Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-02-zbio-licz-pp-3

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10030 ⋅ Poprawnie: 366/469 [78%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 « W pewnej szkole jest 51 uczniów. 8 osób uczy się tylko języka francuskiego, 7 osób tylko angielskiego, 7 osób tylko niemieckiego, 5 osób tylko francuskiego i angielskiego, 4 osób tylko francuskiego i niemieckiego, 7 osób tylko niemieckiego i angielskiego, a 5 osób wszystkich trzech języków.

Ilu uczniów nie uczy się żadnego z tych języków?

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10043 ⋅ Poprawnie: 99/156 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 « Dany jest zbiór A=\left\lbrace n\in \mathbb{N}:\frac{9}{n}-3\in\mathbb{N} \right\rbrace .

Wyznacz ilość elementów zbioru A.

Odpowiedź:
\overline{\overline{A}}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10215 ⋅ Poprawnie: 142/271 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Dla każdego n\in \mathbb{N}_{+} nieparzysta jest liczba:
Odpowiedzi:
A. 7^n-1 B. 5^n+1
C. 4^n-1 D. n^n+1
E. 3^n-1 F. n^2+1
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10205 ⋅ Poprawnie: 132/213 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Jaka jest ostatnia cyfra liczby 2^{10014}?
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10223 ⋅ Poprawnie: 105/165 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
« O liczbach a i b wiadomo, że b \lessdot a < 0. Które z podanych zdań jest fałszywe:
Odpowiedzi:
A. -a^2b^2 \lessdot 0 B. ab^2 \lessdot 0
C. a-b > 0 D. ab \lessdot 0
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10063 ⋅ Poprawnie: 163/196 [83%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 « Oblicz wartość wyrażenia:
\frac {90+\frac{15}{2}-3} {1\frac{1}{3}\cdot 3,57+1,68\cdot \frac{1}{7}}+0,73\cdot 270 .
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10061 ⋅ Poprawnie: 190/237 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia:
w= \frac{\left(4,8+3,4-0,2 \right):0,08\cdot 5} {\left(4\frac{5}{9}+6\frac{1}{9} \right)\cdot \frac{5}{3}} .
Odpowiedź:
w=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10010 ⋅ Poprawnie: 333/499 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Przedział liczbowy \langle 0,5) można zapisać jako zbiór:
Odpowiedzi:
A. \{x\in\mathbb{N}: 0\leqslant x \lessdot 5\} B. \{x\in\mathbb{C}: x \lessdot 5\}
C. \{x\in\mathbb{R}: 0 \lessdot x \leqslant 5\} D. \{x\in\mathbb{R}: 0\leqslant x \lessdot 5\}
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10007 ⋅ Poprawnie: 121/230 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 » Dany jest przedział liczbowy P=\langle 0,6) oraz zbiory: A=\{0,1,2,...,5\}, B=\{x\in\mathbb{R}: x\geqslant 0 \wedge x\lessdot 6\}, C=\langle 0,6\rangle \cap (-1,6) i D=(0,6)\cup \{0\}.

Przedział P opisują zbiory:

Odpowiedzi:
A. wszystkie zbiory B. tylko A i B
C. tylko C i D D. tylko B, C i D
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10019 ⋅ Poprawnie: 336/522 [64%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 » Oblicz sumę wszystkich rozwiązań równania x(x-5)(x^2-64)=0.
Odpowiedź:
suma= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10177 ⋅ Poprawnie: 222/260 [85%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Wyznacz rozwiązanie równania \frac{x-3}{9-x}=\frac{1}{3}.
Odpowiedź:
x=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10170 ⋅ Poprawnie: 508/657 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Która z podanych liczb nie jest rozwiązaniem równania (x^2-81)(x+1)=(81-x^2)(x-5):
Odpowiedzi:
A. 8 B. -9
C. 9 D. 2
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10081 ⋅ Poprawnie: 311/756 [41%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 » Wyznacz najmniejszą liczbę całkowitą spełniajacą nierówność \frac{x-10}{8} \lessdot \frac{x-10}{6}+\frac{2}{3}.
Odpowiedź:
x_{min, \in\mathbb{Z}}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10075 ⋅ Poprawnie: 328/425 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Ile liczb całkowitych spełnia nierówność \frac{x+5}{4}+\frac{1}{3} > \frac{x+5}{5}:
Odpowiedzi:
A. 6 B. 8
C. 9 D. 5
E. 10 F. nieskończenie wiele
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11426 ⋅ Poprawnie: 267/385 [69%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (0.2 pkt)
 Zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności \frac{0-2x}{2} > \frac{1}{3} jest pewien przedział liczbowy.

Przedział ten ma postać:

Odpowiedzi:
A. (-\infty, p) B. \langle p, +\infty)
C. (p, q) D. (p, +\infty)
E. \langle p, q\rangle F. (-\infty, p\rangle
Podpunkt 15.2 (0.8 pkt)
 Podaj mniejszy z końców liczbowych tego przedziału.
Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 16.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10112 ⋅ Poprawnie: 157/198 [79%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 Cztery litry 89%-owego roztworu zmieszano z sześcioma litrami roztworu 84\%-owego. Otrzymana mieszanina ma stężenie .........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 17.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10137 ⋅ Poprawnie: 138/146 [94%] Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
 Czterech przyjaciół zarejestrowało spółkę. Wysokość udziałów poszczególnych wspólników w kapitale zakładowym spółki wyraża stosunek 7:8:5:5. Udział największego inwestora stanowi ........\% wszystkich udziałów.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 18.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10145 ⋅ Poprawnie: 150/219 [68%] Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 Długość każdego boku kwadratu powiększono o 50\%. Pole powierzchni tak otrzymanego kwadratu wzrosło o ........\%.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 19.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10154 ⋅ Poprawnie: 117/196 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
 » Cenę telefonu obniżono dwukrotnie o 10\% i 10\%. Teraz można kupić ten telefon za 810 zł.

Wyznacz cenę w złotych tego telefonu przed obiżkami.

Odpowiedź:
cena= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 20.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11502 ⋅ Poprawnie: 783/850 [92%] Rozwiąż 
Podpunkt 20.1 (1 pkt)
 Narty kosztowały 8800 złotych. Cenę tych nart obniżono najpierw o 10\%, a po miesiącu nową cenę obniżono o dalsze 20\%.

Wyznacz cenę w złotych nart po tych dwóch obniżkach.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm