Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-03-wyrazenia-algebraiczne-pp-6

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10420 ⋅ Poprawnie: 131/161 [81%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Zapisz wartość wyrażenia 32^{11}-8^{18} w postaci potęgi p^k, gdzie p,k\in\mathbb{Z} i p jest liczbą pierwszą.

Podaj wykładnik k.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10373 ⋅ Poprawnie: 315/370 [85%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia \sqrt[3]{-27^{-1}}\cdot 81^{\frac{3}{4}} .
Odpowiedź:
w= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11555 ⋅ Poprawnie: 96/128 [75%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 « Dane jest wyrażenie W(x)=\frac{1}{6}\left(\frac{x+3}{x-3}-\frac{x-3}{x+3}\right).

Oceń prawdziwość poniższych zdań:

Odpowiedzi:
T/N : wartość W(x) jest określona dla każdej liczby x\in\mathbb{R}-\{-3\} T/N : wyrażenie W(x) można przekształcić do postaci równoważnej \frac{2x}{x^2-9}
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10329 ⋅ Poprawnie: 267/326 [81%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Zapisz wyrażenie w=\frac{4}{\sqrt{5}-1}-\frac{4}{\sqrt{5}+1} w najprostszej postaci m\sqrt{n}, gdzie m,n\in\mathbb{N}.
Odpowiedź:
w= \cdot√
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10266 ⋅ Poprawnie: 150/186 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Oblicz wartość wyrażenia w=\log_{\frac{1}{2}}{\sqrt{3}}-\log_{0,5}{\sqrt{48}}.
Odpowiedź:
w=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20147 ⋅ Poprawnie: 77/178 [43%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 « Dana jest liczba p=7^{13}+4\cdot 7^{12}-3\cdot 7^{11} .

Podaj najmniejszą nieparzystą liczbę pierwszą, która dzieli liczbę p.

Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj największą nieparzystą liczbę pierwszą, która dzieli p.
Odpowiedź:
max= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20196 ⋅ Poprawnie: 46/73 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
Wykaż, że różnica liczby trzycyfrowej i liczby o takich samych cyfrach zapisanych w odwrotnej kolejności jest podzielna przez 3.

Podaj największą liczbę całkowitą, która zawsze dzieli taką różnicę.

Odpowiedź:
max= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20148 ⋅ Poprawnie: 369/502 [73%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 « Oblicz wartość wyrażenia w=\frac{\frac{1}{7^2}\cdot \sqrt[3]{7^3}\cdot 7^{\frac{1}{2}}}{\sqrt{7}\cdot 7^{-2}} .
Odpowiedź:
w= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20141 ⋅ Poprawnie: 141/254 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 » Podaj największą z liczb a, b, c jeśli \log_{a}{\frac{1}{5}}=-1, \log_{2,5}{b}=2 i c=\log_{\sqrt{2}}{2}.
Odpowiedź:
max(a,b,c)=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20956 ⋅ Poprawnie: 47/74 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 Autobus pokonał trasę z miasta A do miasta B ze średnią prędkością 63 km/h, po czym natychmiast zawrócił i pokonał trasę powrotną ze średnią prędkością x km/h. Średnia prędkość tego autobusu na całej trasie była równa 84 km/h.

Jaka była średnia prędkość autobusu w drodze powrotnej?

Odpowiedź:
v_{sr}= (wpisz liczbę całkowitą)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm