Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-05-funkcja-liniowa-pp-5

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10817 ⋅ Poprawnie: 130/220 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 « Dane są funkcje f(x)=-2x-3 oraz g(x)=f(x-3)-4. Zapisz wzór funkcji g w postaci g(x)=ax+b.

Podaj współczynniki a i b.

Odpowiedzi:
a= (wpisz liczbę całkowitą)
b= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10923 ⋅ Poprawnie: 158/249 [63%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (0.2 pkt)
 Miejsce zerowe funkcji liniowej określonej wzorem f(x)=8x-9m jest większe od 2 dla każdej liczby m należącej do pewnego przedziału.

Przedział ten ma postać:

Odpowiedzi:
A. (-\infty,q\rangle B. (-\infty,q)
C. (p,+\infty) D. (p,q)
E. \langle p,+\infty) F. \langle p,q\rangle
Podpunkt 2.2 (0.8 pkt)
 Podaj mniejszy z końców liczbowych tego przedziału.
Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10891 ⋅ Poprawnie: 87/148 [58%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 « Wyznacz zbiór tych wartości parametru m, dla których funkcja liniowa f(x)=\frac{\left(144-m^2\right)}{4}x-9 jest rosnąca. Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.
Najmniejszy z końców liczbowych tych przedziałów jest równy p, a ilość liczb całkowitych należących do rozwiązania jest równa q.

Podaj liczby p i q.

Odpowiedzi:
p= (wpisz liczbę całkowitą)
q= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10910 ⋅ Poprawnie: 407/672 [60%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Do wykresu funkcji liniowej y=ax+b należą punkty (4, 0) i (0, -5).

Oceń prawdziwość poniższych koniunkcji:
(znak \wedge oznacza spójnik "i")

Odpowiedzi:
T/N : a > 0 \wedge b > 0 T/N : a \lessdot 0 \wedge b > 0
T/N : a \lessdot 0 \wedge b < 0  
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10935 ⋅ Poprawnie: 72/173 [41%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 «« Funkcja liniowa wartości dodatnie przyjmuje tylko dla argumentów mniejszych od 30. Do jej wykresu należy punkt \left(5,\frac{5}{2}\right).

Oblicz pole powierzchni trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych i wykresem tej funkcji.

Odpowiedź:
P=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20840 ⋅ Poprawnie: 156/279 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 « Funkcja liniowa f określona wzorem f(x)=mx+n wartości nieujemne przyjmuje tylko w przedziale (-\infty, 2\rangle oraz zachodzi warunek f(-2)=24. Wyznacz wartości współczynników m i n.

Podaj m.

Odpowiedź:
m=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj n.
Odpowiedź:
n=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20845 ⋅ Poprawnie: 55/95 [57%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
 « Liczba b spełnia równanie (b+2-\sqrt{2})^2-(b+2-2\sqrt{2})^2=-6.

Podaj miejsce zerowe funkcji określonej wzorem f(x)=7x+b.

Odpowiedź:
x=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20311 ⋅ Poprawnie: 49/94 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 « Rozwiąż równanie 2x-10=\sqrt{10}x+7.

Podaj rozwiązanie.

Odpowiedź:
x= + \cdot√
(wpisz cztery liczby całkowite)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20303 ⋅ Poprawnie: 100/159 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 Zależność temperatury w skali Fahrenheita \ ^{\circ}{F} od temperatury w skali Celsjusza \ ^{\circ}{C} wyraża wzór f(c)=32+1,8\cdot c, gdzie f – temperatura w skali Fahrenheita, zaś c – temperatura w skali Celsjusza.

Oblicz, w jakiej temperaturze w skali Fahrenheita zażywasz kąpieli, jeśli termometr wskazuje, że temperatura wody wynosi wtedy 47^{\circ}C.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 9.2 (1 pkt)
 W czajniku znajduje się woda o temperaturze 133^{\circ}F.

Jaką temperaturę w stopniach Celsjusza ma ta woda?

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30036 ⋅ Poprawnie: 18/64 [28%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 « Pewna firma zajmuje się dystrybucją filmów w internecie. Korzystając z usług tej firmy, za obejrzenie filmu bez kopiowania go na twardy dysk należało zapłacić 4 zł, zaś za skopiowanie go na twardy dysk 8 zł. W ciągu tygodnia film pobrało 2800 internautów, przy czym 60\% skopiowało film na twardy dysk.

Oblicz, jaki tygodniowy zysk miała firma z dystrybucji filmu, jeśli koszty działalności były równe 34\% przychodu (zysk = przychód - koszty).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Oblicz, o ile zł należało podwyższyć cenę kopiowania filmu na twardy dysk, aby przychód z tego tygodnia był równy 36400.00 zł?
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 10.3 (2 pkt)
 O ile procent zwiększyłby się zysk tej firmy z danego tygodnia, gdyby opłata za kopiowanie filmu była wyższa o kwotę z punktu b), a wysokość kosztów z punktu a) w złotych, by się nie zmieniła? Wynik podaj z dokładnością do 1%.
Odpowiedź:
[\%]= (wpisz liczbę całkowitą)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm