Matury CKEMatma z CKESprawdzianyZadania z lekcjiZbiór zadańWyniki uczniów Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-07-funk-wybr-pr-2

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11622 ⋅ Poprawnie: 66/106 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 Do wykresu funkcji kwadratowej należą punkty o współrzędnych (-4, -2) oraz \left(-1,-2\right), a osią symetrii tego wykresu jest prosta o równaniu x=a.

Wyznacz wartość parametru a.

Odpowiedź:
\frac{m}{n}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11626 ⋅ Poprawnie: 78/176 [44%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (0.2 pkt)
 Funkcja kwadratowa określona jest wzorem f(x)=x^2-4x+6.

Zbiorem wartości tej funkcji jest przedział postaci:

Odpowiedzi:
A. \langle p,+\infty) B. (-\infty, p\rangle
C. (-\infty, p) D. (p,+\infty)
Podpunkt 2.2 (0.8 pkt)
 Podaj koniec liczbowy tego przedziału.
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11629 ⋅ Poprawnie: 61/74 [82%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 « Rzucono kamień z prędkością początkową 15\ [m/s] pionowo do góry. Wysokość s\ [m], jaką osiągnie kamień po t sekundach, określona jest w przybliżeniu wzorem funkcji s(t)=26t-13t^2.

Jaką największą wysokość osiągnie ten kamień?

Odpowiedź:
s_{max}(t)= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11129 ⋅ Poprawnie: 704/872 [80%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 Zbiorem wartości funkcji określonej wzorem f(x)=\frac{4}{x} jest:
Odpowiedzi:
A. \mathbb{R}-\{4\} B. \mathbb{R}
C. \mathbb{R}-\{-4\} D. \mathbb{R}-\{0\}
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pr-10321 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 « Do wykresu funkcji określonej wzorem h(x)=\frac{1}{12x} należy punkt o współrzędnych P=\left(\frac{m}{180},-1\right).

Wyznacz liczbę m.

Odpowiedź:
m= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 6.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20923 ⋅ Poprawnie: 101/161 [62%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Liczby 4 i 6 są miejscami zerowymi funkcji kwadratowej, a jej zbiorem wartości jest przedział \left(-\infty, \frac{1}{2}\right\rangle. Wyznacz wzór tej funkcji w postaci kanonicznej y=a(x-p)^2+q.

Podaj liczbę p.

Odpowiedź:
\frac{m}{n}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 6.2 (1 pkt)
 Podaj liczbę q.
Odpowiedź:
\frac{m}{n}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 7.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20926 ⋅ Poprawnie: 60/87 [68%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Pani Monika wykonuje ręcznie figurki na choinkę, które sprzedaje do hurtowni. Cotygodniowy dochód pani Moniki w złotych w zależności od liczby sprzedanych figurek opisuje wzór funkcji d(n)=\frac{1}{2}n^2-11n-120, gdzie n\in\{1,2,3,...,80\}.

Ile figurek musi sprzedać tygodniowo pani Monika, aby pokryć koszty tygodniowej działalności?

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Podpunkt 7.2 (1 pkt)
 Ile figurek musi sprzedać tygodniowo pani Monika, aby uzysklac dochód w wysokości 1444 złotych?
Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 8.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20486 ⋅ Poprawnie: 299/603 [49%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (2 pkt)
 Do wykresu funkcji f(x)=-\frac{9}{x}+q należy punkt \left(\frac{9}{2},-\frac{3}{2}\right).

Wyznacz q.

Odpowiedź:
q=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 9.  2 pkt ⋅ Numer: pp-20497 ⋅ Poprawnie: 32/154 [20%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (2 pkt)
 «« Do wykresu proporcjonalności odwrotnej należy punkt \left(-2, \frac{1}{5}\right).

Wyznacz liczbę odwrotną do liczby \sqrt{6} w tej proporcjonalności.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  \cdot
(wpisz trzy liczby całkowite)
Zadanie 10.  2 pkt ⋅ Numer: pr-20827 ⋅ Poprawnie: 0/0 Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 «« Wykres funkcji g(x)=\frac{m}{x+2} zawiera punkt A=\left(-\frac{3}{2},4\right).

Wyznacz m.

Odpowiedź:
m=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 10.2 (1 pkt)
 Oblicz g\left(\sqrt{3}-3\right). Wynik zapisz w postaci a+b\sqrt{c}, gdzie a,b\in\mathbb{W} i c\in\mathbb{Z}.

Podaj a+b.

Odpowiedź:
a+b=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  4 pkt ⋅ Numer: pp-30397 ⋅ Poprawnie: 21/31 [67%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (4 pkt)
 Odległość między dwoma miastami wynosi 101 km. Pociąg pokonuję tę trasę ze średnią prędkością v. Gdyby pociąg jechał o 16 km/h szybciej, to do miasta docelowego przyjechałby o 40 minut szybciej. Gdyby zaś pociąg jechał o 12 km/h wolniej, to pokonywałby tę trasę o 58 minut dłużej.

Z jaką średnią prędkością pociąg zwyczajowo pokonuję tę trasę?

Odpowiedź:
v[km/h]= (wpisz liczbę całkowitą)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm