Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Zadania różne z geometrii analitycznej

Zadania dla liceum ogólnokształcącego - poziom podstawowy

 

Zadanie 1.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20602 ⋅ Poprawnie: 28/152 [18%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 » Prosta y=ax+b jest symetralną odcinka AB, przy czym A=(x_a,y_a) i B=(x_b, y_b).

Podaj x_b.

Dane
a=2
b=-1
x_a=-\frac{7}{2}=-3.500000000000000
y_a=\frac{3}{2}=1.500000000000000
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 1.2 (1 pkt)
 Podaj y_b.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 2.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20607 ⋅ Poprawnie: 24/63 [38%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 « Prosta y=-2x+17 jest styczną do okręgu o środku w punkcie S=(5,11). Wyznacz współrzędne punktu styczności P=(x_p,y_p).

Podaj x_p.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 2.2 (1 pkt)
 Podaj y_p.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 3.  4 pkt ⋅ Numer: pp-20625 ⋅ Poprawnie: 29/80 [36%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (4 pkt)
 Oblicz pole powierzchni figury ograniczonej przez wykres funkcji f(x)=ax+b oraz osie układu współrzędnych.
Dane
a=\frac{1}{4}=0.250000000000000
b=5
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 4.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20628 ⋅ Poprawnie: 5/19 [26%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Punkty A=(x_a,y_a) i B=(x_b,y_b) są wierzchołkami trójkąta równobocznego.

Oblicz pole powierzchni trójkąta ABC.

Dane
x_a=-3
y_a=3
x_b=1
y_b=3
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 4.2 (1 pkt)
 Trzeci wierzchołek tego trójkąta ma współrzędne C=(x_c,y_c).

Podaj najmniejsze możliwe y_c.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 5.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20620 ⋅ Poprawnie: 2/15 [13%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (2 pkt)
 » Na trójkącie prostokątnym o wierzchołkach A=(0,-4), B=(4,-1) i C=(1,3) opisano okrąg, a na tym okręgu opisano trójkąt równoboczny.

Oblicz jego pole powierzchni.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20621 ⋅ Poprawnie: 20/44 [45%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 » Wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC jest punkt A=(0,-4), a środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt punkt S=(4,-1).

Oblicz P_{ABC}.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20622 ⋅ Poprawnie: 9/16 [56%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 » Prosta y=ax+b jest osią symetrii trójkąta o wierzchołkach A=(5,4), B=(9,0) i C=(11,6).

Podaj a.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Podaj b.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 8.  3 pkt ⋅ Numer: pp-20623 ⋅ Poprawnie: 5/45 [11%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Dane są punkty A=(2,9) i B=\left(\frac{19}{2},\frac{17}{2}\right), które są wierzchołkami trójkąta prostokątnego o przeciwprostokątnej AB. Wyznacz środek S=(x_s,y_s) okręgu opisanego na tym trójkącie.

Podaj x_s.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 8.2 (1 pkt)
 Podaj y_s.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 8.3 (1 pkt)
 Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20624 ⋅ Poprawnie: 14/67 [20%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Prosta k przechodząca przez punkt C=(3,4) przecina osie układu współrzędnych w punktach A i B=(x_b,y_b) i jest prostopadła o odcinka OC:

Podaj x_b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 9.2 (1 pkt)
 Oblicz |AB|.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 10.  3 pkt ⋅ Numer: pp-20813 ⋅ Poprawnie: 77/334 [23%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 (1 pkt) Punkty A=(x_A, y_A), B=(x_B, y_B) i C=(x_C, y_C) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego.

Jaką długość ma najdłuższy bok tego trójkąta?

Dane
x_A=-8
y_A=3
x_B=0
y_B=-5
x_C=1
y_C=4
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 (1 pkt) Punkt D=(x_D, y_D) jest środkiem boku AB tego trójkąta.

Podaj sumę jego współrzędnych, czyli x_D+y_D.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.3 (1 pkt)
 (1 pkt) Prosta określona równaniem y=x+b jest osią symetrii tego trójkąta.

Podaj b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 11.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20630 ⋅ Poprawnie: 1/96 [1%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 « Trójkąt równoramienny o podstawie AB ma wierzchołki A=(2,-3) i B=(10,-3). Wierzchołek C tego trójkąta należy do prostej o równaniu y=x+\frac{31}{2}. Wyznacz współrzędne wierzchołka C=(x_C,y_C).

Podaj y_C.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 11.2 (1 pkt)
 Oblicz P_{\triangle ABC}.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 12.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20608 ⋅ Poprawnie: 0/44 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 « Punkty A=(-12,1) i C=(-6,5) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Prosta 3x+by+c=0 zawiera przekątną BD tego kwadratu.

Podaj c.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 12.2 (1 pkt)
 Prosta x+b_1y+c_1=0 zawiera bok CD tego kwadratu (odwrotnie do ruchu wskazówek zegara).

Podaj c_1.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 13.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20610 ⋅ Poprawnie: 6/23 [26%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 Prosta o równaniu 4x+by+c=0 zawiera przekątną BD rombu o wierzchołkach A=(-1,-4) i C=(-5,3).

Podaj b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 13.2 (1 pkt)
 Podaj c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 14.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20611 ⋅ Poprawnie: 0/13 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 « Prosta y-7=0 zawiera jeden z wierzchołków rombu o wierzchołkach A=(-3,-3) i C=(12,0). Wyznacz wierzchołki B=(x_b,y_b) i D=(x_d,y_d) tego rombu (odwrotnie do ruchu wskazówek zegara)

Podaj x_b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 14.2 (1 pkt)
 Podaj x_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 15.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20614 ⋅ Poprawnie: 11/60 [18%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 » Trzy kolejne wierzchołki równoległoboku mają współrzędne: A=(5,5), B=(9,9) i C=(8,14). Bok CD tego równoległoboku zawarty jest w prostej o równaniu CD:x+by+c=0.

Podaj c.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 15.2 (1 pkt)
 Oblicz pole powierzchni tego równoległoboku.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 16.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20615 ⋅ Poprawnie: 3/11 [27%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 Trzy wierzchołki równoległoboku ABCD mają współrzędne A=\left(\frac{21}{2},2\right), B=(x_b,y_b) i D=(x_d,y_d) (odwrotnie do ruchu wskazówek zegara). Bok BC tego równoległoboku zawarty jest w prostej o równaniu y=-x+\frac{39}{2}, zaś bok CD w prostej o równaniu y=3x-8.

Podaj x_b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 16.2 (1 pkt)
 Podaj y_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 17.  3 pkt ⋅ Numer: pp-20616 ⋅ Poprawnie: 12/57 [21%] Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
 W trapezie ABCD dane są wierzchołki: A=(3,7), B=(7,9) i C=(4,13). Kąty przy wierzchołkach A i D=(x_d,y_d) są proste. Prosta zawierająca podstawę CD tego trapezu ma równanie BD:y=ax+b.

Podaj b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 17.2 (1 pkt)
 Podaj x_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 17.3 (1 pkt)
 Podaj y_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 18.  3 pkt ⋅ Numer: pp-20618 ⋅ Poprawnie: 7/76 [9%] Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 Podstawę trapezu równoramiennego ABCD wyznaczają punkty A=(5,4) i B=(13,8), zaś C=(7,11) jest jednym z jego pozostałych wierzchołków. Wyznacz równanie osi symetrii y=ax+b tego trapezu.

Podaj b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 18.2 (1 pkt)
 Wierzchołek D tego trapezu ma współrzędne D=(x_d,y_d).

Podaj x_d.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 18.3 (1 pkt)
 Podaj y_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 19.  3 pkt ⋅ Numer: pp-20856 ⋅ Poprawnie: 49/730 [6%] Rozwiąż 
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
 (1 pkt) Punkty o współrzędnych A=(-8,3) i C=(-3,9) są przeciwległymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD (odwrotnie do ruchu wskazówek zegara). Podstawa AB tego trapezu zawiera się w prostej o równaniu y=\frac{1}{2}x+7, a osią symetrii tego trapezu jest prosta o równaniu y=-2x-3.

Wyznacz punkt B=(x_b,y_b).
Podaj x_b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 19.2 (1 pkt)
 (1 pkt) Wyznacz punkt D=(x_d,y_d).
Podaj x_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 19.3 (1 pkt)
 (1 pkt) Podaj y_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 20.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20634 ⋅ Poprawnie: 3/9 [33%] Rozwiąż 
Podpunkt 20.1 (1 pkt)
 Przekątne wielokąta o wierzchołkach A=(-5,-4), B=(-2,-2), C=(0,6), D=(-3,5) przecinają się w punkcie o współrzędnych S=(x,y).

Podaj x.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 20.2 (1 pkt)
 Podaj y.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 21.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20635 ⋅ Poprawnie: 6/10 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 21.1 (2 pkt)
 Dane są punkty A=(0,2), B=(-2,6), C=(-4,2) i D=(-3,-2).

Wyznacz P_{ABCD}.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 22.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30227 ⋅ Poprawnie: 2/17 [11%] Rozwiąż 
Podpunkt 22.1 (2 pkt)
 » Punkty A=(x_a,y_a), B=(x_b,y_b) i C=(x_c,0) są wierzchołkami trójkąta ABC, przy czym P_{\triangle ABC}=49.

Podaj najmniejsze możliwe x_c.

Dane
x_a=8
y_a=-8
x_b=17
y_b=-18
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 22.2 (2 pkt)
 Podaj największe możliwe x_c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 23.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30236 ⋅ Poprawnie: 5/14 [35%] Rozwiąż 
Podpunkt 23.1 (2 pkt)
 » Proste o równaniach x-y+7=0, x+y+17=0 oraz x-7y+49=0 tworzą trójkąt.

Oblicz długość najkrótszego boku tego trójkąta.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 23.2 (2 pkt)
 Oblicz długość najdłuższego boku tego trójkąta.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 24.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30238 ⋅ Poprawnie: 0/5 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 24.1 (2 pkt)
 Dane są punkty A=(0,-1), B=(-6,5) i C=(-9,-4), które są wierzchołkami trójkąta, a prosta o równaniu x+by+c=0 jest osią symetrii tego trójkąta.

Podaj c.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 24.2 (2 pkt)
 Oblicz pole powierzchni tego trójkąta.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 25.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30240 ⋅ Poprawnie: 0/19 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 25.1 (1 pkt)
 » Punkty A=(-11,2), B=(1,6) i C=(-5,10) sa wierzchołkami trójkąta. Wysokość tego trójkąta opuszczona z wierzchołka C przecięła bok AB w punkcie D=(x_d,y_d).

Podaj x_d.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 25.2 (1 pkt)
 Podaj y_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 25.3 (1 pkt)
 Prosta o równaniu 10x+by+c=0 jest równoległa do boku BC trójkąta i przechodzi przez punkt D.

Podaj b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 25.4 (1 pkt)
 Podaj c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 26.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30217 ⋅ Poprawnie: 1/4 [25%] Rozwiąż 
Podpunkt 26.1 (1 pkt)
 » Punkty A=(-4,3), B=(-8,6) i C=(-6,2) są wierzchołkami trójkąta.

Oblicz sinus najmniejszego kąta tego trójkąta.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 26.2 (1 pkt)
 Prosta y=ax+b zawiera wysokość tego trójkąta opuszczoną z wierzchołka kąta prostego i przecina przeciwprostokątną tego trójkąta w punkcie D=(x_d,y_d).

Wyznacz b

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 26.3 (1 pkt)
 Podaj x_d
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 26.4 (1 pkt)
 Podaj y_d
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 27.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30218 ⋅ Poprawnie: 1/11 [9%] Rozwiąż 
Podpunkt 27.1 (1 pkt)
 Punkty B=(-1,7) i C=(-1,-1) są dwoma wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy wierzchołku A. Przyprostokątna AC zawiera się w prostej x-2y-1=0. Oblicz współrzędne punktu A=(x_a,y_a).

Podaj x_a.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 27.2 (1 pkt)
 Podaj y_a.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 27.3 (1 pkt)
 Podaj |AC|.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 27.4 (1 pkt)
 Prosta y=ax+b zawiera środkową AD tego trójkąta.

Podaj b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 28.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30219 ⋅ Poprawnie: 0/29 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 28.1 (1 pkt)
 » W trójkącie ABC punkty A=(-8,1) i B=(2,1) są końcami przeciwprostokątnej, natomiast punkt C leży na prostej o równaniu x-y+11=0. Wyznacz współrzędne punktu C=(x_c,y_c).

Podaj najmniejsze możliwe y_c.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 28.2 (1 pkt)
 Podaj największe możliwe y_c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 28.3 (2 pkt)
 Symetralna przeciwprostokątnej wyznaczonego trójkąta o mniejszym polu powierzchni przecięła bok BC w punkcie D=(x_d,y_d).

Podaj y_d.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 29.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30222 ⋅ Poprawnie: 2/4 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 29.1 (1 pkt)
 Punkty A=(-5,-5) i B=(-8,1) wyznaczają podstawę trójkąta równoramiennego ABC. Prosta o równaniu y=x zawiera bok AC tego trójkąta. Wyznacz C=(x_c, y_c).

Podaj x_c.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 29.2 (1 pkt)
 Podaj y_c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 29.3 (2 pkt)
 Oś symetrii tego trójkąta ma równanie y=ax+b.

Podaj b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 30.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30223 ⋅ Poprawnie: 0/5 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 30.1 (1 pkt)
 Proste \sqrt{3}x+3y=6-2\sqrt{3} i x=-2 zawierają odpowiednio boki AC i BC trójkąta równobocznego ABC, w którym punkt P=\left(-\frac{1}{2},\frac{4-3\sqrt{3}}{2}\right) jest środkiem boku AB(odwrotnie do ruchu wskazówek zegara). Wyznacz punkt B=(x_b, y_b).

Podaj x_b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 30.2 (1 pkt)
 Podaj y_b.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 30.3 (2 pkt)
 Oblicz długość wysokości tego trójkąta.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 31.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30224 ⋅ Poprawnie: 0/13 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 31.1 (1 pkt)
 » W prostej o równaniu 3x-4y-1=0 zawiera się przeciwprostokątna AB trójkąta ABC, przy czym A=(-5,-4), C=(-2,0) oraz B=(x_b,y_b). Prosta o równaniu 3x+by+c=0 zawiera bok BC tego trójkąta.

Podaj b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 31.2 (1 pkt)
 Podaj c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 31.3 (1 pkt)
 Podaj x_b.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 31.4 (1 pkt)
 Podaj y_b.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 32.  3 pkt ⋅ Numer: pp-30225 ⋅ Poprawnie: 1/5 [20%] Rozwiąż 
Podpunkt 32.1 (1 pkt)
 » Wysokość opuszczona z wierzchołka C trójkąta równoramiennego ABC o podstawie AB zawiera się w prostej x+2y-21=0. Wiadomo, że A=(-8,-13) i C=(-5,13). Podstawa AB tego trójkata zawiera się w prostej o równaniu ax+y+c=0.

Podaj a.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 32.2 (1 pkt)
 Podaj c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 32.3 (1 pkt)
 Oblicz P_{\triangle ABC}.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 33.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30226 ⋅ Poprawnie: 3/8 [37%] Rozwiąż 
Podpunkt 33.1 (1 pkt)
 » Punkty B=(-2,-2) i C=(8,-13) są wierzchołkami trójkąta ABC. W prostej 7x-y+12=0 zawiera się bok AB, zaś w prostej 2x+y-3=0 bok AC tego trójkąta. Z wierzchołka B opuszczono wysokość, która przecięła bok AC w punkcie E=(x_e, y_e).

Wyznacz x_e.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 33.2 (1 pkt)
 Wyznacz y_e.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 33.3 (2 pkt)
 Wyznacz P_{\triangle ABC}.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 34.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30229 ⋅ Poprawnie: 0/8 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 34.1 (1 pkt)
 Proste o równaniach AB:3x+y+9=0, BC:7x+3y-1=0 i AC:x+3y-13=0 wyznaczają trójkąt ABC. Symetralna boku AB ma równanie x+by+c=0.

Podaj b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 34.2 (1 pkt)
 Podaj c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 34.3 (1 pkt)
 Punkt S=(x_s,y_s) jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ABC.

Podaj x_s.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 34.4 (1 pkt)
 Podaj y_s.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 35.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30230 ⋅ Poprawnie: 0/7 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 35.1 (1 pkt)
 Punkty A=(-5,1), B=(0,7) i C=(-2,10) są wierzchołkami trójkąta. Z punktu B poprowadzono wysokość trójkąta, która przecięła bok AC w punkcie D=(x_d,y_d). Wysokość ta opisana jest wzorem BD:y=ax+b

Wyznacz b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 35.2 (1 pkt)
 Podaj x_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 35.3 (1 pkt)
 Podaj y_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 35.4 (1 pkt)
 Prosta k:y=a_1x+b_1 przechodzi przez punkt D i jest równoległa do boku AB trójkąta.

Podaj b_1.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 36.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30231 ⋅ Poprawnie: 0/10 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 36.1 (1 pkt)
 « Prosta k przechodzi przez punkty A=(1,2) i B=(7,0). Punkt D=(-1,5) jest środkiem odcinka AC, a prosta l:ax+y+c=0 wysokością trójkąta ABC opuszczoną z punktu C, która przecina prostą k w punkcie E=(x_e,y_e).

Podaj a.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 36.2 (1 pkt)
 Podaj c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 36.3 (1 pkt)
 Podaj x_e.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 36.4 (1 pkt)
 Podaj y_e.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 37.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30232 ⋅ Poprawnie: 0/5 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 37.1 (1 pkt)
 » Punkty A=(-5,1), B=(6,3) i C=(-4,8) są wierzchołkami trójkąta ABC. Prosta CD jest wysokością tego trójkąta, D=(x_d,y_d)\in AB. Prosta k:x+by+c=0 przechodzi przez punkt D i k\parallel BC.

Wyznacz x_d.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 37.2 (1 pkt)
 Wyznacz y_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 37.3 (1 pkt)
 Podaj b.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 37.4 (1 pkt)
 Podaj c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 38.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30233 ⋅ Poprawnie: 1/7 [14%] Rozwiąż 
Podpunkt 38.1 (1 pkt)
 Punkt A=(8,13) jest wierzchołkiem trójkąta ABC. Wysokość BM tego trójkąta zawarta jest w prostej o równaniu x+2y-4=0, natomiast wysokość CN zawarta jest w prostej o równaniu 3x+y+3=0. Wyznacz równanie boku AB:x+by+c=0 tego trójkąta oraz wierzchołek C=(x_c,y_c).

Podaj b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 38.2 (1 pkt)
 Podaj c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 38.3 (1 pkt)
 Podaj x_c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 38.4 (1 pkt)
 Podaj y_c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 39.  3 pkt ⋅ Numer: pp-30234 ⋅ Poprawnie: 0/7 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 39.1 (1 pkt)
 « Dwa wierzchołki trójkąta ABC mają współrzędne A=(-2,2) i B=(-3,5). Trzeci wierzchołek C tego trójkąta należy do prostej x=p i jest tak położony, że trójkąt ABC jest prostokątny. Wyznacz współrzędne punktu C=(x_c,y_c).

Ile rozwiązań ma to zadanie?

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 39.2 (1 pkt)
 Podaj największe możliwe y_c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 39.3 (1 pkt)
 Podaj sumę wszystkich wartości y_c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 40.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30198 ⋅ Poprawnie: 1/3 [33%] Rozwiąż 
Podpunkt 40.1 (1 pkt)
 Prosta y=2x+10 zawiera bok CD kwadratu ABCD o wierzchołku A=\left(-\frac{37}{4},-3\right). Wierzchołki tego kwadratu oznaczone są przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Wyznacz B=(x_b,y_b) oraz C=(x_c,y_c).

Podaj x_b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 40.2 (1 pkt)
 Podaj y_b.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 40.3 (1 pkt)
 Podaj x_c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 40.4 (1 pkt)
 Podaj y_c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 41.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30200 ⋅ Poprawnie: 0/6 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 41.1 (1 pkt)
 Punkt A=\left(-7,\frac{7}{2}\right) jest wierzchołkiem kwadratu ABCD o środku symetrii O=\left(-\frac{11}{4},\frac{19}{8}\right) (odwrotnie do ruchu wskazówek zegara). Wyznacz C=(x_c,y_c) oraz D=(x_d,y_d).

Podaj x_c.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 41.2 (1 pkt)
 Podaj y_c.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 41.3 (1 pkt)
 Podaj x_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 41.4 (1 pkt)
 Podaj y_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 42.  8 pkt ⋅ Numer: pp-30204 ⋅ Poprawnie: 0/31 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 42.1 (2 pkt)
 Punkty C=(-6,11) i D=(-11,1) są dwoma kolejnymi wierzchołkami prostokąta ABCD, do boku AB którego należy punkt P=\left(-\frac{7}{2},4\right). Wyznacz wierzchołek A=(x_a,y_a) tego prostokąta (odwrotnie do ruchu wskazówek zegara).

Podaj x_a.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 42.2 (2 pkt)
 Podaj y_a.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 42.3 (2 pkt)
 Przez punkt D i środek boku AB poprowadzono prostą o równaniu y=ax+b.

Wyznacz a.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 42.4 (2 pkt)
 Wyznacz b.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 43.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30205 ⋅ Poprawnie: 0/16 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 43.1 (1 pkt)
 Punkty A=(0,8) i D=(-2,12) są wierzchołkami rombu (odwrotnie do ruchu wskazówek zegara), którego przekątna AC zawiera się w prostej o równaniu y=2x+8.

Przekątna BC tego rombu opisana jest równaniem BC:y=ax+b. Podaj b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 43.2 (1 pkt)
 Punkt S=(x_s,y_s) jest punktem przecięcia przekątnych tego rombu.

Podaj y_s.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 43.3 (1 pkt)
 Wyznacz współrzędne wierzchołeka B=(x_b,y_b) tego rombu.

Podaj x_b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 43.4 (1 pkt)
 Wyznacz pole powierzchni tego rombu.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 44.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30207 ⋅ Poprawnie: 0/21 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 44.1 (1 pkt)
 Na prostej o równaniu x-3y+15=0 leży wierzchołek D rombu ABCD, w którym A=(-1,19) i przekątne przecinają się w punkcie S=(7,6). Prosta o równaniu 4x+by+c=0 zawiera przekątną BD tego rombu. Wyznacz wierzchołki B=(x_b,y_b) i D=(x_d,y_d) (odwrotnie do ruchu wskazówek zegara) tego rombu.

Podaj c.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 44.2 (1 pkt)
 Podaj x_b.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 44.3 (1 pkt)
 Podaj y_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 44.4 (1 pkt)
 Wyznacz P_{ABCD}.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 45.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30208 ⋅ Poprawnie: 8/41 [19%] Rozwiąż 
Podpunkt 45.1 (1 pkt)
 » Punkty A=(x_a,y_a), B=(x_b,y_b) i C=(x_c,y_c) są trzema kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Wyznacz D=(x_d,y_d).

Podaj x_d.

Dane
x_a=-9
y_a=5
x_b=-1
y_b=-1
x_c=5
y_c=2
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 45.2 (1 pkt)
 Podaj y_d.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 45.3 (2 pkt)
 Wyznacz P_{ABCD}.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 46.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30209 ⋅ Poprawnie: 1/30 [3%] Rozwiąż 
Podpunkt 46.1 (1 pkt)
 » Prosta y=-\frac{1}{5}x+\frac{139}{10} zawiera bok AB równoległoboku ABCD, a prosta y=-7x+\frac{191}{2} zawiera bok AD tego równoległoboku. Przekątne tego równoległoboku przecinają się w punkcie S=\left(\frac{15}{2},9\right). Wierzchołek C ma współrzędne C=(x_c,y_c) (odwrotnie do ruchu wskazówek zegara).

Podaj y_c.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 46.2 (1 pkt)
 Wierzchołek B ma współrzędne B=(x_b,y_b).

Podaj x_b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 46.3 (1 pkt)
 Podaj y_b.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 46.4 (1 pkt)
 Przekątna BD tego równoległoboku opisana jest równaniem BD:9x+by+c=0.

Podaj c.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 47.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30212 ⋅ Poprawnie: 0/4 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 47.1 (1 pkt)
 Dane są kolejne wierzchołki trapezu A=(5,4), B=(13,10), C=(7,13) i D=(3,10). Bok CD tego trapezu zawiera sie w prostej 3x+by+c=0.

Podaj c.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 47.2 (1 pkt)
 Wysokość tego trapezu opuszczona z wierzchołka D zawiera się w prostej o równaniu y=ax+b.

Podaj a.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 47.3 (1 pkt)
 Podaj b.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 47.4 (1 pkt)
 Wyznacz pole powierzchni tego trapezu.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 48.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30214 ⋅ Poprawnie: 0/8 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 48.1 (1 pkt)
 Punkty A=(7,6), B=(13,8), C=(3,14) i D=(0,13) są kolejnymi wierzchołkami trapezu o podstawach AB i CD. Ramiona tego trapezu przedłużono do punktu ich przecięcia w punkcie O=(x_o,y_o), a następnie narysowano okrąg o środku w punkcie O, do którego podstawa AB tego trapezu jest styczną w punkcie E=(x_e,y_e).

Podaj x_o.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 48.2 (1 pkt)
 Podaj y_o.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 48.3 (1 pkt)
 Podaj x_e.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 48.4 (1 pkt)
 Podaj x_e.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 49.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30196 ⋅ Poprawnie: 0/9 [0%] Rozwiąż 
Podpunkt 49.1 (2 pkt)
 Dane są punkty A=(11,-4), B=(8,0) i C=(7,-4). Odcinki AB i CD są podstawami trapezu ABCD. Wiedząc, że przekątne tego trapezu są prostopadłe, wyznacz współrzędne wierzchołka D=(x, y).

Podaj x.

Odpowiedź:
x=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 49.2 (2 pkt)
 Podaj y.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 50.  5 pkt ⋅ Numer: pp-30408 ⋅ Poprawnie: 34/181 [18%] Rozwiąż 
Podpunkt 50.1 (2 pkt)
 Punkt A=(6,2) jest wierzchołkiem trójkąta ABC, w którym |AC|=|BC|. Punkt S=\left(10,\frac{17}{4}\right) jest środkiem odcinka AB. Wierzchołek C tego trójkąta należy do prostej o równaniu y=x+10.

Oblicz współrzędne wierzchołka B=(x_B, y_B) tego trójkąta.

Odpowiedzi:
x_B= (dwie liczby całkowite)

y_B= (dwie liczby całkowite)
Podpunkt 50.2 (3 pkt)
 Oblicz współrzędne wierzchołka C=(x_C, y_C) tego trójkąta.
Odpowiedzi:
x_C= (dwie liczby całkowite)

y_C= (dwie liczby całkowite)

☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm