Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-04-funkcje-pr-2

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10752 ⋅ Poprawnie: 358/577 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 « Wykres funkcji y=\frac{39}{x} zawiera punkt o współrzędnych:
Odpowiedzi:
A. \left(-13\sqrt{3}, -\sqrt{3}\right) B. \left(-\sqrt{13}, -3\sqrt{3}\right)
C. \left(\sqrt{39},-\sqrt{39}\right) D. \left(-13,3\right)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10734 ⋅ Poprawnie: 682/976 [69%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 » Do wykresu funkcji f(x)=\frac{a}{x-6} należy punkt A=\left(-1,\frac{6}{7}\right).

Wyznacz wartość parametru a.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10691 ⋅ Poprawnie: 398/793 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=\frac{x+3}{\sqrt{3-x}} i rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Liczba x_1 jest najmniejszm z końców liczbowych tych przedziałów, a liczba x_2 jest największą liczbą całkowitą z dziedziny tej funkcji.

Podaj liczby x_1 i x_2.

Odpowiedzi:
x_1= (wpisz liczbę całkowitą)
x_2= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10683 ⋅ Poprawnie: 1052/1147 [91%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
Dziedziną funkcji f jest przedział:
Odpowiedzi:
A. (-3, 8\rangle B. (0, 8\rangle
C. \langle -3, 3\rangle D. \langle 0, 3\rangle
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10720 ⋅ Poprawnie: 216/296 [72%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Funkcja f jest określona wzorem f(x)=\frac{8x+6}{x} dla każdej liczby rzeczywistej x\neq 0. Oblicz wartość funkcji f\left(\sqrt{2}\right). Wynik zapisz w najprostszej postaci a+b\sqrt{c}, gdzie a,b\in\mathbb{Z}, c\in\mathbb{N} i jest najmniejsze możliwe.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  + \cdot √
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10745 ⋅ Poprawnie: 165/249 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej większej od 1 jej największy dzielnik będący liczbą pierwszą.

Spośród liczb: f(39), f(40), f(42), f(44) największa to:

Odpowiedzi:
A. f(42) B. f(44)
C. f(39) D. f(40)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10724 ⋅ Poprawnie: 580/885 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Na rysunku przedstawiony jest wykres funkcji y=f(x). Rozwiązaniem nierówności f(x)\geqslant 0 jest przedział:
Odpowiedzi:
A. \langle -4,6\rangle B. \left\langle -\frac{5}{2},0\right\rangle
C. \left\langle -3,6\right\rangle D. \left\langle -\frac{7}{2},6\right\rangle
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10760 ⋅ Poprawnie: 61/114 [53%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (0.5 pkt)
 Zbiorem wartości funkcji f jest przedział \langle -11,-5\rangle. Wyznacz zbiór tych wartości parametru q, dla których funkcja określona wzorem g(x)=f(x)+q nie ma miejsc zerowych.

Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedź:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 8.2 (0.5 pkt)
 Podaj największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Odpowiedź:
max= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10762 ⋅ Poprawnie: 252/301 [83%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
Podaj największą wartość funkcji f, której wykres pokazano na rysunku:
Odpowiedź:
f_{max}(x)= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11691 ⋅ Poprawnie: 37/56 [66%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Wyznacz najmniejszą wartość funkcji określonej wzorem f(x)=\frac{2}{5}x^2-3, w przedziale \langle 1,5\rangle.
Odpowiedź:
f_{min}(x)=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11391 ⋅ Poprawnie: 159/228 [69%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 « Wyznacz najmniejsze miejsce zerowe funkcji określonej wzorem f(x)=\frac{x^2+3x}{|x+3|}.
Odpowiedź:
x_{min}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10736 ⋅ Poprawnie: 382/614 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 Funkcja liniowa f określona wzorem f(x)=2x+b ma takie samo miejsce zerowe, jakie ma funkcja g(x)=-3x-\frac{1}{5}.

Wyznacz wartość parametru b.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10093 ⋅ Poprawnie: 3/4 [75%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 » Funkcja f opisana jest wzorem f(x)=\left\lbrace \begin{array}{ll} x^3 & \text{dla }x \in(-1,0\rangle\\ x^5-34 & \text{dla }x > 2\\ x^3-x^2 & \text{dla }x\in(0,2) \end{array} i ma k miejsc zerowych.

Wyznacz liczbę k.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10090 ⋅ Poprawnie: 1/2 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (1 pkt)
 Funkcja f określona jest wzorem: f(x)=\left\lbrace \begin{array}{ll} 2x-2 & \text{dla }x \lessdot 0\\ -3x-4 & \text{dla }0\leqslant x \lessdot 2\\ -\frac{1}{2}x+6 &\text{dla }x\geqslant 2 \end{array} i ma k miejsc zerowych.

Wyznacz liczbę k.

Odpowiedź:
k= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10281 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 » Które z poniższych wzorów opisują funkcję nieparzystą?
Odpowiedzi:
T/N : f(x)=\frac{x^4-1}{x^2+1} T/N : f(x)=\frac{x^2}{|x|}
T/N : f(x)=-3x  


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm