Matury CKE ☆ Matma z CKE ☆ Sprawdziany ☆ Zadania z lekcji ☆ Zbiór zadań ☆ Wyniki uczniów ☆ Pomoc

Zaloguj mnie...

Załóż konto...

Podgląd testu : lo2@sp-08-planimetria-pp-2

Zadanie 1.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10479 ⋅ Poprawnie: 315/395 [79%] Rozwiąż 
Podpunkt 1.1 (1 pkt)
 W n kącie liczba przekątnych jest 12 razy większa od liczby jego boków.

Wyznacz n.

Odpowiedź:
n= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 2.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10582 ⋅ Poprawnie: 115/137 [83%] Rozwiąż 
Podpunkt 2.1 (1 pkt)
 Z odcinków o długościach: 25, x-1, 2x+3, 5x+3 można zbudować trapez równoramienny.

Wyznacz najmniejsze możliwe x.

Odpowiedź:
x_{min}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 3.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11497 ⋅ Poprawnie: 204/210 [97%] Rozwiąż 
Podpunkt 3.1 (1 pkt)
 W trapezie ABCD boki AD i CD mają taką samą długość, a kąt \alpha ma miarę 66^{\circ}:

Oblicz miarę stopniową kąta \beta.

Odpowiedź:
\beta\ [^{\circ}]= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 4.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11561 ⋅ Poprawnie: 169/143 [118%] Rozwiąż 
Podpunkt 4.1 (1 pkt)
 « W trójkącie o obwodzie długości \frac{31}{2} połączono środki trzech boków i otrzymano trójkąt.

Oblicz obwód otrzymanego trójkąta.

Odpowiedź:
L=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 5.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11462 ⋅ Poprawnie: 196/352 [55%] Rozwiąż 
Podpunkt 5.1 (1 pkt)
 Trójkąt o bokach długości \sqrt{2}+1, \sqrt{2}+1, 2+\sqrt{3}, jest:
Odpowiedzi:
A. jest rozwartokątny B. jest ostrokątny
C. jest prostokątny D. nie istnieje
Zadanie 6.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10601 ⋅ Poprawnie: 674/896 [75%] Rozwiąż 
Podpunkt 6.1 (1 pkt)
 Odcinki BC i EF na rysunku są równoległe, przy czym |AC|=\frac{9}{2} i |BC|=18:

Oblicz długość odcinka EF.

Odpowiedź:
|EF|= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 7.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10600 ⋅ Poprawnie: 369/516 [71%] Rozwiąż 
Podpunkt 7.1 (1 pkt)
 Odcinki DE i AB są równoległe, przy czym |CD|=\frac{5}{6} i |CE|=\frac{4}{3}:

Oblicz x.

Odpowiedź:
x=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 8.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11568 ⋅ Poprawnie: 40/61 [65%] Rozwiąż 
Podpunkt 8.1 (0.5 pkt)
 W trapezie podstawy mają długość 9 i 48, a wysokość ma długość 20. Wyznacz odległości punktu przecięcia się przekątynych tego trapezu od jego podstaw.

Podaj krótszą z tych odległości.

Odpowiedź:
min=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 8.2 (0.5 pkt)
 Podaj dłuższą z tych odległości.
Odpowiedź:
max=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 9.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11583 ⋅ Poprawnie: 13/59 [22%] Rozwiąż 
Podpunkt 9.1 (1 pkt)
 «« Punkty E i F dzielą przyprostokątne trójkąta ABC w stosunku: |CE|:|CA|=|BF|:|BA|=\frac{1}{6}, przy czym: P_{\triangle MCE}=3 i P_{\triangle NFB}=3:

Oblicz pole powierzchni trójkąta ABC.

Odpowiedź:
P_{\triangle ABC}= (wpisz liczbę całkowitą)
Zadanie 10.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11464 ⋅ Poprawnie: 87/117 [74%] Rozwiąż 
Podpunkt 10.1 (1 pkt)
 Trójkąt ABC ma obwód o długości 61. Punkty A_1, B_1 i C_1 są środkami boków trójkąta ABC.
Trójkąt PQR, podobny do trójkąta A_1B_1C_1 w skali \frac{3}{2}.

Oblicz długość obwodu trójkąta PQR.

Odpowiedź:
L_{\triangle PQR}=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Zadanie 11.  1 pkt ⋅ Numer: pp-10664 ⋅ Poprawnie: 99/161 [61%] Rozwiąż 
Podpunkt 11.1 (1 pkt)
 Kąt trójkąta prostokątnego ma miarę 80^{\circ}. Z wierzchołka kąta prostego poprowadzono środkową i wysokość tego trójkąta.

Oblicz miarę stopniową kąta między nimi.

Odpowiedź:
Wpisz odpowiedź:  (liczba zapisana dziesiętnie)
Zadanie 12.  1 pkt ⋅ Numer: pp-11605 ⋅ Poprawnie: 30/55 [54%] Rozwiąż 
Podpunkt 12.1 (0.5 pkt)
 Punkt S=\left(\frac{3}{2},\frac{23}{2}\right) jest punktem wspólnym odcinka AB i jego symetralnej, przy czym \overrightarrow{BS}=[2,-5]. Wyznacz współrzędne punktu A.

Podaj x_A.

Odpowiedź:
x_A=
(wpisz dwie liczby całkowite)
Podpunkt 12.2 (0.5 pkt)
 Podaj y_A.
Odpowiedź:
y_A=
(wpisz dwie liczby całkowite)


☆ ⇒ [ Matma z CKE ] - zadania z matur z ostatnich lat

Masz pytania? Napisz: k42195@poczta.fm