Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-06-ukl-row-lin-pp-6

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10874 ⋅ Poprawnie: 744/886 [83%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Rozwiązaniem układu równań \begin{cases} 3x+2y=-11 \\ -x-3y=\frac{19}{2} \end{cases} jest para liczb:
Odpowiedzi:
A. x=-2\wedge y=-\frac{5}{2} B. x=-2\wedge y=-\frac{3}{2}
C. x=-1\wedge y=-\frac{5}{2} D. x=-3\wedge y=-2
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11694 ⋅ Poprawnie: 42/103 [40%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (0.5 pkt)
 Rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników: \begin{cases} \frac{2}{5}x+\frac{1}{3}y=-\frac{16}{15} \\ \frac{1}{2}x-\frac{2}{9}y=-\frac{139}{18} \end{cases}

Podaj x.

Odpowiedź:
x= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 2.2 (0.5 pkt)
 Podaj y.
Odpowiedź:
y= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10852 ⋅ Poprawnie: 37/71 [52%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 « Dana jest prosta o równaniu k:-2x-5y-5=0. Prosta k tworzy z prostą lukład sprzeczny.

Prosta l może być opisana równaniem:

Odpowiedzi:
A. l:-2x+5y-5=0 B. l:-x-\frac{5}{2}y=\frac{5}{2}
C. l:-5x+2y-5=0 D. l:\frac{5}{2}y+x=\frac{5}{2}
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11592 ⋅ Poprawnie: 39/50 [78%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Wyznacz wartości parametrów m i n tak, aby pary liczb \left(\frac{39}{4},m\right) i (n+2,-2) spełniały równanie \frac{1}{5}x-\frac{2}{5}y=\frac{1}{5}.

Podaj liczby m i n.

Odpowiedzi:
m= (dwie liczby całkowite)

n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10954 ⋅ Poprawnie: 201/261 [77%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Pierwsza rata, która stanowi 10\% ceny roweru szosowego, jest o 471 zł niższa od raty drugiej, która stanowi 35\% ceny roweru.

Ile złotych kosztuje rower?

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20325 ⋅ Poprawnie: 166/381 [43%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (2 pkt)
 » Rozwiąż układ równań \begin{cases} 3x+2y=3 \\ y+2=\frac{3(1-x)+4}{2} \end{cases} .

Punkt A=(8, m) należy do rozwiązania. Podaj m.

Odpowiedź:
\frac{p}{q}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20320 ⋅ Poprawnie: 115/266 [43%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (2 pkt)
 » Dla jakiej wartości parametru m proste, będące wykresami funkcji liniowych f(x)=2x+5 i g(x)=4x+1 przecinają się na prostej 7x-2y+m-7=0?
Odpowiedź:
P= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20327 ⋅ Poprawnie: 158/508 [31%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (1 pkt)
 49 lat temu lipa była o 33\frac{1}{3}\% młodsza od dębu, a dziś oba drzewa mają razem 248 lat.

Ile lat ma obecnie lipa?

Odpowiedź:
lipa= (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 8.2 (1 pkt)
 Ile lat ma obecnie dąb?
Odpowiedź:
dab= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20329 ⋅ Poprawnie: 45/208 [21%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 ««« Pewnego dnia Ola wyruszyła na szlak o godzinie 600 i szła z prędkością 3 km/h. Po 300 minutach z tego samego miejsca wyruszyła na ten sam szlak Ania i poruszała się po tej samej drodze z prędkością 7 km/h.

Oblicz, po ilu minutach od momentu wyruszenia na trasę Oli, Ania ją dogoni.

Odpowiedź:
t[min]=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 10.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30055 ⋅ Poprawnie: 27/125 [21%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (4 pkt)
 « Dane są funkcje f(x)= \begin{cases} -2 \text{, dla } x \lessdot 4 \\ x-6\text{, dla } x\geqslant 4 \end{cases} oraz g(x)=\frac{1}{3}x+\frac{a}{3}.

Oblicz pole powierzchni figury ograniczonej wykresami tych funkcji.

Dane
a=10
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm