{8}=96
C. a_{19}-a_{8}=64 D. a_{19}-a_{8}=104
E. a_{19}-a_{8}=112 F. a_{19}-a_{8}=72
G. a_{19}-a_{8}=80 H. a_{19}-a_{8}=120
Zadanie 20.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12145 ⋅ Poprawnie: 321/280 [114%] Rozwiąż 
Podpunkt 20.1 (0.5 pkt)
 Trzywyrazowy ciąg (2m-1,8,11) jest arytmetyczny.

Oceń prawdziwość poniższych zdań:

Odpowiedzi:
T/N : ciąg ten jest malejący T/N : ciąg ten jest rosnący
Podpunkt 20.2 (0.5 pkt)
 Liczba m jest równa:
Odpowiedzi:
A. 6 B. -\frac{9}{2}
C. \frac{9}{4} D. \frac{3}{2}
E. 3 F. 2
Zadanie 21.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12373 ⋅ Poprawnie: 189/234 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 21.1 (1 pkt)
 Trzywyrazowy ciąg (5m, 3+2m, m) jest arytmetyczny, gdy liczba m jest równa:
Odpowiedzi:
A. \frac{9}{5} B. -4
C. -\frac{15}{4} D. -\frac{9}{4}
E. \frac{9}{4} F. 3
Zadanie 22.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12430 ⋅ Poprawnie: 279/256 [108%] Rozwiąż 
Podpunkt 22.1 (1 pkt)
 Ciąg arytmetyczny (a_n) jest określony dla każdej liczby naturalnej n\in\mathbb{N_+}. Różnica tego ciągu jest równa 7 oraz a_{12}=88.

Wyraz a_{6} tego ciągu jest równy:

Odpowiedzi:
A. 60 B. 46
C. 67 D. 74
E. 32 F. 25
Zadanie 23.  1 pkt ⋅ Numer: pp-12449 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 23.1 (1 pkt)
 Ciąg (a_n) określony jest następująco: \begin{cases}a_1=6\\a_{n+1}=a_n+5\end{cases}.

Suma trzydziestu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa:

Odpowiedzi:
A. 2355 B. 2344
C. 2412 D. 2291
E. 2409 F. 2307
Zadanie 24.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20503 ⋅ Poprawnie: 560/902 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 24.1 (2 pkt)
 «« Dany jest ciąg arytmetyczny (-16, x-3, y, 2).

Oblicz x.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 25.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20506 ⋅ Poprawnie: 368/477 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 25.1 (2 pkt)
 W ciągu arytmetycznym (a_n) występują kolejne liczby naturalne dające resztę 2 przy dzieleniu przez 5.

Wiedząc, że a_{2}=102, oblicz a_{13}.

Odpowiedź:
a_k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 26.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20507 ⋅ Poprawnie: 519/855 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 26.1 (2 pkt)
 « Suma trzydziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a_n) jest równa 45 oraz a_{30}=45.

Oblicz różnicę tego ciągu.

Odpowiedź:
r= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 27.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20816 ⋅ Poprawnie: 927/1937 [47%] Rozwiąż 
Podpunkt 27.1 (1 pkt)
  W ciągu arytmetycznym (a_n) dane są sumy: a_{5}+a_{8}=40 oraz a_{2}+a_{13}=8.

Wyznacz różnicę tego ciągu.

Odpowiedź:
r= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 27.2 (1 pkt)
 Oblicz a_1
Odpowiedź:
a_1= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 28.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20509 ⋅ Poprawnie: 496/1055 [47%] Rozwiąż 
Podpunkt 28.1 (2 pkt)
 » Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych nieparzystych, nie większych od 965.
Odpowiedź:
s_{\leqslant k}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 29.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20510 ⋅ Poprawnie: 99/253 [39%] Rozwiąż 
Podpunkt 29.1 (1 pkt)
 « Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego wiedząc, że suma jego pięciu pierwszych wyrazów jest równa -30, a drugi wyraz tego ciągu jest równy -11.

Wzór zapisz w postaci a_n=an+b. Podaj a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 29.2 (1 pkt)
 Podaj b.
Odpowiedź:
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 30.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20511 ⋅ Poprawnie: 361/960 [37%] Rozwiąż 
Podpunkt 30.1 (2 pkt)
 » Liczby 2x+1, 12x, 14x+26 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i czwartym wyrazem ciągu arytmetycznego.

Oblicz x.

Odpowiedź:
x=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 31.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20512 ⋅ Poprawnie: 13/92 [14%] Rozwiąż 
Podpunkt 31.1 (2 pkt)
 Dla podanej liczby parzystej k wyznacz wartość wyrażenia:
154^2-(154-1)^2+(154-2)^2-(154-3)^2+(154-4)^2-(154-5)^2+...+102^2-101^2 .
Odpowiedź:
s= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 32.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20513 ⋅ Poprawnie: 99/226 [43%] Rozwiąż 
Podpunkt 32.1 (1 pkt)
 Wyraz drugi ciągu arytmetycznego jest o 36 większy od wyrazu ósmego tego ciągu. Równocześnie wyraz drugi jest 7 razy większy od wyrazu ósmego tego ciągu.

Podaj równicę r tego ciągu.

Odpowiedź:
r= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 32.2 (1 pkt)
 Podaj drugi wyraz tego ciągu.
Odpowiedź:
a_2= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 33.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20504 ⋅ Poprawnie: 240/432 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 33.1 (2 pkt)
 » W ciągu arytmetycznym (a_n), określonym dla n\geqslant 1, dane są: wyraz a_1=-16 oraz a_2+a_3=-17.

Oblicz różnicę a_{18}-a_{15}.

Odpowiedź:
a_{18}-a_{15}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 34.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20505 ⋅ Poprawnie: 46/113 [40%] Rozwiąż 
Podpunkt 34.1 (2 pkt)
Na okręgu o promieniu długości r opisano trójkąt o bokach długości a\leqslant b\leqslant c, które są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.

Oblicz stosunek wysokości opuszczonej na bok długości b, do długości promienia okręgu r.

Odpowiedź:
\frac{h}{r}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 35.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20817 ⋅ Poprawnie: 157/314 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 35.1 (1 pkt)
 « Dany jest ciąg arytmetyczny (a_n).

Wyznacz a_1.

Dane
a_{1}+a_{2}=21
a_{7}=38
a_{k}+a_{k+1}=231
Odpowiedź:
a_1= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 35.2 (1 pkt)
 Oblicz k.
Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 36.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20818 ⋅ Poprawnie: 298/610 [48%] Rozwiąż 
Podpunkt 36.1 (1 pkt)
 Dany jest ciąg arytmetyczny (a_n).

Wyznacz a_1.

Dane
a_{2}=0
a_{6}=24
a_{k}=300
Odpowiedź:
a_1= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 36.2 (1 pkt)
 Oblicz k.
Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 37.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20819 ⋅ Poprawnie: 155/213 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 37.1 (1 pkt)
 Dany jest ciąg arytmetyczny (a_n).

Wyznacz najmniejsze możliwe a_1 tego ciągu.

Dane
a_{3}+a_{5}=6
a_{3}\cdot a_{5}=-16
Odpowiedź:
a_1= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 37.2 (1 pkt)
 Wyznacz największą możliwą różnicę r tego ciągu.
Odpowiedź:
r_{max}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 38.  3 pkt ⋅ Numer: pp-20865 ⋅ Poprawnie: 185/285 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 38.1 (1 pkt)
 (1 pkt) W rosnącym ciągu arytmetycznym \left(a_n\right), określonym dla każdej liczby naturalnej dodatniej n, suma trzech początkowych wyrazów jest równa 3, a iloczyn tych wyrazów jest równy -80.

Oblicz różnicę tego ciągu.

Odpowiedź:
r= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 38.2 (2 pkt)
 (2 pkt) Wyznacz wyraz a_{88} tego ciągu.
Odpowiedź:
a_{k}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 39.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21058 ⋅ Poprawnie: 508/802 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 39.1 (2 pkt)
 Ciąg \left(3x^2-25x+50,x^2-10x+25,-x^2+10x-5\right) jest arytmetyczny.

Oblicz x.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 40.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21082 ⋅ Poprawnie: 141/273 [51%] Rozwiąż 
Podpunkt 40.1 (1 pkt)
 Trójwyrazowy ciąg (x-5,y+1,y+5) jest arytmetyczny. Suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa 6. Oblicz wszystkie wyrazy tego ciągu.

Wyznacz x.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 40.2 (1 pkt)
 Wyznacz y.
Odpowiedź:
y= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 41.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21102 ⋅ Poprawnie: 514/729 [70%] Rozwiąż 
Podpunkt 41.1 (2 pkt)
 Ciąg arytmetyczny (a_n) jest określony dla każdej liczby naturalnej n\geqslant 1. Trzeci wyraz tego ciągu jest równy 5, a suma piętnastu początkowych kolejnych wyrazów tego ciągu jest równa 450.

Oblicz różnicę tego ciągu.

Odpowiedź:
r= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 42.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21128 ⋅ Poprawnie: 65/147 [44%] Rozwiąż 
Podpunkt 42.1 (2 pkt)
 Dany jest ciąg arytmetyczny (a_n), określony dla wszystkich liczb naturalnych n\geqslant 1. Suma dwudziestu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa 20\cdot a_{21}-2940.

Oblicz różnicę ciągu (a_n).

Odpowiedź:
r=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 43.  2 pkt ⋅ Numer: pp-21194 ⋅ Poprawnie: 274/579 [47%] Rozwiąż 
Podpunkt 43.1 (1 pkt)
 Wyznacz wartości m, dla których trzywyrazowy ciąg (2m-3, m^2-14m+52,12-m) jest arytmetyczny.

Podaj najmniejsze i największe takie m.

Odpowiedzi:
m_{min}= (dwie liczby całkowite)

m_{max}= (dwie liczby całkowite)
Podpunkt 43.2 (1 pkt)
 Podaj tę wartość m, dla której ciąg arytmetyczny jest malejący.
Odpowiedź:
m=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 44.  3 pkt ⋅ Numer: pp-21222 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 44.1 (1.5 pkt)
 Ciąg (a_n) jest określony wzorem a_n=\frac{3n+9}{n+1} dla każdej liczby naturalnej dodatniej n.
Wyznacz wszystkie wartości x, dla których trzywyrazowy ciąg (a_5, 2x^2+16x+32, 3x^2+24x+53) jest ciągiem arytmetycznym.

Podaj najmniejsze możliwe x.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 44.2 (1.5 pkt)
 Podaj największe możliwe x.
Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 45.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30156 ⋅ Poprawnie: 305/690 [44%] Rozwiąż 
Podpunkt 45.1 (2 pkt)
 Ciąg arytmetyczny (a_n) określony jest wzorem a_n=a-bn, dla n\geqslant 1.

Ile wyrazów dodatnich ma ten ciąg.

Dane
a=2016
b=9
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 45.2 (2 pkt)
 Wyznacz sumę wszystkich wyrazów dodatnich tego ciągu.
Odpowiedź:
s_{> 0}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 46.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30157 ⋅ Poprawnie: 108/189 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 46.1 (4 pkt)
 «« W ciągu arytmetycznym (a_n) mamy: a_8=m.

Przy jakiej różnicy ciągu suma kwadratów wyrazów a_2 i a_6 jest najmniejsza możliwa?

Dane
m=13
Odpowiedź:
r=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 47.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30158 ⋅ Poprawnie: 48/123 [39%] Rozwiąż 
Podpunkt 47.1 (2 pkt)
«« W ciągu arytmetycznym (a_n) dane są wyrazy: a_1=x+3y, a_2=4x+y, a_3=3x+6y+1, a_4=9x-2y+1. Oblicz x i y. Wyznacz wzór ogólny ciągu i zapisz go w postaci a_n=an+b.

Podaj a.

Odpowiedź:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 47.2 (2 pkt)
Podaj b.
Odpowiedź:
b= (wpisz liczbę całkowitą)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm