Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-05-funkcja-liniowa-pp-3

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10814 ⋅ Poprawnie: 269/529 [50%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 » Na rysunku przedstawiono wykres prostej:
Prosta symetryczna do tej prostej względem osi Oy określona jest równaniem ax+by=4.

Podaj współczynniki a i b.

Odpowiedzi:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10818 ⋅ Poprawnie: 202/345 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Do wykresu funkcji liniowej f należą punkty A=(1, 0) i B=(0,3). Wykres funkcji liniowej g określonej wzorem g(x)=mx+n jest symetryczny do wykresu funkcji f względem osi Ox.

Wyznacz współczynniki m i n.

Odpowiedzi:
m= (dwie liczby całkowite)

n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10808 ⋅ Poprawnie: 199/384 [51%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Na rysunku przedstawiono wykres funkcji y=f(x):
Wskaż wzór funkcji, której wykres jest symetryczny do tego wykresu względem osi Oy:
Odpowiedzi:
A. y=-\frac{\sqrt{3}}{3}x+1 B. y=\sqrt{3}x+1
C. y=-\sqrt{3}x+1 D. y=\frac{1}{\sqrt{3}}x+1
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10806 ⋅ Poprawnie: 287/555 [51%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Funkcja liniowa f(x)=(m+2)x-(m+1)^2+58 jest malejąca i jej wykres przecina oś rzędnych w punkcie P=(0,-63).

Wyznacz m.

Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10795 ⋅ Poprawnie: 454/763 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Funkcja liniowa określona wzorem y=mx+n, wartości ujemne przyjmuje tylko w przedziale (-7,+\infty). Wykres tej funkcji przecina oś Oy w punkcie (0,-6).

Wyznacz współczynniki m i n.

Odpowiedzi:
m= (dwie liczby całkowite)

n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10923 ⋅ Poprawnie: 158/249 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (0.2 pkt)
 Miejsce zerowe funkcji liniowej określonej wzorem f(x)=2x-5m jest większe od 2 dla każdej liczby m należącej do pewnego przedziału.

Przedział ten ma postać:

Odpowiedzi:
A. (p,+\infty) B. \langle p,+\infty)
C. (-\infty,q\rangle D. \langle p,q\rangle
E. (-\infty,q) F. (p,q)
Podpunkt 6.2 (0.8 pkt)
 Podaj mniejszy z końców liczbowych tego przedziału.
Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10792 ⋅ Poprawnie: 218/295 [73%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Wykres funkcji g(x)=(m-9)x+15 przecina oś Ox w punkcie o odciętej równej \frac{\log_{2}{8}}{3^0}.

Wyznacz m.

Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11429 ⋅ Poprawnie: 432/578 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 Funkcja liniowa f określona jest wzorem f(x)=-\frac{1}{4}x-5 i przecina oś Oy w punkcie P.

Które z poniższych zdań są prawdziwe?

Odpowiedzi:
T/N : funkcja ta jest rosnąca i P=\left(0,-\frac{5}{4}\right) T/N : funkcja ta jest malejąca i P=\left(0,5\right)
T/N : funkcja ta jest malejąca i P=\left(0,\frac{5}{4}\right)  
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10897 ⋅ Poprawnie: 62/104 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (0.5 pkt)
 Wyznacz te wartości parametru m, dla których funkcja liniowa f(x)=(3-m^2)x-1 jest rosnąca. Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.
Liczba p jest najmniejszym z końców liczbowych tych przedziałów, a liczba q jest ilością liczb całkowitych należących do rozwiązania.

Podaj liczbę p.

Odpowiedź:
p= \cdot
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 9.2 (0.5 pkt)
 Podaj liczbę q.
Odpowiedź:
q= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10880 ⋅ Poprawnie: 122/207 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 » Wyznacz zbiór tych wszystkich wartości parametru m, dla których funkcja liniowa określona wzorem f(x)=\left(81-m^2\right)x+2 jest malejąca. Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.

Podaj najmniejszy i największy z końców liczbowych tych przedziałów.

Odpowiedzi:
min= (wpisz liczbę całkowitą)
max= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11504 ⋅ Poprawnie: 591/926 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 (1 pkt) Funkcja f określona jest wzorem f(x)=(\sqrt{2}m-2)x+6 dla każdej liczby rzeczywistej x.

Funkcja ta jest rosnąca, wtedy i tylko wtedy, gdy:

Odpowiedzi:
A. m\in\left(-\infty,\sqrt{2}\right\rangle B. m\in\left\langle \sqrt{2},+\infty\right)
C. m\in\left\langle -\sqrt{2},+\infty\right) D. m\in\left(-\infty,-\sqrt{2}\right\rangle
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10903 ⋅ Poprawnie: 219/358 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (0.8 pkt)
 Funkcja liniowa f(x)=(-7+2m)x+1-6m jest rosnąca, gdy parametr m należy do pewnego przedziału.

Podaj koniec tego przedziału, który jest liczbą wymierną niecałkowitą.

Odpowiedź:
\frac{k}{n}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 12.2 (0.2 pkt)
 Drugim końcem tego przedziału jest:
Odpowiedzi:
A. 9 B. 8
C. -1 D. +\infty
E. -\infty F. 1
Zadanie 13.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10918 ⋅ Poprawnie: 84/139 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 13.1 (1 pkt)
 « Funkcja liniowa określona wzorem f(x)=ax+b jest malejąca i ma miejsce zerowe \frac{\sqrt{66}-8}{2}.

Wynika z tego, że:

Odpowiedzi:
A. a > 0 \wedge b \lessdot 0 B. a \lessdot 0 \wedge b > 0
C. a \lessdot 0 \wedge b < 0 D. a > 0 \wedge b > 0
Zadanie 14.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10882 ⋅ Poprawnie: 223/421 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 14.1 (0.8 pkt)
 Funkcja liniowa określona wzorem f(x)=\left(\frac{1}{4}+m\right)x+5 jest rosnąca, gdy m należy do pewnego przedziału.

Podaj koniec tego przedziału, który jest liczbą wymierną niecałkowitą.

Odpowiedź:
\frac{k}{n}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 14.2 (0.2 pkt)
 Drugim końcem tego przedziału jest:
Odpowiedzi:
A. -5 B. +\infty
C. 4 D. -\infty
E. 0 F. 12
Zadanie 15.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10921 ⋅ Poprawnie: 203/356 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 15.1 (1 pkt)
 » Wykresy funkcji f(x)=-7x-mx-3 i y=-2x+7 nie mają punktów wspólnych.

Wyznacz m.

Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 16.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10800 ⋅ Poprawnie: 50/79 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 16.1 (0.8 pkt)
 Nierówności \left(2+\sqrt{5}\right)\left(\sqrt{5}-2\right)x > 2x-4 oraz (-1-3x)^2+3x\leqslant (3x-1)^2-5x+4 są spełnione przez każdą liczbę z pewnego przedziału.

Podaj koniec tego przedziału, który jest liczbą.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 16.2 (0.2 pkt)
 Drugim końcem tego przedziału jest:
Odpowiedzi:
A. -4 B. 0
C. +\infty D. -\infty
Zadanie 17.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10942 ⋅ Poprawnie: 161/261 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 17.1 (0.8 pkt)
 Dana jest funkcja liniowa g(x)=\frac{3}{4}-\frac{1}{6}x . Funkcja g przyjmuje wartości ujemne dla argumentów należących do pewnego przedziału.

Podaj koniec tego przedziału, który jest liczbą wymierną niecałkowitą.

Odpowiedź:
\frac{m}{n}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 17.2 (0.2 pkt)
 Drugim końcem tego przedziału jest:
Odpowiedzi:
A. +\infty B. 2
C. -3 D. -\infty
E. -6 F. -11
Zadanie 18.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10926 ⋅ Poprawnie: 105/153 [68%] Rozwiąż 
Podpunkt 18.1 (1 pkt)
 Punkt M=\left(\frac{1}{2},-5\right) należy do wykresu funkcji liniowej określonej wzorem f(x)=\left(3-\frac{2}{3}\cdot ......\right)x+2.

Podaj brakującą liczbę.

Odpowiedź:
\frac{m}{n}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 19.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10797 ⋅ Poprawnie: 172/232 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 19.1 (0.8 pkt)
 Rozwiąż nierówność -\frac{1}{3}x\leqslant -\frac{1}{5}x+\frac{3}{4}.

Rozwiązanie zapisz w postaci przedziału. Podaj ten koniec przedział, który jest liczbą wymierną niecałkowitą.

Odpowiedź:
\frac{m}{n}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 19.2 (0.2 pkt)
 Drugim końcem tego przedziału jest:
Odpowiedzi:
A. -5 B. -\infty
C. +\infty D. 2
E. 4 F. -2
Zadanie 20.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10935 ⋅ Poprawnie: 72/173 [41%] Rozwiąż 
Podpunkt 20.1 (1 pkt)
 «« Funkcja liniowa wartości dodatnie przyjmuje tylko dla argumentów mniejszych od 24. Do jej wykresu należy punkt \left(6,\frac{3}{2}\right).

Oblicz pole powierzchni trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych i wykresem tej funkcji.

Odpowiedź:
P=
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm