Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-05-funkcja-liniowa-pr-3

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10807 ⋅ Poprawnie: 511/690 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Współczynnik kierunkowy prostej, do której należą punkty A=(42,18) i B=(20,62) jest równy m.

Podaj m.

Odpowiedź:
m=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10937 ⋅ Poprawnie: 662/979 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Dana jest funkcja liniowa f(x)=-3x+2.

Oceń prawdziwość poniższych zdań:

Odpowiedzi:
T/N : do wykresu tej funkcji należy punkt P=\left(\frac{1}{3},1\right) T/N : wykres tej funkcji przecina oś rzednych w punkcie (0,2)
T/N : funkcja f jest malejąca w zbiorze \mathbb{R}  
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10893 ⋅ Poprawnie: 421/566 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 Które z poniższych wzorów opisują funkcję malejącą?
Odpowiedzi:
T/N : y=\left(9-5\sqrt{3}\right)x+\sqrt{3} T/N : y=\left(6-2\sqrt{5}\right)x+\sqrt{5}
T/N : y=\left(7-3\sqrt{3}\right)x+\sqrt{3}  
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10898 ⋅ Poprawnie: 71/119 [59%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Wykres funkcji liniowej y=2^{17}x-2^{16} przechodzi przez ćwiartki układu współrzędnych:
Odpowiedzi:
A. I, II i III B. I, II i IV
C. I, III i IV D. II, III, IV
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10798 ⋅ Poprawnie: 36/81 [44%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Trójkąt o bokach długości 5, 2p+13, p+5 jest równoramienny.

Wyznacz p.

Odpowiedź:
p= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20847 ⋅ Poprawnie: 156/295 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 « Liczba b spełnia równanie (b+2)(2-b)+(1+b)^2=0.

Podaj miejsce zerowe funkcji określonej wzorem f(x)=-3x+b.

Odpowiedź:
x=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20307 ⋅ Poprawnie: 44/104 [42%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 » Funkcja liniowa określona wzorem g(x)=ax+b spełnia warunki: \begin{cases} g(-2)=12 \\ g(x)\lessdot 0 \iff x\in(2,+\infty) \end{cases} .

Podaj a.

Odpowiedź:
a=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Podaj b.
Odpowiedź:
b=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20450 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 « Dane są funkcje f(x)= \begin{cases} -1\text{, dla }x\leqslant 2 \\ x-1\text{, dla }x > 2 \end{cases} oraz g(x)=-f(-x).

Oblicz 100\cdot \left|g(-\sqrt{5})\cdot g(-\sqrt{3})\cdot g(-\sqrt{2})\right| .

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20335 ⋅ Poprawnie: 24/84 [28%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 Do wykresu nie stałej funkcji liniowej h(x)=bx+2ab należy punkt P=(b, 4a^2+2ab) oraz h(b+2a)\neq 12a^2.

Oblicz wartość ilorazu \frac{a}{b}.

Odpowiedź:
\frac{a}{b}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20300 ⋅ Poprawnie: 121/174 [69%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (2 pkt)
 » Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 9. Jeśli zamienimy miejscami cyfry w tej liczbie, to otrzymamy liczbę o 45 mniejszą.

Wyznacz tę liczbę.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30044 ⋅ Poprawnie: 37/109 [33%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (2 pkt)
 « Dana jest funkcja f(x)=5x-5, której dziedziną jest zbiór rozwiązań nierówności (6x-2)^2 \lessdot 36(x-2)^2. Wyznacz ZW_f.

Rozwiązanie zapisz w postaci przedziału. Podaj prawy koniec tego przedziału.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 11.2 (2 pkt)
 Ile liczb naturalnych należy do tego zbioru wartości?
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 12.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30036 ⋅ Poprawnie: 18/64 [28%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (1 pkt)
 « Pewna firma zajmuje się dystrybucją filmów w internecie. Korzystając z usług tej firmy, za obejrzenie filmu bez kopiowania go na twardy dysk należało zapłacić 4 zł, zaś za skopiowanie go na twardy dysk 8 zł. W ciągu tygodnia film pobrało 1900 internautów, przy czym 70\% skopiowało film na twardy dysk.

Oblicz, jaki tygodniowy zysk miała firma z dystrybucji filmu, jeśli koszty działalności były równe 20\% przychodu (zysk = przychód - koszty).

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Podpunkt 12.2 (1 pkt)
 Oblicz, o ile zł należało podwyższyć cenę kopiowania filmu na twardy dysk, aby przychód z tego tygodnia był równy 26220.00 zł?
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 12.3 (2 pkt)
 O ile procent zwiększyłby się zysk tej firmy z danego tygodnia, gdyby opłata za kopiowanie filmu była wyższa o kwotę z punktu b), a wysokość kosztów z punktu a) w złotych, by się nie zmieniła? Wynik podaj z dokładnością do 1%.
Odpowiedź:
[\%]= (wpisz liczbę całkowitą)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm