Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-03-wyrazenia-algebraiczne-pp-4

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10425 ⋅ Poprawnie: 194/257 [75%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Zapisz wartość wyrażenia \frac{550\cdot 25^{130}+3\cdot 25^{131}}{25^{129}} w postaci potęgi p^k, gdzie p,k\in\mathbb{Z} i p jest liczbą pierwszą.

Podaj wykładnik k tej potęgi.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10415 ⋅ Poprawnie: 194/244 [79%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Zapisz wartość wyrażenia 64^{28}+64^{28}+64^{28}+64^{28} w postaci potęgi p^k, gdzie p,k\in\mathbb{N} i p jest liczbą pierwszą.

Podaj wykładnik tej potęgi.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10325 ⋅ Poprawnie: 166/244 [68%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Oblicz część ułamkową liczby, która jest równa wartości wyrażenia \sqrt{\frac{4}{5}}+\sqrt{\frac{5}{4}} .
Odpowiedź:
u= + \cdot√
(wpisz cztery liczby całkowite)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10370 ⋅ Poprawnie: 151/160 [94%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie \sqrt{\frac{1}{9}+\frac{1}{4}} w najprostszej nieskracalnej postaci \frac{m\sqrt{n}}{k}, gdzie m,n,k\in\mathbb{N}.

Podaj liczby m, n i k.

Odpowiedź:
\frac{m\sqrt{n}}{k}= \cdot√
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11498 ⋅ Poprawnie: 515/805 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 « Zapisz wyrażenie 5\sqrt[7]{125\sqrt{5}} w postaci 5^p.

Podaj wykładnik p.

Odpowiedź:
p=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10456 ⋅ Poprawnie: 236/312 [75%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 « Odwrotność sumy odwrotności liczb dodatnich x, 2x i 4x jest równa ax.

Podaj a.

Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10446 ⋅ Poprawnie: 456/770 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie \frac{\sqrt{10}+4}{\sqrt{10}-4} w najprostszej postaci \frac{m+n\sqrt{k}}{p}, gdzie m,n,k,p\in\mathbb{Z}.

Podaj liczby m, n, k i p.

Odpowiedź:
\frac{m+n\sqrt{k}}{p}= + \cdot√
(wpisz cztery liczby całkowite)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10471 ⋅ Poprawnie: 297/392 [75%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w= \left( \sqrt{3+\sqrt{5}}-\sqrt{3-\sqrt{5}} \right)^2 .
Odpowiedź:
w= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10436 ⋅ Poprawnie: 732/1182 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Dla każdej liczby rzeczywistej x, wyrażenie 25x^2-30x+9 jest równe:
Odpowiedzi:
A. (5x-3)(x+3) B. (5x-3)(5x-3)
C. (5x+3)^2 D. (5x-3)(5x+3)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11425 ⋅ Poprawnie: 421/662 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Dane są liczby x=73.8\cdot 10^{-37} i y=8.2\cdot 10^{-18}. Zapisz iloraz \frac{x}{y} w postaci m\cdot 10^c, gdzie m\in\langle 1,10) i c\in\mathbb{Z}.

Podaj liczby m i c.

Odpowiedzi:
m= (dwie liczby całkowite)

c= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10329 ⋅ Poprawnie: 268/327 [81%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie w=\frac{9}{\sqrt{10}-1}-\frac{9}{\sqrt{10}+1} w najprostszej postaci m\sqrt{n}, gdzie m,n\in\mathbb{N}.
Odpowiedź:
w= \cdot√
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11403 ⋅ Poprawnie: 238/340 [70%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Dla każdej dodatniej liczby a wyrażenie \frac{a^{-2,1}}{a^{-4,2}}:\frac{a^{4,2}}{a^{2,1}}\cdot a^{-6,3} mozna zapisać w postaci potęgi o podstawie a.

Podaj wykładnik tej potęgi.

Odpowiedź:
k=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10402 ⋅ Poprawnie: 148/210 [70%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w=7^{\frac{12}{11}}\cdot 3^{-\frac{10}{11}}\cdot \frac{1}{\sqrt[22]{441}} .
Odpowiedź:
w=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10272 ⋅ Poprawnie: 1041/1343 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 » Przedstaw wyrażenie 3\log_{5}{3}-2\log_{5}{4} w postaci \log_{5}{b}.

Podaj b.

Odpowiedź:
b=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10236 ⋅ Poprawnie: 235/278 [84%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w=\log_{6}{6}-\log_{6}{36} .
Odpowiedź:
w= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 16.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10255 ⋅ Poprawnie: 92/155 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w=\left(\log_{\sqrt{6}}{6\sqrt{6}}\right)^{4} .
Odpowiedź:
w= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 17.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10280 ⋅ Poprawnie: 323/355 [90%] Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w=2\log_{4}{64}-\log_{2}{8}.
Odpowiedź:
w= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 18.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10297 ⋅ Poprawnie: 240/286 [83%] Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 « Oblicz wartość logarytmu w= \log_{\sqrt{5}}{(25\sqrt{5})} .
Odpowiedź:
w= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 19.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10300 ⋅ Poprawnie: 245/275 [89%] Rozwiąż 
Podpunkt 19.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w=\log_{6}{\frac{1}{50}}-\log_{6}{\frac{18}{25}}+\log_{0,2}{25}.
Odpowiedź:
w= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 20.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11671 ⋅ Poprawnie: 28/31 [90%] Rozwiąż 
Podpunkt 20.1 (1 pkt)
 Zmieszano c=24 kilogramów cukierków czekoladowych w cenie 21.20 złotych za kilogram oraz 12 kilogramów cukierków marcepanowych w cenie x złotych za kilogram. Otrzymano wówczas mieszankę, której średnia cena była równa 20.00 złotych za kilogram.

Ile kosztowały cukierki marcepanowe?

Odpowiedź:
cena=
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm