Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Czworokąty - okrąg opisany na czworokącie

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom rozszerzony

 

Zadanie 1.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20126 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (2 pkt)
 « Trapez ABCD o krótszej podstawie |CD|=2 wpisany jest w półkole o promieniu r=16:

Oblicz |AC|.

Odpowiedź:
|AC|= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 2.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20127 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (2 pkt)
 » Przedstawiony na rysunku czworokąt jest trapezem wpisanym w okrąg o środku O i promieniu długości \frac{13}{2}, w którym przekątna ma długość 12:

Oblicz obwód tego trapezu.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 3.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20128 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (2 pkt)
 « Na czworokącie ABCD, w którym |BC|=2 i |CD|=1, opisano okrąg:

Oblicz długość promienia tego okręgu.

Odpowiedź:
R= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20129 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (2 pkt)
 Dany jest czworokąt wpisany w okrąg:

Oblicz długość niebieskiego odcinka.

Dane
a=2
b=3
c=4
d=5
Odpowiedź:
d= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 5.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20130 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (2 pkt)
 Dany jest czworokąt:

Oblicz długość zielonego odcinka.

Dane
a=1
Odpowiedź:
d= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20131 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 « Dany jest czworokąt:

Oblicz długość zielonego odcinka.

Dane
a=16
b=14
Odpowiedź:
d= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20132 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
Dany jest czworokąt:

Oblicz x.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20133 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
Dane są figury:

Oblicz \alpha.

Odpowiedź:
\alpha= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20134 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
» Czworokąt na rysunku ma dwa kąty proste:

Oblicz \frac{|AC|}{|BD|}.

Odpowiedź:
\frac{|AC|}{|BD|}= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 10.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30101 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (4 pkt)
 « Kąt rozwarty trapezu równoramiennego ABCD o ramieniu AD ma miarę \alpha, a jego dłuższą podstawą jest odcinek AB. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trapezie ABCD.

Podaj długość tego promienia.

Dane
|AB|=84\sqrt{3}=145.49226783578569
|AD|=6
\alpha=150^{\circ}
Odpowiedź:
R= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pr-30102 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (4 pkt)
« Czworokąt na rysunku jest trapezem równoramiennym:

Oblicz długość promienia okręgu.

Odpowiedź:
R= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 12.  5 pkt ⋅ Numer: pr-30887 ⋅ Poprawnie: 0/8 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (2 pkt)
 Czworokąt wypukły ABCD jest wpisany w okrąg o promieniu 36. Kąty BAD i BCD są proste (zobacz rysunek).
Przekątne AC i BD tego czworokąta przecinają się w punkcie E tak, że |BE|=7\cdot |DE| oraz |BD|=2\cdot |AE|.

Oblicz długość boku AB.

Odpowiedź:
|AB|= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 12.2 (1 pkt)
 Oblicz długość boku AD.
Odpowiedź:
|AD|= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Podpunkt 12.3 (2 pkt)
 Oblicz długość boku BC.
Odpowiedź:
|BC|= \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 13.  2 pkt ⋅ Numer: pr-30896 ⋅ Poprawnie: 10/29 [34%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (2 pkt)
 W okrąg o promieniu 22 wpisano trójkąt ABC. Długość boku AB jest równa 2. Bok BC ma długość 22\sqrt{3} i jest najdłuższym bokiem tego trójkąta.

Oblicz długość boku AC trójkąta ABC. Jeśli zadanie posiada dwa rozwiązania podaj większe z nich.

Odpowiedź:
|AC|= + \cdot
(wpisz cztery liczby całkowite)
Zadanie 14.  4 pkt ⋅ Numer: pr-31033 ⋅ Poprawnie: 8/18 [44%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (2 pkt)
 Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg o promieniu R=6\sqrt{2}. Przekątna BD tego czworokąta ma długość 6\sqrt{6}. Kąty wewnętrzne BAD i ADC czworokąta ABCD są ostre, a iloczyn sinusów wszystkich jego kątów wewnętrznych jest równy \frac{9}{16}.

Podaj miarę stopniową kąta BCD.

Odpowiedź:
|\sphericalangle BCD| \ [^{\circ}]= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 14.2 (2 pkt)
 Podaj miarę stopniową kąta CDA.
Odpowiedź:
|\sphericalangle CDA| \ [^{\circ}]= (wpisz liczbę całkowitą)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm